0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Lars Autrup ville bygge sit fritidshus i træ. Men droppede det igen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Lars Autrup blotter sig: Derfor droppede jeg selv at bygge et træhus

Vi bygger i træ på samme måde, som vi bygger i beton, sagde Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen, da han åbnede konferencen Build in Wood onsdag. Politiken Byrum bringer her åbningstalen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg er ikke ekspert i træ. Jeg er til gengæld stærkt optaget af arkitektur.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi i Arkitektforeningen synes, at det er sindssygt vigtigt, at vi forholder os til klimaudfordringerne, og derfor kunne jeg godt holde en snak om vigtigheden af træ for den bæredygtige dagsorden. Men i stedet vil jeg dykke ned de steder, hvor jeg ser konkrete udfordringer i at få udbredt træet på en bæredygtig måde her i landet.

For der er udfordringer. Det er der for eksempel på en dag som i dag i det her dejligt fugtige klima.

Træet er udfordret i forhold til den byggeteknik og byggeproces, vi har i Danmark. Da jeg var ansat i Foreningen Realdania, modtog vi adskillige ansøgninger om træbyggeri. De var næsten ens alle sammen: De startede med at anprise materialet, dets bæredygtighed, og hvor hurtigt og nemt det er at bygge med. Og nederst i ansøgningen bad de så om økonomisk hjælp til at bygge med det. Det er for mig et paradoks: At man på den ene side anpriser dets effektivitet, men på den anden side skal have hjælp til at bygge med det.

Hvad er udfordringerne, og imødegår vi dem?

Droppede selv træhus

Lad mig blotte mig fuldstændig og bruge mine helt personlige erfaringer. For fem år siden byggede jeg et fritidshus til mig selv. Det skulle være superbæredygtigt, lavenergi, sundt indeklima, have fokus på dagslys og så videre. Det pegede meget direkte hen mod en eller anden form for trækonstruktion.

Men jeg kan ikke lide den traditionelle, lette konstruktion. Jeg mener ikke, at den lette trækonstruktion kan erstatte 1.000 års byggeri, der med sikker hast har bevæget sig i retning af det tunge byggeri i det her land. Der er helt sikkert områder, hvor træskeletkonstruktionen med en helvedes masse Rockwool i giver mening, men den kan ikke erstatte den måde, vi bygger på i Danmark. Det er efter min mening heller ikke bæredygtigt.

Jeg synes ikke, at det er et mål i sig selv, at noget er i rent træ

Det er en sårbar konstruktion. Når jeg kommer ud på en byggeplads, tænker jeg ofte over, hvad der egentlig er sket inde bag alle gipspladerne, og hvad det betyder, når man vil hamre søm i væggene og bygge om.

Derfor kastede jeg mig over CLT-konstruktionen som vejen frem. Men jeg opgav, fordi processen omkring byggeriet simpelthen blev for kompleks, for fortænkt og for tung, og prisen steg ganske voldsomt; nogenlunde en fordobling.

Så jeg endte med at bygge huset i letbetonblokke og beklæde det i træ. Et bæredygtigt resultat med et fantastisk indeklima.

Mere end forsøgsbyggeri

Jeg har et billede af, at vi inden for det her felt har adopteret det traditionelle elementbyggeris byggeproces i stedet for at tænke på materialets præmisser. Vand og fugt er efter min mening en kæmpe udfordring, og massivtræskonstruktionen egner sig ikke til at være en ’våd’ byggeplads. Træet skal kunne svare på hele værdikæden. Det er jeg sikker på, at vi nok skal løse, men der skal tænkes på tværs af hele branchen, og vi skal især have entreprenørerne bedre involveret.

Vi skal bygge på træets præmisser.

Hvis træet skal løftes fra at være forsøgsbyggeri her og blive bygget af en entusiast der, så vi kan gøre det til et seriøst alternativ til de andre byggematerialer, er vi nødt til at tage udfordringen alvorligt.

Brug træet smukt

Jeg kunne tale hele timer om træets fantastiske egenskaber. Det er jo vidunderligt, når det træder frem og bliver tydeligt, at det er det, man bygger i.

Ligesom at man skal bruge betonen smukt, når man bygger i beton, skal man også bruge træet smukt, når man bygger i træ.

Når træ tiltænkt et indendørsmiljø bliver vådt, bliver det grimt. Beklager, det gør det altså

Det var det, jeg gerne ville i mit hus, men det havde altså krævet, at jeg kunne lave en fuldstændig tør byggeplads. Jeg har set, hvordan man gør det på byggepladser, hvor den laminerede træoverflade skal være synlig i det endelige byggeri – der håndlaver man det sidste yderste lag træ på stedet for at få virkningen af en smuk træoverflade. For når træ tiltænkt et indendørsmiljø bliver vådt, bliver det grimt. Beklager, det gør det altså.

Vi bygger træ som beton

Jeg synes ikke, at det er et mål i sig selv, at noget er i rent træ. Jeg synes, det er fantastisk at forestille sig et hus, hvor man har brugt bæredygtige betonelementer netop der, hvor det giver mening, og brugt træet der, hvor det giver mening; bruge hvert materiale i sin ideelle egenskab.

Men jeg har et billede af, at når vi bygger et træhus i dag, bygger vi det fuldstændig ligesom, vi bygger i beton. Vi skal forstå og tænke i træets baner og ikke kopiere det, vi plejer at gøre. Og så skal vi frem for alt arbejde på tværs af brancherne, hvis det her skal lykkes.

Gør vi det, er jeg sikker på, at vi får meget bedre træbyggeri i fremtiden.

Debatindlægget er en let redigeret udgave af Lars Autrups åbningstale ved konferencen Build in Wood onsdag 22. maj i Nordhavn i København.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden