0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jens Loft Rasmussen er tovholder på Nyholm-gruppen under Christianshavns Lokaludvalg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Debat: Nyholm kan blive Københavns nye åndehul

Nyholm skal omdannes, foreslår regeringen i sit hovedstadsudspil – men uden at blive specifik. Udskriv en international idékonkurrence, som kan gøre den gamle flådeholm til et levende sted uden biltrafik, med fri adgang for alle og med plads til historiefortællingen, skriver Jens Loft Rasmussen fra Christianshavns Lokaludvalg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvad der skal ske med Nyholm, som Forsvaret er godt i gang med at rømme? Her på Christianshavn vil vi gerne tage en holmgang om at få andre parter end Forsvaret engageret, så vi får en god og åben debat om Nyholms civile fremtid.

Pernille Kaalund - Christianshavn lokaludvalg
Foto: Pernille Kaalund - Christianshavn lokaludvalg

Nyholm er med i regeringens ny udspil for hovedstaden, men desværre uden at vi bliver meget klogere på, hvor vi er på vej hen.

I udspillets punkt 4 nævnes, at der er en stor boligefterspørgsel, som Nyholm kan være med til at afhjælpe. Her bliver »plads til opførelse af nye boliger på en meget attraktiv placering«, står der. I punkt 49 om at sikre attraktive, rekreative byrum nævnes, at der vil blive udarbejdet en helhedsplan for den nordlige del af Nyholm, som Forsvaret vil beholde.

Det giver anledning til en række spørgsmål:

  1. Hvordan vil regeringen sikre en sammenhængende plan for hele Nyholm og ikke kun for den nordlige del?
  2. Hvordan sikres en koordination mellem Forsvaret og Kulturministeriet?
  3. Hvordan sikres en koordination i forhold til udviklingen af Københavns Havn?
  4. Hvordan har regeringen tænkt at inddrage borgerne?
Jens Dresling Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling Ritzau Scanpix

Nyholm, hvor Forsvarets flåde før hørte hjemme, er præget af flere galionsfigurer.

Det er 400 år siden, at Christian IV fik den idé at omdanne København fra en lille middelalderby til en flot renæssancestad. En vigtig brik var skabelsen af en helt ny bydel, Christianshavn, med opfyld på nogle sandbanker lige over for Slotsholmen.

Flere mudderøer på vej

Udviklingen fortsatte, og i slutningen af 1600-tallet fandt man på at fylde mudder på et sted nord for Christianshavn. Nyholm blev skabt og blev sammen med andre nye holme hjemsted for flåden og orlogsværftet.

Pernille Kaalund - Christianshavn lokaludvalg
Foto: Pernille Kaalund - Christianshavn lokaludvalg

Nu er nye mudderøer på vej: Lynetteholmen og ni mindre holme ved Hvidovre. Det er godt med visioner, men i vores iver efter at skabe nyt land må vi ikke glemme at passe på det, vi har.

Nyholm rummer en helt unik fortælling om Danmark som flådenation. For mange er Nyholm ukendt land, men Nyholms kvaliteter er højt værdsat af alle, der gennem tiden har haft deres gang på øen. Nyholm er en kulturel perle og et grønt åndehul i en travl by – beliggende kun 300 meter fra Toldboden og Kastellet på den anden side af vandet.

Historikeren Asser Amdisen kender som direktør for skoleskibet Georg Stage den centralt beliggende ø bedre end de fleste. Vi deler hans stærke appel på forsiden af Politikens kultursektion 20. december 2018 om, at der er brug for at få en stor og åben samtale om, hvordan vi skal bruge dette unikke sted.

Borgerne skal inddrages, inden alt er handlet af

Det er af national interesse og af betydning for København, at vi udvikler Nyholm med respekt for stedets egenart og historie. Og det ny Nyholm kan bidrage til at skabe den levende havn og den mangfoldige og bæredygtige hovedstad, som vi drømmer om. 'Nyholm – Københavns nye åndehul' er overskriften på den vision, som et enigt lokaludvalg på Christianshavn efter en række borgermøder har formuleret.

Nyholm kan blive et folkeligt og levende sted uden biltrafik, med fri adgang for alle og med plads til historiefortællingen, kreativitet og afslapning. Det vil være ubærligt, hvis vi forpasser denne chance.

Nyholms fremtid bør ikke overlades til Forsvaret alene at afgøre. Der bør etableres et formelt samarbejde mellem Københavns Kommune, Kulturministeriet og Forsvarsministeriet. Borgerne bør inddrages fra første færd og ikke først, når det hele er handlet af i magtens korridorer.

Endelig ser vi gerne, at der udskrives en international idékonkurrence om at skabe en helhedsplan for hele Nyholm.

Christianshavns Lokaludvalg har på sin hjemmeside samlet en del materiale om Nyholm, herunder oplysning om forsvarsaftalen, lokaludvalgets vision, oplysning om de historiske bygninger og notater fra afholdte borgermøder.

Pernille Kaalund - Christianshavns lokaludvalg
Foto: Pernille Kaalund - Christianshavns lokaludvalg

Skal Nyholm blive et nyt folkeligt sted, er det vigtigt at inddrage borgerne i debatten om øens fremtid.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden