0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Mette Qvist: Politikerne bør droppe frygten for kritik fra erhvervslivet og stille bæredygtighedskrav

Byggerier skal udsættes for livscyklusvurderinger tidligt i designprocessen, mener Mette Qvist, adm. direktør for Green Building Council Denmark, som står bag DGNB-certificeringen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Europa står byggeri for 30 procent af affaldsmængden og 30 procent af CO2-udslippet. Det er voldsomme tal, som heldigvis samtidig er udtryk for et kæmpe potentiale: Vi skal blive langt bedre til at gennemtænke og stille specifikke helhedsorienterede krav i bygningers fulde levetid. Fra den tidlige designfase til renovering og sluttelig nedrivning.

Meget er sket siden 1970, men underligt nok, når vi skal skabe Danmarks fremtidige byer og byrum, så sker det stadig på Milton Friedmans paradigme med kortsigtet økonomisk fokus med forklaringen ’vi afventer, at politikerne regulerer den negative påvirkning på samfundet’. Også på trods af, at globale tiltag til fremme af en bæredygtig udvikling, som FN's Verdensmål, forsøger at oplyse og aktivere aktører til at tage ansvar og handle.

Både lovgiver og bygherre

Den nødvendige omstilling kræver, at vi begynder at måle på og stille krav til såvel konstruktion som drift af vores bygninger. Det er der mange i branchen, som er i gang med, men hos Green Building Council Denmark efterlyser vi, at en ny regering vil gå forrest både som lovgiver og bygherre.

Vi skal bruge robuste, gedigne og bæredygtige materialer, som ikke er miljøfarlige, men vi skal også tænke i bygninger, som understøtter vores sundhed og velvære, og som kan transformeres og tilpasses i stedet for at blive revet ned og ende som bunker af byggeaffald. Måske skal et kontorhus blive til et kollegium, et plejehjem eller noget helt andet? Det kan det, hvis bygningen fra begyndelsen er gennemtænkt både arkitektonisk og i forhold til materialesammensætningen.

Bygge- og ejendomsbranchen er selv gået foran med en bæredygtighedsstandard, DGNB, der er ambitiøs, og som viser vejen til, hvordan regeringen kan stille højere krav og komme i gang med den bæredygtige omstilling.

Vores anbefalinger kan opdeles i følgende tiltag:

Miljø og ressourcer

  • Bygninger skal være fleksible, så de er enkle at ombygge, når nye behov opstår. Dette er vig-tigt at have med som designgreb helt fra starten.
  • Valg af materialer er et af de steder, hvor der er store miljøgevinster at hente ved at være mere ambitiøs end minimumskravene. Livscyklusvurderinger (LCA) af miljøbelastningen fra nye byggerier viser, at halvdelen af miljøbelastningen stammer fra produktion og udskiftning af byggematerialer. LCA-evalueringer skal med fra starten af designprocessen, og der skal stilles krav til miljøvaredeklarationer (EPD'ere) på produktniveau.
  • Byggematerialerne skal screenes for miljøfarlige stoffer for at sikre de bedste vilkår for bru-gerne samt senere genanvendelse og til fremme af cirkulær økonomi.

Økonomi

  • Materialevalg skal fokusere på holdbarhed med en dokumenteret lang levetid, og det skal være nemt at ren- og vedligeholde. Dette kan medføre en højere anlægsøkonomi, men væsentlige besparelser på sigt. Designfasen skal være baseret på totaløkonomiske betragtninger ved anvendelse af et LCC-værktøj, som blandt andet måler byggematerialers levetid.

Sundhed og velvære

  • Rum og omgivelser påvirker, hvordan mennesker trives mentalt og fysisk. Adgang til dagslys, frisk luft og attraktive uderum stimulerer sundhed, velvære og trivsel. Bygningsreglementet i Danmark tager særligt højde for byggetekniske krav, men det kan godt betale sig at gøre mere end de gældende regler for at sikre optimale lys-, lyd- og luftforhold for mennesker, der opholder sig i mange timer i bygningen.

Erhvervslivet kan vinde på sigt

Som valgkampagnen skrider frem, vil ingen politiker sige nej til at fremme bæredygtighed og klimaforholdene i vores byggeri, men desværre hører vi stadig reaktionen, at det er kompliceret og vil tage tid. De vil ikke risikere at handle erhvervsfjendtligt.

Men det er jo netop her, at de højere krav i form af bæredygtige tiltag vil medføre bedre kvalitet, og således minimere risici og skabe merværdi. Vores bygninger skal skabe større værdi for mennesker med større omtanke på de ressourcer, vi anvender.

En massiv politisk opbakning vil være katalysator for en bæredygtig business case, og det vil bringe Danmark i en førerposition i verden. Den danske byggebranche har den nødvendige knowhow.

På vegne af Green Building Council Denmark vil vi således opfordre det brede flertal i Folketinget til at iværksætte konkrete handlingsplaner for en dokumenteret klima- og bæredygtighedsindsats og dertil selv gå forrest ved at stille krav til bæredygtighedscertificering af statens bygninger, som medfører skærpede krav til miljø/ressourcer, økonomi og sundhed/velvære.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden