0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Skarp kritik af By & Havn: Arkitekter sparker hele værdikæden i gang – og får ikke en krone for det

Arkitekter har kritiseret By & Havns oplæg til Lynetteholmen og inviteres nu med på råd. Men for at få indflydelse skal de levere gratis rådgivningsarbejde. Det er både over stregen og under bæltestedet, mener Forbundet Arkitekter og Designeres formand Peter Toftsø.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Politiken Byrum fortalte for nylig, hvordan By & Havn efter massiv kritik af deres plan for Lynetteholmen, har valgt at invitere 25 fagpersoner, heraf repræsentanter for 16 arkitektfirmaer, til workshops om projektets nærmere placering og udformning.

Det er glædeligt. Lad mig først og fremmest slå det fast. Vi trænger til dialogen om vores byers fremtid.

Det er godt, at arkitekter og planlæggere nu får lov til at bidrage med deres faglighed til at skabe den bedst mulige udvikling af fremtidens København. Ikke blot i blind konkurrence, men i en værdiskabende dialog i form af tre workshops.

Men som udgangspunkt har By & Havn ikke tænkt sig at honorere de bidragende. Hvorfor ikke?! Der er tale om højt kvalificeret rådgivning, der munder ud i et værdiskabende produkt.

By & Havn i kreativt rollespil

Rita Justesen, chef for planlægning og arkitektur i By & Havn, skriver til Politiken Byrum, at de »har på dette stade valgt ikke at tilbyde honorar, fordi vi ikke ser deltagelsen i workshopforløbet som et mellemværende mellem 'rådgiver og klient', men som udveksling af ideer og synspunkter mellem en række fagpersoner«.

Det er ikke et borgermøde, de har indkaldt til

Det er umuligt for mig at se, hvordan By & Havn, som den største professionelle udvikler, på den måde kan fraskrive sig rollen som klient.

Det er ikke et borgermøde, de har indkaldt til. Og By & Havn er ikke rådgiverkollega, som inviterer fagfæller til kollegial inspirationsdebat. By & Havn er professionelle udviklere, der skal værdioptimere deres arealer. De efterspørger faglig rådgivning fra kompetente og professionelle aktører, hvis rådgivning skaber værdi for dem.

Og en ting er sikkert: Værdiskabende bliver det. Først og fremmest for By & Havn og Københavns Kommune. Grunde kan sælges, investorer kan lokkes til, boliger kan bygges, byen kan udvikles, og samfundet bliver bedre.

Jeg tænker, at tegnestuerne står sig bedst ved at formalisere samarbejdet, inden de bortdonerer deres værdiskabende guldkorn

Arkitekterne sparker hele denne værdikæde i gang uden at få en krone for det. Og det leder til et andet vigtigt punkt, som bør diskuteres: Hvem har efterfølgende brugs- og ophavsret til det udarbejdede materiale? En af arkitektfagets mest værdifulde ydelser er netop idéfasens skitser og evnen til at udvide mulighedernes rum. Jeg tænker, at tegnestuerne står sig bedst ved at formalisere samarbejdet, inden de bortdonerer deres værdiskabende guldkorn.

Frivillig investering eller udnyttelse?

Jeg har fuld forståelse for, at tegnestuerne gerne vil sidde med om bordet ved workshoppen, når By & Havn inviterer. Det er både flatterende at blive udvalgt, og som arkitekter brænder vi for at bidrage. De kritiske røster over for Lynetteholmen vil straks gribe muligheden for fagligt at påvirke Københavns fremtid. Det var jo derfor, de blev arkitekter. Sat lidt på spidsen vil jeg mene, at By & Havn – måske ufrivilligt – udnytter arkitekternes store engagement og ønsket om at sætte deres faglighed i spil for et bedre samfund. Jeg synes, at konceptet er en ommer.

Sat lidt på spidsen vil jeg mene, at By & Havn - måske ufrivilligt - udnytter arkitekternes store engagement og ønsket om at sætte deres faglighed i spil for et bedre samfund

De faglige bidrag skal naturligvis honoreres. By & Havn efterspørger oven i købet arbejde med at kvalificere workshoppens arbejde hjemme på tegnestuerne. Dermed forventes tegnestuens medarbejdere at arbejde gratis for en offentlig bygherre, fremfor at lave honoreret arbejde der kan give afkast til deres arbejdspladser, tegnestuerne.

Det er en form for no cure – no pay, som vi kender fra de private udviklere, men desværre med en meget lang tidshorisont for cure, når man tænker på, at Lynetteholmen tidligst står færdig i 2050.

Det er en frivillig investering for tegnestuerne, ja, det kan man hævde. Men det er til gengæld et uforpligtende og gratis shortcut for By & Havn til en væsentlig værdiforøgelse af deres arealer.

Gratis risikoafdækning for fremtidens developere

Ikke sjældent forventer private developere gratis eller meget ydmygt honoreret arkitektarbejde mod forventet efterbetaling i form af mulige projekteringsopgaver. Er det rimeligt, kan man med rette spørge? Men at By & Havn, et offentligt ejet selskab, på samme måde forventer gratis bidrag fra en større forsamling af landets arkitekter skal i den grad diskuteres. Det er helt klart ikke i orden. Arkitekterne leverer rådgivningsarbejde af værdi. Medarbejdere skal aflønnes, tegnestuerne honoreres, og arbejdet beskattes.

Som den største professionelle udvikler bør By & Havn være et foregangsbillede. Man kunne forestille sig, at andre store private udviklere kunne få smag for de gratis workshops, når de skal i gang med at udvikle byområder. Og sikkert gerne før de havde sat pennen til skødet. Det ville være en risikoafdækning, som en developer vil kunne forstå.

Man kunne forestille sig, at andre store private udviklere kunne få smag for de gratis workshops

Det er en fabelagtigt god idé at invitere fagligheden i rundkreds. Det er i dialogen, at behov afdækkes, og kimen til ufødte ideer har sit udspring. Så tak for det, By & Havn. Og mere af det.

Men honorer og anerkend indsatsen og dens værdi. Netop i Danmark kommer den fra øverste hylde.

Svar fra By & Havn

Politiken Byrum har forholdt By & Havn kritikken. Rita Justesen, chef for arkitektur og planlægning, By & Havn, svarer, at værdikæden ikke er begyndt med de indledende workshops.

»Samtidig har vi alle et udbud i gang om valget af den tekniske rådgiver, herunder arkitektoniske kompetencer. Der er også et udbud i gang om VVM for Lynetteholmen. Det er her, værdikæden begynder.«

Læs hele svaret:

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden