Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Debat: Nye kolonihaver ville blive til weekendghettoer for de allerrigeste

Etableringen af kolonihaver i København hører fortiden til, skriver arkitektstuderende Mads Kjær i et svar til Jakob Lange.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sit indlæg i Politiken Byrum 1. november argumenterer Jakob Lange for at de tusindvis af nye lejligheder, der bygges i disse år, skal planlægges så nye københavnere også kan erhverve sig en kolonihave.

Ikke nok med at udlæg af nye arealer til kolonihaver ville øge presset på Københavns byggegrunde, så ville de også blive forbeholdt de allerede velstillede.

Mads Kjær.

Mads Kjær.

Jakob Lange skriver, at de nye kolonihavebeboere »er villige til at betale ganske meget«, men i en by, hvor boligudgiften i mange husstande nærmer sig 50 procent af indkomsten, ville nye kolonihaveforeninger reelt blive til små weekendghettoer for de allerrigeste familier.

Kolonihaven som typologi hører fortiden til. Dengang hvor brokvarterernes arbejderfamilier ikke havde let adgang til rekreative arealer

Kolonihaven som typologi hører fortiden til. Dengang hvor brokvarterernes arbejderfamilier ikke havde let adgang til rekreative arealer, og det lille jordlod var vigtigt for at kunne supplere kosten med grøntsager.

Brokvarterernes arbejdere er i dag blevet til vidensarbejdere, der mere dyrker grøntsager i deres kolonihaver for at være med på »urban farming«-bølgen, end for at skaffe vigtig næring til aftensmaden.

Forbillede for mindre villaer

Kolonihaverne følger en logik om adskillelse af byens funktioner. Boliger hér, rekreation dér.

I stedet for at klynge os til en romantisering af fortidens kolonihaver, skal vi se på deres kvaliteter og i stedet prøve at integrere dem i byen.

For eksempel kunne man se de fast beboede kolonihaver som en model for, hvordan man kan fortætte Københavns villa- og parcelhuskvarterer. Hvad nu hvis man i stedet for at udlægge nye arealer til kolonihaver, gav mulighed for at opdele de største villagrunde i mindre parceller, hvor der kunne bygges mindre huse?

Eller hvad hvis man i højere grad lod sig inspirere af kolonihaveforeningernes tradition for beboerdemokrati og fællesskab, når man byggede nyt?

Københavns nye kvarterer kunne også med stor fordel se på kolonihavernes grønne tæthed og store diversitet af frugttræer, bærbuske, smutveje og gemmesteder.

I stedet for at adskille hverdagslivet og det rekreative liv skal vi tegne hybrider, der kan give os kolonihavelivets kvaliteter, uden at vi skal rykke familien et andet sted hen i weekenden eller i sommerhalvåret.

Læs også kommentarfeltet under Jakob Langes debatindlæg, hvor flere har ytret holdninger både for og imod kolonihaver.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden