Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat

Trille Skøtt-Jensen er initativtager til 'Dialoggruppen for og mod massivt og højt byggeri i Ry'.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Debat: Ry og andre midtbyer indtages af højhuse – hvem kigger kritisk på det?

Fortætningen af Rys gamle bymidte med højhuse er et af de mange byggeprojekter, der savner mediernes kritiske øjne, skriver Trille Skøtt-Jensen, initiativtager til ’Dialoggruppen for og mod massivt og højt byggeri i Ry’.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ja, hvor er mediernes kritiske øjne?

Sissel Engblom og Esben Trier Nielsen rammer plet i deres debatindlæg, ’Tidens mange byudviklingsprojekter mangler mediernes kritiske øjne’. De beskriver, hvorledes andre ekspertindlæg fra Stig Lennart Andersson og Jan Gehl har henvist til, at vækstfilosofi og profitjagt er det, der står i vejen for bedre boligområder og boligarkitektur.

Det er nøjagtig det, vi oplever nu i Ry, hvor Skanderborg Kommune har besluttet at fortætte midtbyen med høje huse, der ikke tager hensyn til byens andre gamle huse eller indbyggere. Og det sker mange andre steder landet over. Det får bare lov at ske. Hvorfor er der ingen medier, der går til bunds i sagerne? Undersøger dem og sammenligner. Hører eksperter og efterlyser visioner fra vores politikere.

Hvorfor er det kun de mange borgerprotester, der skrives om, og ikke selve projekternes kvaliteter?

Jeg er klar over, at det, jeg nedenfor beskriver, dybest set ’kun’ rager borgere i Ry. Og jeg er klar over, at der er rigtig mange borgere i Ry, der synes, at projektet er fantastisk. Men det rager os alle sammen i virkeligheden at kigge kritisk på byggerier, der fjerner byernes oprindelige udtryk, som ikke bliver evalueret på ud fra andre aspekter end profit for bygherre og målet om fortætning.

Min stemme her omtaler måske et relativt lille projekt, men en udvikling, som, jeg oplever, at rigtig mange byer gennemgår i disse år.

Skygge fem måneder årligt

Skanderborg Kommune har besluttet at fortætte ved at bygge i højden i midtbyerne. Her i Ry bliver et konkret projekt om at bygge fire punkthuse på mindst 14 meter og et punkthus på mindst ni meter mødt med massive protester. På et borgermøde 22. august lød det: »Er det Ishøj Strand eller Ry?«, hvilket blev overskriften på lokalavisens reportage fra mødet.

Flere herboende arkitekter efterlyste en helhedsplan for byen. En plan, der tager hensyn til den gamle stationsby med gamle huse med røde tage. Men på intet tidspunkt kom der fra kommunen et svar på, hvorfor det skal være så højt og så tæt. Eneste svar var: »Fordi vi har en lokalplan, der tillader det, og vi skal byfortætte«.

Heller ikke det ældre ægtepar, der har boet 35 år i et gammelt byhus med høns i haven og gamle æbletræer, bliver hørt. De kan se frem til at henligge i skygge i fem måneder om året – og alligevel har kommunen vurderet, at projektet ikke giver »nævneværdige skyggegener«.

Alt for kort høringsperiode

Vi har i 'Dialoggruppen for og mod massivt og højt byggeri i Ry' samlet 726 underskrifter – det er næsten 12 procent af befolkningen her, der er imod det massive byggeri.

Vi er ikke imod udvikling. Vi er imod det konkrete projekt, og vi efterlyser, at projektet bliver evalueret og ikke bare eksekveret.

Vi efterlyser en lokalplan med visioner, der ikke bare maser sig ind i bybilledet med fem massive bygninger på op til 14 meter, som stjæler de sigtelinjer, byen har i dag. En plan, der er politisk ambitiøs, og som understøtter og forstærker den stemning og de styrker, som kendetegner byen.

Vi efterlyser mod fra politikerne til at forkaste lokalplanen og lave en ny. En plan, der i højere grad indtænker grønne arealer og med en vision om at skabe fremtidens mødested for alle borgere i Ry.

Mon ikke, man kan genkende det i mange andre byer? I Galten, Hørning og Skanderborg hvor der også bygges meget højt, og der er mange protester?

Det er fremtidens Danmark, der bliver bygget i de her år. Hvordan skal det se ud?

Vi kritiserer også processen i projektet. Borgermødet var 22. august. Høringssvar skulle være inde 5. september. Det er ikke lang tid.

»Hvorfor har I ikke reageret før,« lyder kritikken fra kommunen. Ja, det er sandt – det kunne vi have gjort. Men informationerne er smuttet forbi rigtig mange borgere. Rigtig mange borgere blev først klar over planerne om at forandre midtbyen et par uger inden fristen for høringssvar.

Som det er i dag, skal kommunen varsle høringsperioden i det lokale dagblad og på kommunens hjemmeside. Men hånden på hjertet; hvem kigger der?

Medier i helikopter efterlyses

Selvfølgelig skal vi have lokket flere borgere til byen, så der kan inddrives flere skatter. Selvfølgelig skal vi kigge på at fortætte og bygge i højden, for der er grænser for, hvor langt vores byer kan strækkes.

Her i Ry er der mange penge i de øverste etager, for de får udsigt til sø, skov og Himmelbjerg. Men det fritager hverken politikere eller bygherrer for et moralsk ansvar for at lave byggeri, der tager hensyn til de omgivelser og den by, de skal ligge i. Når først de ligger der, bliver de jo ikke revet ned.

Det er fremtidens Danmark, der bliver bygget i de her år. Hvordan skal det se ud? Hvad vil vi med det? Vil vi bare boliger, eller vil vi mere?

Jeg har ikke selv løsningen, for jeg er ikke ekspert på området. Men jeg savner, at politikerne føler større ansvar for deres projekter og rådfører sig med andre arkitekter end dem, bygherre kommer med. Lige nu er der borgerprotester alle vegne, men politikerne kan stort set gøre, som de vil, fordi de ikke bliver stillet til ansvar for deres handlinger.

Bølgerne går højt, og følelserne kommer på spil i vores lille by, som den gør i alle andre byer og byområder, hvor der planlægges store byggerier. Derfor mangler vi, som Esben Trier Nielsen og Sissel Engblom efterlyser, medier, der kan kigge på det her og holde politikerne ansvarlige.

Medier, der kan løfte sig op i helikopterperspektiv og undersøge, hvad der i virkeligheden er ved at ske i vores byer, inden det er for sent.

Politiken Byrum har kontaktet Skanderborg Kommune med henblik på at få kommunens svar på kritikken, men kommunen ønskede tirsdag ikke at kommentere.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 600-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden