0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Øverst Google Street View/Nederst Holbæk Museum
Foto: Øverst Google Street View/Nederst Holbæk Museum
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Pensioneret byplanlægger: Kommunernes lokalplaner resulterer i et æstetisk mareridt på villavejene

Byrådsmedlemmerne tager sig tilsyneladende ikke af, at deres kommunale regler og lokalplaner tillader nye huse, der fremstår som æstetiske mareridt, skriver pensioneret byplanlægger Gert Wiik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Velfungerende bysamfund er omgivet af grønne bælter, som britiske Sir Ebenezer Howard formulerede i 1898, hvormed han startede Garden Cities-bevægelsen.

Områder lokalplanlagt til nye danske typehuse har tabt forbindelsen til det britiske forbillede. Kommunernes lokalplaner resulterer i et æstetisk mareridt, der minder mere om amerikanske trailerparker.

Man triller sit typehus ind på en meget lille parcel og placerer den ud for naboens stuevinduer ... hovsa ... bum, så er du parkeret.

På illustrationen øverst ses to fotos fra Holbæk.

Det første foto er et tilfældigt valgt eksempel fra Holbæks østlige udkant. Sådan tager det sig ud, set fra gaden, når danske typehuse 'dumpes' på en lokation.

Det hele foregår efter de kommunale regler og lokalplanlagt med alle byrådsmedlemmers tilslutning. Ingen tager sig tilsyneladende af denne oplevelsesfattige, uskønne byudvikling.

Det andet foto viser en familiebolig opført i et haveboligområde efter de engelske forbilleder Welwyn Garden City og Letchworth fra begyndelsen af 1900-tallet. Den danske udgave hedder Bakkekammen og ligger i Holbæks østlige udkant. Bygningen er opført i traditionel byggestil af et medlem af foreningen Bedre Byggeskik.

Hvad kan vi så udlede af de to bygningers bidrag til kulturhistorien?

Gert Wiik.

1929: Harmonisk facade

Som huset fra 1929 på det andet foto viser, blev husene dengang lagt med en velkomponeret harmonisk facade langs med villavejen med plads til en lille forhave.

Boligens hoveddør blev synligt markeret og vendt mod vejen. Bygningen viser, at her bor nogen. Grundene er dybere, end de er brede, hvilket sikrer plads til en ugeneret baghave. Boligernes orientering med gavl mod gavl sikrer et grønt havelook fra opholdsrummene, og indkig i boligen fra omliggende naboer undgås.

Bygningen signalerer hjem, bolig, velkommen, hygge, blomster i forhave og blomster i vinduerne.

2018: Samme materialer ... men

Store kommunale udstykninger skal tiltrække skatteborgere. Formelt er der rigtigt mange, strenge retningslinjer for, hvad der må bygges.

Som det ses på det første foto, er huset fra 2018 opført i gule tegl, hvidt træværk, symmetrisk sadeltag og så videre. Det er nøjagtig det samme materialevalg som boligen fra 1929.

Men der mangler noget bygningskultur trods stram regulering.

Grundene minimeres og gøres næsten kvadratiske, så boligerne kan vende på alle ledder, hvilket betyder, at de fleste villaer er orienteret med uskønt indkig til nabohusenes opholdsrum, sokler, trampoliner med videre.

Bygningerne signalerer masser af garageplads og intet andet.

Sjælen skal tænkes ind i byplanen

Sjælen ligger i byplanen med huse, der orienterer facaderne langs gaderne. Den ligger i umagen med at udforme facadernes arkitektur, i hoveddørens placering og skønhed, i forhaverne og i facadevinduerne langs vejen, hvor der er plads til en buket blomster fra forhaven.

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden