Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Ejendomsudvikler: Vi risikerer flere ensomme ældre, hvis vi bygger, som vi plejer

Vi skal væk fra 'bygge-som-vi-plejer-hjem', skriver Rasmus Friis, direktør for ejendomsudviklingsselskabet Tetris. Han mener, at private udviklere har et samfundsansvar for at forebygge ensomhed.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tryghed. Fællesskab. Det er følelser, der er vigtige for os livet igennem, og som naturligvis også er vigtige i den tredje alder.

Desværre er der flere og flere ensomme danskere.

De seneste tal siger, at ca. 350.000 danskere føler sig ensomme. Ifølge Ældre Sagen er der cirka 50.000 danskere over 65 år, der føler sig ensomme.

Bo sammen – hver for sig

Hvordan kan boligen ændre på det? Kan man forebygge ensomhed ved at skabe en ny boform? Svaret kan måske ligge i Sverige, hvor man har skabt seniorboliger, der danner rammen om et helt unikt fællesskab.

I Göteborg ligger et tidligere plejecenter, som nu er rammen om et seniorbofællesskab, der hedder Boihop, som betyder »Bo sammen«.

Foto: Privatfoto

Her bor man i egne lejligheder, men hele stueetagen er sammensat af fællesområder, hvor beboerne laver mad sammen, ser film, træner, hygger og drikker kaffe.

Hver tirsdag og torsdag laver beboerne mad og spiser sammen. Den uskrevne regel er, at man sidder og spiser i mindst en time.

Fremtidens voksenboliger

Der er ingen tvivl om, at der er potentiale i voksenboliger med indbygget fællesskab. Der er sådan set ikke noget nyt i, at man gerne vil bo sammen med ligesindede, men derfor kan vi jo godt gentænke hele kollektiv-tankegangen.

Det er vigtigt at starte med at formulere, hvilke behov byggeriet skal løse, fremfor at starte med løsningen og så prøve at sælge den.

For hvad vil man dele som voksen? Hvad giver mening, og hvor går grænsen mellem det private rum og fællesrummet?

Når vi i dag udvikler boliger, er det ikke kun et spørgsmål om at tegne, bygge og sælge. Det er vigtigt at starte med at formulere, hvilke behov byggeriet skal løse, fremfor at starte med løsningen og så prøve at sælge den.

Younger for longer

Vi bliver ældre og ældre. I 1960 var gennemsnitslevealderen for mænd 70,4 år, mens kvinder i snit blev 73,8 år. I 1990 var det steget til 72,2 år for mænd og 77,8 for kvinder. I dag er tallene helt oppe på næsten 79 år for mænd og næsten 83 år for kvinder.

Det er en global trend. FN forventer, at inden 2030 er antallet af borgere på 60+ vokset med hele 56 procent. Tallet forventes fordoblet inden 2050, så der til den tid er 2,1 milliarder voksne på over 60 på verdensplan.

Antallet af ældre i Danmark forventes at stige fra cirka 1,4 millioner i 2015 til cirka 1,9 millioner i 2040. Det betyder, at de ældre vil udgøre godt en fjerdedel af befolkningen.

I dag er der cirka 300 bofællesskaber for ældre, med cirka 7.000 boliger fordelt over hele Danmark.

Hvordan bygger vi fremtidens fællesskaber?

Undersøgelser viser, at der er 8 procent af de ældre, der overvejer at flytte i seniorbofællesskab i løbet af de næste fem år. Det svarer til 80.000 ældre.

Med kun cirka 7.000 boliger i seniorfællesskaber er der et åbenlyst behov for at finde nye løsninger, der kan dække det behov. Et behov, der sandsynligvis kun bliver større med tiden.

Vi ved, at befolkningen bliver ældre, og at ensomhed er et stigende problem i vores samfund. Hver tredje person i alderen 50-89 år bor alene, og blandt dem er 11 procent ensomme.

Forskning viser, at ensomhed påvirker os både mentalt og fysisk, og at ensomme er mere syge. Så hvordan kan vi udvikle boliger i fremtiden, der forebygger ensomhed? Hvordan kan vi være med til at danne rammen om et værdibaseret fællesskab?

Det er vores opgave som udviklere, for vi skal væk fra 'bygge-som-vi-plejer-hjem'.

Vores udgangspunktet bør være at tage stilling til de samfundsmæssige udfordringer, og så se hvordan byggeriet kan være en løsning på dem.

Derfor er det vigtigt, at vi handler. Og får bygget fremtidens seniorfællesskaber. Og helst ikke for langt ude i fremtiden …

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden