0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dorte Mandrup Arkitekter
Visualisering: Dorte Mandrup Arkitekter
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Debat: 320 meter træls tårn i Brande er skalaeksplosion over Midtjylland

Hvis planloven og lokalplaner bliver gennemhullet med højhuse og megaprojekter uden skalarespekt, er porten åben for en erodering af det bymæssige og landskabelige helhedssyn, som har klædt udviklingen af vores samfund, mener Trine Kammer og Flemming Kem.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi sidder og kigger på en visualisering, hvor himmelen sortner paradoksalt over egnen. En tordenbyge af spørgsmål og betragtninger melder sig:

Krænkelse af topografi og nedskalering af et vidunderligt landskab.

Øst for Brande ligger højderyggen og Jyllands store vandskel, blandt andet med noget af Danmarks ældste egekrat, med Rørbæk sø, med isfugle og udstrakte skove. Det bakkede Østjylland møder de store vidders og hedens sandede land. Omme Å, Skjern Å og Gudenåen slynger sig som vener i landskabet mod vest og øst.

Privat
Foto: Privat

Plantagerne og læhegnene strækker sig mod det uendelige. Det er store flader; the great unknown, som desværre er mere ukendt i turistmæssige sammenhænge. Ergo er terrænet sårbart og får ikke den pressebevågenhed og medvind, som det fortjener.

Det er et road movie-landskab, hvor vi noget uvant for Danmark kan køre og køre, gå og gå, cykle og cykle – og drømme om uendeligheden hinsides skala. Højhuset med en 'indkigsdiameter' på op til 120 kilometer punkterer drømmen og landskabet.

En stor bygning gør verden klaustrofobisk lille.

Visuel og bygningsmæssig miljøstøj i Jylland

Kæden er faldet af, og historiens vingesus over Jellinghøjene og verdenskulturarven er pludselig overhalet indenom. Fra monumentområdet kan man se klædekongens stele (afledt af græsk for en høj sten, red.) i det fjerne. Afstand: omkring 30 km.

Bestseller
Visualisering: Bestseller

Synet fra Jelling. Visualisering.

Det store klimaparadoks og -koks. Bestsellers milliardformue er grundlæggende funderet på fast fashion. Meget store mængder relativt billigt tøj med begrænset holdbarhed omsættes meget hurtigt i mange lande. Jævnfør Politikens forsidehistorie 11. august – Tøj koster ingenting. Vi køber løs. Men klimaet betaler prisen.

Først tjener Holch Povlsen milliarder på miljøbelastende tøj. Derefter laver man visuel og bygningsmæssig miljøstøj, som omslutter en stor del af Jylland. Bæredygtigheden er forlængst braset sammen trods Bestseller-visualiseringens grønne tage. FN’s klimapanel og Klimarådet hejser alle advarselsflag, men budskabet er åbenbart ikke nået frem til Bestseller, Ikast-Brande Kommune og alle involverede politikere både lokalt og på Slotsholmen.

En Bangladesh-syerske tjener et par kroner i timen, uden fagforeningskort. Der er langt op til arbejdsgiverens milliarder i Danmark. Arkitektonisk bæredygtighed er også social ansvarlighed hos bygherren. CSR promoveres selvfølgelig af koncernen. Mere branding end oprigtighed?

Storme vil rase mellem husene

Højhuset fanger opmærksomheden og skygger for projektets voldsomme størrelse. Det samlede Bestseller Tower og Village omfatter 250.000 kvadratmeter inklusiv 30.000 kvadratmeter, som må bruges til  detailhandel. Det betegnes som et aflastningsområde. Et noget barokt ord, da nabobyerne snarere belastes. Eksempelvis estimeres det, at seks butikker i Give må lukke.

Det er en ren magtdemonstration fra Bestsellers side uden selvafgrænsning

I forhold til vores viden om klima, byggeriets miljøaftryk og transport er opførsel af højhus(e) og butikscenter i en mindre provinsby så langt fra alle anbefalinger, at det her er ganske uforståeligt. Alene højhuset kræver ekstraordinære mængder stål og cement. Det er en ren magtdemonstration fra Bestsellers side uden selvafgrænsning.

På mikroklimaniveau vil flere storme rase mellem husene, også i Brande. Tilmed er Midtjylland i vinterhalvåret notorisk det koldeste område i Danmark. Og højhuse skaber turbulens. En vinterdag i Brandes nye bydel, med dens idylliserende village-betegnelse, bliver en forblæst fornøjelse. Hvad laver et højhus samt fire andre meget høje bygninger (40-75 meter) i øvrigt i en landsby?

Hvad laver et højhus samt 4 andre meget høje bygninger (40-75 meter) i øvrigt i en landsby?

Er milliardfundamentet vandtæt?

Langtidsholdbarhed og bæredygtighed. Bestsellers mode er lavet til nu’et. Hvad med bygningerne? Hvad sker der, hvis virksomheden flytter, lukker? Den midtjyske tekstilhistorie er fyldt med op- og nedture, hvilket gælder for industrikrøniken i det hele taget på tværs af landegrænser og tid: Vindmølleproduktion flyttes konstant, Nokia var hotnot, kodakøjeblikket forsvandt ...

Hvad stiller en midtjysk kommune op med et højhus, hvis Bestseller mister fodfæstet?

Kan man transformere et fritidshjem ind på 20. etage og et plejecenter på 63.?

Finansmarkederne rystes jævnligt og er labile. Det danske aktieindeks har været vigende, og skandaler klæber til kapitalbevægelserne. Er Holch Povlsens internationale milliardfundament vandtæt?

En kortsluttet planlov

Bestseller bestemmer. Kortsluttes planlov og demokrati – er magtfuldkommenhed en del af virksomhedens historik? Bestseller er dominante, ja ret beset aggressive. Tag en tur på strøget her i Aarhus med koncernens butikker på stribe.

Aktuelt er bølgerne også gået højt i byens Latinerkvarter. De små butikker frygter Holch Povlsens spekulative opkøb i området, gentrificering og stigende huslejer. Og kommunen har trods protester givet dispensation i forbindelse med renovering. Får Bestseller længere snor end almindelige borgere; er vi lige for planloven?

Var der ikke en lignende diskussion om Bestsellers bygning på havnen i Aarhus? Højere end den oprindelige lokalplan og midt i 'Nørreport-aksen', så kigget mod bugten er blevet noget tilstoppet. Politikerne klappede, og Bestseller byggede. Parentes-bemærket har vi også set virksomhedens roste logistikcenter ved Haderslev. Smukt og omtankefyldt - på den ene side. Lukket som et fort på den anden. Det ligner et symbolsk udtryk for ejerfamiliens ånd og manglende gennemsigtighed.

Projekter mangler skalarespekt

Præcedens-frygten vokser. Hvorfor ikke drømme om mere? 575 meter i Legoville Billund, 600 meter i København og 650 meter i Aarhus? Hvis planloven og lokalplaner gennemhulles med højhuse og megaprojekter uden skalarespekt, er porten åben for en erodering af det bymæssige og landskabelige helhedssyn, som har klædt udviklingen af et social- og miljøbevidst samfund som det danske. Vores arkitektoniske flexicurity, hvor velstands-opblomstring, hensyn til almenvellet, privat virke og kollektiv regulering er centrale tangenter på et komplekst tastatur.

Brande 320; er det dereguleringens sang i mol?

Hermed er vi fremme ved dagens ømme fag-tå: Bliver arkitektstandens kendte navne blot bærere af fernis-bøtten for en virksomheds meganolome ønske om opmærksomhed uanset omkostningerne? Vi blev ikke bare forbløffede over den arrogante højde på huset, men faktisk også over arkitekten.

Dorte Mandrup har med sin tegnestue skabt de indfølte og smukke oder til det porøse arktiske miljø, Isfjordscentret, og til Vadehavets særegne skrøbelige biotop, Vadehavscentret. To steder på kloden, hvis økosystemer og topografi netop nu er underlagt forandring, forarmelse og forsvinden grundet klimakrisen.

Hvordan kan den samme tegnestue med CSR-etikken i behold lave en bygning på 320 meter som et højtråbende fremmedelement på den midtjyske flade? Finansieret, ikke af petrodollars, men af klimabelastende kroner fra en fast fashion-virksomhed i den tunge del af branchen.

Er det et trist eksempel på en velmenende arkitekt som greening-redskab for en koncern på en brændende produktionsplatform?

Er det et trist eksempel på en velmenende arkitekt som greening-redskab for en koncern på en brændende produktionsplatform? Klimakrav vil afføde radikale paradigmeskift i det kommende årti.

Tænk, at lære af historien: Damgaards Angli-fabrik i Birk ved Herning. C.F. Møller og C.Th. Sørensen skabte sammen med den driftige fabrikant af kvalitetsskjorter med hang til avantgarde livs- og arbejdsrum, som er blevet transformeret gennem tiden. Men som fortsat hviler i sig selv med en egensindig, provokerende pli. Omsorg i cirkelslag. Human skønhed.

2018. En anden fabrikant i hosekræmmernes gamle land. Hvad siger Bestseller-tårnet om vores tid? En total kontrast er der mellem Birk og Brande. Det ene hus omfavner, det andet prikker hul på himmelen.

Smager det her af boble? 2008-18, det er tiåret for finanskrisen, og klimaet koger.

320 meters skælven.

Svar fra Bestseller

I et svar til dette debatindlæg skriver Bestseller:

»Vi er udmærket klar over, at det er et ambitiøst projekt vi har på tegnebrættet, og derfor har vi også den største respekt for lokalsamfundet og den feedback, vi får fra dem. Vi har været og er fortsat i løbende dialog med både myndigheder og lokalsamfundet. Vi er meget overvældet over den positive respons projektet har modtaget. Vi har samtidig stor forståelse og respekt for, at nogle vil kunne mene andet om vores projekt, end vi selv gør. Derfor lytter vi altid til saglige argumenter og inputs.«

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden