Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ricky John Molloy/Dansk Byggeri
Pressefoto: Ricky John Molloy/Dansk Byggeri
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Debat: Varmen siver ud af mange almene boliger, men politikerne holder igen med pengene

Rigtig mange almene boliger er dårligt isolerede og har utætte vinduer. Boligerne trænger til at blive energirenoveret, men det kræver større villighed fra politikerne til at investere i de bygninger, der trænger til en kærlig hånd, skriver Camilla Damsø Pedersen, energipolitisk chef i Dansk Byggeri.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De almene boliger udgør et vigtigt element i det danske samfund. Formålet med de almene boliger er at sikre gode boliger til befolkningsgrupper med forskellig økonomisk formåen. Der er også mange af dem. Den almene boligsektor udgør omkring 20 procent af den danske boligmasse, svarende til cirka 550.000 boliger.

Over halvdelen af de almene boliger, helt præcist 280.000, er bygget mellem 1945 og 1974 og er altså fra før, der for alvor blev sat energikrav til vores bygninger. Mange af disse bygninger trænger for eksempel til at få isoleret tag eller vægge, udskiftet vinduer og få en ny varmeforsyning.

Hvis alle almene boliger blev renoveret på samme måde, er det noget, som vil kunne mærkes både på beboernes pengepung, men også i Danmarks CO2-regnskab

Efter en energirenovering vil beboerne få en mindre varmeregning, og de vil ofte opleve et bedre indeklima og bedre mulighed for at udnytte lejlighedens rum. Når den kolde endevæg efterisoleres, kan sofaen for eksempel pludselig godt stå op ad den.

Renovering gav 30 procents energifald

I perioden 2007 til 2013 gav Landsbyggefonden 34,5 milliarder kroner i støtte til renoveringer af almene boliger, hvilket betød, at cirka 50.000 boliger blev energirenoveret, så de lever op til nutidens krav om et lavt energiforbrug.

Energiforbruget faldt i gennemsnit med 30 procent, så hvis alle almene boliger blev renoveret på samme måde, er det noget, som vil kunne mærkes både på beboernes pengepung, men også i Danmarks CO2-regnskab. Landsbyggefonden har pengene, så de kan sagtens sætte gang i renoveringen af endnu flere almene boliger, men folketingspolitikerne har i den seneste boligaftale holdt igen med pengene. Det betyder i praksis, at beløbet, som Landsbyggefonden må igangsætte projekter for, bliver mindre for hvert år, der går.

Færre boliger renoveres

I 2014 blev der givet grønt lys til renovering af almene boliger for 7,7 milliarder kroner, men siden da er beløbet hvert år faldet, så der i 2018 kun blev afsat penge til renovering for 3,5 milliarder kroner. Det er mere end en halvering, viser tal fra Dansk Byggeri.

De 3,5 milliarder kroner, som blev afsat i 2018, er en dråbe i havet

Den almene sektor bør gå foran som et godt eksempel, når det handler om, at vi skal spare på energien, og politikerne bør understøtte energirigtige boliger ved at bevilge flere penge til netop renoveringer med fokus på at spare på energien.

2 milliarder ekstra om året

De 3,5 milliarder kroner, som blev afsat i 2018, er en dråbe i havet. Hvis vi skal have alle almene boliger til at leve op til en vis energimæssig stand, så bliver vi jo ikke færdige med at energirenovere i det her århundrede, hvis vi fortsætter på den her måde. Derfor er der brug for en større investeringsramme på 5,5 milliarder kroner per år frem mod 2030 og en større øremærkning til energirenovering.

Et samlet Folketing er enige om, at Danmark i 2050 skal være fri af fossile brændsler. Det kræver, at vi bliver gode til at producere endnu mere grøn energi, men det kræver i lige så høj grad, at vores boliger bruger mindre energi. Det bliver nemlig unødigt dyrt, hvis den grønne energi bare fiser ud ad utætte vinduer og døre. Den almene sektor er oplagt at tage fat på, for der er masser af potentialer for energibesparelser, der blot venter på at blive realiseret.

Både Socialdemokratiet og Venstre afviser Dansk Byggeri og BL's ønske om flere penge til renoveringer, udtalte de to partiers boligordførere til EjendomsWatch 16. april. Det er bedre at vente til en lavkonjunktur, hvor man får mere for pengene, lyder argumentet.

Deltag i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden