0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Jakob Lange.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Antallet af kolonihaver skal matche, at København er gået byggeamok

For hver 10. nye lejlighed bør Københavns Kommune skabe plads til en kolonihave. Inden for kommunegrænsen. Det skriver Jakob Lange, formand for Foreningen Hovedstadens Forskønnelse.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Københavns Kommune bør selvfølgelig i den kommende kommuneplan afsætte store arealer til, at der etableres kolonihaver i takt med, at det forventes, at vi bliver 10.000 flere københavnere om året i de kommende år. Så kommunens forsyning af kolonihaver matcher, at København er gået byggeamok.

Der er allerede bygget tusindvis af nye lejligheder, og mange flere er på vej. Det har altid været god og fornuftig byplanlægning, at de, der bor i lejligheder, har mulighed for at erhverve sig en kolonihave. Det er fortsat aktuelt.

Kolonihaver er ikke kun for folk i små toværelseslejligheder i baggårde. Også velaflagte borgere i dyre lejligheder efterspørger kolonihaver. I stærkt stigende omfang. Fornuftigt nok. I cykelafstand eller med bus eller metro. Det giver et lille CO2-aftryk frem for sommerhuse langt ude på Sjælland.

Ritzau Scanpix/Bax Lindhardt
Foto: Ritzau Scanpix/Bax Lindhardt

Her er det haveforeningen Ingers Minde på Amager.

Et lille fristed, som ikke kun bruges i ferier, men i hele sommerhalvåret. Også mens man går på arbejde. Ikke mindst vil det være fristed for Københavns mange flere børnefamilier.

Kolonihaver må gerne koste mere

De nye kolonihavebeboere forventer ikke at få en kolonihave for et næsten symbolsk beløb som i de gamle kolonihaver med endeløse ventelister. De er villige til at betale ganske meget. Men ikke en pris, der matcher en grund, hvor der kan bygges et højhus. Så kommunen må anlægge et helhedssyn.

I takt med at kommunen laver de mange lokalplaner for nyt lejlighedsbyggeri, skal der naturligvis udlægges arealer til kolonihaver.

Københavns Kommune bør ikke kunne slippe af sted med at henvise de mange nye beboere til kolonihaver og sommerhuse fjernt fra byen i andre kommuner, som man gjorde i 1960’erne med et sørgeligt resultat. Kolonihaver med en uattraktiv placering langt fra bopælen og med ringe kollektive trafikforbindelser.

Det socialdemokratiske miljøikon, Svend Auken, fik gennemført en fantastisk kolonihavelov. De eksisterende kolonihaver blev tæt på fredede. Det er meget fint. Men Svend Aukens kolonihavelov sikrer ikke, at der anlægges nye kolonihaver i takt med befolkningsudviklingen og den stigende efterspørgsel. Det er op til de siddende ansvarlige politikere.

Ritzau Scanpix/Hauerbach
Foto: Ritzau Scanpix/Hauerbach

Kolonihaven Vennelyst. Foto fra 1997.

Ørestad, Nordhavn og kiler

En god tommelfingerregel er, at der etableres en kolonihave for hver 10 lejligheder.

Det kan være i forbindelse med Ørestaden. I Nordhavn er der endnu flere muligheder, for eksempel op mod krydstogtterminalen og i den grønne kile op mod den kommende naturpark. Der er ganske sikkert mange andre muligheder for mindre kolonihaveområder rundt om i byen.

Ritzau Scanpix/Hauerbach
Foto: Ritzau Scanpix/Hauerbach

Kolonihaven Vennelyst. Foto fra 1997.

Der er lang tradition for at etablere kolonihaver og nyttehaver i små kilearealer i forbindelse med jernbaner og vejanlæg. Arealer der er blevet tilovers, og som ikke kan bebygges. Den oversigt, Københavns Kommune udarbejdede for alternativ placering af byggeriet på Amager Fælled, kan tjene som inspiration.

Kommunen har ansvar for, at kommunen udvikles på fornuftig vis. Det indebærer ikke blot i tusindvis af nye lejligheder. Det indebærer også arealer til nye kolonihaver til nogenlunde fornuftige priser.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce