0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefotos
Foto: Pressefotos

Esben Thorlacius (tv.) og Jan Christiansen (th.).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Arkitekter bag omstridt byggeri: Højhus og nyt byrum er en gave til Nørrebro

Når politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg mandag tager stilling til byggeriet på Nuuks Plads på Nørrebro, skal de overveje, om de fortsat vil have en moderne, innovativ og ansvarlig by, der tør gå foran, forny sig selv og give plads til dem, der står i kø for at flytte ind, skriver to arkitekter bag byggeriet i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De seneste dage har vi kunnet læse om forskellige stærke holdninger til det byggeri på Nuuks Plads på Nørrebro, som Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg skal stemme om mandag.

Der er forslag fremme om at bygge to mindre højhuse, og der har været nævnt muligheden for at gøre basen, som højhuset står på, en etage eller to højere og tårnet mindre. Arkitektur er ikke videnskab, og der findes flere svar på samme spørgsmål.

Her et par arkitekturfaglige indspark, som forhåbentlig kan nuancere debatten lidt – for hvad vil vi egentlig med pladsen, med bydelen og med København?

Nørrebro, Ydre Nørrebro og Nordvest er bydele med en stærk egenart, en klar identitet. Urolig, spontan, vild, mangfoldig. På Nørrebro er byrummene, arkitekturen, håndværket og bearbejdningen af landskabet i særklasse. Alt sammen fra den tid, hvor arbejderbevægelsen fandt sammen med de bedste arkitekter og landskabsarkitekter og skabte en guldalder for byudvikling, socialt og arkitektonisk.

Det vil mildest talt være ærgerligt, hvis man forkaster et helt projekt blot på grund af højhuset

Således er der helt særlige byrums- og bygningsmæssige kvaliteter og muligheder på spil på Nuuks Plads. Stedet har i mange år været et lidt forsømt hjørne af Nørrebro, et sted der ikke indbyder til ophold, medmindre man bor lige rundt om pladsen.

Nu etableres en metrostation på pladsen, og derfor er det helt oplagt at skabe et byrum i den forbindelse, så byen ikke får endnu en 'forkølet' metroforplads.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektet mandag, og vi krydser fingre for, at de går konstruktivt til opgaven og ser de mange muligheder, der er lige nu, for at skabe et helt unikt byrum.

Et grønt byrum

Med projektet vil København få en grøn byplads, som indbyder til, at man tager ophold. Landskabsarkitekt Kristine Jensen har udarbejdet en sammenhængende grøn plads i form af et unikt byrum, der kombinerer base med højhus, adgang til metro og ikke mindst eksisterende Nørrebro-karreer som en enestående helhed.

Projektet rummer samtidig almene familieboliger, ungdomsboliger, butikker, cafeer, parkeringspladser til både cykler og biler.

Dertil åbnes den smukke, gamle arkivbygning op, som Martin Nyrop – arkitekten bag blandt andet Københavns Rådhus – står bag. Tanken med den bygning er at åbne den op til gavn for borgere og lokalbefolkning, så den bliver centrum for livet på pladsen, og så den finder ny, værdifuld anvendelse i en nutidig kontekst – for eksempel i form af butiksliv, cafeer og kulturelle arrangementer.

Boligtårn: Et svar på boligmangel

Hovedparten af debatten om projektet går imidlertid på boligtårnet, udviklet af Over Byen Arkitekter i samarbejde med Freja Ejendomme og Ejendomsselskabet Norden, som bliver det hidtil slankeste boligtårn i København. Og i parentes bemærket lavere end højhusene ved Nørrebro Station. Med sine 75 meter er boligtårnet et svar på flere boliger i den etablerede by og fortætning ved metrostationerne.

I udformningen af projektet generelt er der lagt vægt på, at det er et bygningsværk, som er meget uformelt og meget nørrebro'sk. Forstået på den måde, at det skriver sig ind i den lokale egenart, der består af det sammensatte, det uformelle og det mangfoldige.

Boligtårnet på Nuuks Plads har en stærk og udtryksfuld struktur, der består af stablinger og udkragninger, der har klare referencer til Nørrebros sammensatte mangfoldighed, og som samtidig standser de nedadrettede vindstrømme, så der netop ikke kommer turbulens på pladsen, som man oplever ved andre højhuse.

Arkitektonisk er der tale om et originalt højhus. Det vil rejse sig som en slank figur, der indskriver sig i den københavnske skyline, hvor fem-seks etagers-huse danner basis for enkeltstående slanke tårne.

En gave til Nørrebro

Nørrebro rummer stor arkitekturhistorie. Fra 50'ernes etageboliger sammen med den klassicistiske transformerbygning på Skoda-grunden, de store, tunge boligblokke fra starten af 1900-tallet til 70'ernes brutalisme i form af det oprindelige varehus for Schou-Epa. Det hele er overskygget af 30'er-modernismens fantastisk visionære og nærmest futuristiske stationsanlæg, i lokalsproget kaldet 'højbanen'. Alt sammen inden for en kort radius af en lille kilometer.

Der er ingen tvivl om, at projektet med en byplads, en smuk, gammel bygning, der finder ny anvendelse, en metro og et boligtårn vil være en gave til Nørrebro. Lokalområdet vil få en helt enestående arkitekturhistorisk identitet. Og det et sted i København hvor en større bygningsmæssig og befolkningsmæssig tæthed vil være naturligt.

Respekt for mangfoldighed og historien

Strategien for at udvikle bydelene må være at tolke og respektere den mangfoldighed og kakofoniske egenart, som hersker på Nørrebro. Og det er i høj grad løst eksemplarisk i det projekt, som Borgerrepræsentationen nu tager stilling til.

Det vil mildest talt være ærgerligt, hvis man forkaster et helt projekt blot på grund af højhuset. For så forspilder vi chancen og muligheden for at skabe et attraktivt byrum og en grøn plads med byliv.

Om ikke andet må man håbe, at Borgerrepræsentationen kan blive enige om at tillade etablering af et byrum, en fremtidig opgradering og transformation af Nyrops Arkiv og en fortætning, som muliggør realisering af visionerne.

Det vil være ærgerligt at miste muligheden for et markant, identitetsgivende højhus på stedet, som tillige vil fungere som pejlemærke for metrostationen på Nuuks Plads. Og endnu mere ærgerligt, hvis pladsen får lov at ligge hen som i dag.

Lad os håbe, at Teknik- og Miljøudvalget er sig sit ansvar bevidst og mandag aften stemmer for det gennemarbejdede, modige og arkitektonisk innovative projekt, som Over Byen Arkitekter har udviklet i samarbejde med Freja Ejendomme, Ejendomsselskabet Norden og Center for Bydesign over de sidste fire år, så det bliver muligt at realisere 100 nye boliger til familier og studerende, samtidig med at flere københavnere får gavn af et regulært og attraktivt byrum på Nuuks Plads i fremtiden.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 600-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden