0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Fremtidens byggeri skal være let

Det er problematisk, at der stadig bygges med tunge, fossile materialer, selv om det lettere træbyggeri rummer mange fordele, skriver arkitekt Jonas Sangberg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det har været en lang og varm sommer. Aviserne har været fyldt med dommedagsartikler om fremtidens klima.

Hvor voldsomt bliver det? Hvor hurtigt vil det gå? Kan vi nå at gøre noget? Eller er løbet kørt? Og hvordan kan vi i Danmark blive ved med at brande os som en bæredygtig nation, når vi ligger i toppen af de lande, som forbruger flest ressourcer?

Debatten koncentreres i øjeblikket oftest omkring kødproduktion og transportindustrien. Men ser man på samfundets forvaltning af ressourcer og CO2, er byggeriet en af de største forbrugere.

Så hvis målet inden for den nærmeste fremtid er et CO2-neutralt samfund, er byggeriet en vigtig spiller.

Tunge og komplicerede huse

Alt imens vi går rundt og snakker om bæredygtighed i Danmark, tegnes og bygges der stadig tunge og komplicerede huse. Blandingsmaterialer fuges og støbes sammen til en stor, tæt klump, som kun kan skilles ad med kraftigt maskineri eller dynamit.

Arkitektur har altid haft en tendens til at være tungt, langsomt og bøvlet. Vi bygger og planlægger så langsomt, at virkeligheden ofte overhaler projektet. Sekundet efter en bygning står færdig, begynder den at falde fra hinanden, ældes eller skal ombygges. Det røde bånd er knapt nok klippet, før de første justeringer og ombygninger går i gang.

Hvornår har du sidst været i en lufthavn, der ikke lige havde et ombygnings- eller tilbygningsprojekt i gang?

Byggeri med tunge, fossile materialer er ikke bæredygtigt. Det siger sig selv; jo tungere materialer, man bygger med, jo større andel af materialet anvendes til at bære sin egen vægt. Det betyder endnu mere materiale og energi, brugt udelukkende til at få et hus til at stå.

Jo lettere materialer, man bygger med, jo mindre materiale og derved mindre energi. Byg let – det er bæredygtigt!

Bæredygtig nedbrydning

Derfor må vi med denne erkendelse også indtænke, hvordan en bygning eller by kan afvikles eller nedbrydes på den mest bæredygtige måde. Det lyder som en brutal tanke, men det sker hele tiden – tænk på storbyens industribygninger: Den ene dag et lager, den næste et madmarked, raveparty, luksusboliger eller kunsthal. Det må derfor være vores ansvar, som designere og udviklere af byer og bygninger, både at dokumentere, hvordan det bygges, men lige så vel, hvordan det skilles ad og genbruges igen på en miljømæssig, forsvarlig måde med fokus på reel genanvendelse.

En bæredygtig arkitektur er simpel og let. En arkitektur, der enkelt kan transformeres, vedligeholdes, skilles ad og genanvendes. Bygget i lette og bæredygtige materialer, som enten reelt kan genbruges, eller som er en fornybar ressource. En cirkulær arkitektur, hvor delelementer og materialer enkelt kan fjernes, genbruges og erstattes af nye.

Vanetænkning er problem

Den gode nyhed er, at løsningerne allerede er tilgængelige: Bæredygtigt produceret træ! Industrielt producerede elementer og moduler i træ er bæredygtige, fleksible, hurtige at bygge med, enkle at forarbejde og lette at transportere. Og ikke mindst meget mere CO2-venlige end traditionelle tunge byggematerialer.

Men byggeskik, tradition, bygnings- og brandreglementer samt vanetænkning har stået i vejen i et land, hvor 80 procent af alt boligbyggeri i dag bygges med beton som primært materiale

Det er en byggeteknologi, der er brugt med stor succes gennem flere år i vores nabolande, og vi er også, i mindre skala, ved at komme godt i gang i Danmark.

Men byggeskik, tradition, bygnings- og brandreglementer samt vanetænkning har stået i vejen i et land, hvor 80 procent af alt boligbyggeri i dag bygges med beton som primært materiale.

Hurtigt byggeri

Og der af er masser af træ! For eksempel bliver der plantet dobbelt så meget ny skov i Sverige, som der fældes. I Sverige alene gror der så meget træ, at det kun tager tre minutter for de svenske skove at producere den mængde træ, man skal bruge til 10.000 kvadratmeter boligbyggeri.

Hertil vejer træ meget mindre. Hvor en lastbil kun kan have to betonelementer på traileren, kan samme lastbil transportere 10 træelementer. Fem gange så mange!

Et råhus i træ på seks etager kan monteres på en uge. Det tager omkring 12 uger i betonelementer

Og det er hurtigere at bygge med. Et råhus i træ på seks etager kan monteres på en uge. Det tager omkring 12 uger i betonelementer. Så det er ikke bare miljøudfordringerne, der kan løses ved at bygge lettere. Det er også tid, der kan spares – og derved penge.

Kigger man på en 10.000 kvadratmeter boligkarré og regner på, hvad man kan spare i CO2, hvis der bygges i træ med en let facade, i stedet for en konventionel konstruktion i beton og skalmur, er resultatet 4.000 ton CO2! Det svarer til CO2-udledningen fra 600.000 km i en Airbus A380, 100 husstandes strømforbrug i 22 år eller 200 tons oksekød (20 kg CO2 pr. kg).

Med seks millioner kvadratmeter nybyggeri i Danmark i 2017 er der et kæmpe potentiale i at begynde tænke i nye klimavenlige baner og reducere branchens CO2-udslip radikalt. Jorden går nok ikke under i morgen, og vi kan helt sikkert nå at tage et ansvar og gøre en reel forskel som branche. Teknologien og løsningerne er kendte, og det er ikke raketvidenskab. Så det er bare med at komme i gang.

Fremtiden er let!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 600-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden