0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Karen Margrethe Olsen til den nye regering: Fravrist taktstokken fra developeren og bundlinjen

Det nyvalgte Folketing og en ny regering må stramme lovgivningen, så kommunerne ikke presses af developere til at nedrive vores bygningskulturarv, mener Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, der repræsenterer landets bevaringsforeninger.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne haft ansvaret for vore bevaringsværdige bygninger og bymiljøer. Det er, mildt sagt, ikke alle steder, kommunerne løfter dette ansvar.

Rundt om i hele landet kan vi konstatere, at kommunerne ganske ofte giver tilladelse til, at historiske bymiljøer nedrives, og utilpasset nybyggeri bliver opført. Det ændrer ofte byernes miljø og karakter i en meget uheldig retning, som ikke bidrager positivt til vores hverdag og livskvalitet.

Det er developeren og bundlinjen, der svinger taktstokken og ikke overordnede planhensyn og et menneskeligt bymiljø, hvor borgerne er glade for at bo og færdes. Se bare, hvordan for eksempel Carlsberg Byen er blevet skamferet og arret med et kønsløst nybyggeri uden respekt for historien. Havde der været tale om støj, så kunne vi ringe til politiet. men ’visuel støj’ kan ikke påklages over for nogen.

Tak til Birthe Iuel, formand for Historiske Huse, som 29. maj her i Politiken Byrum rejste spørgsmålet om kommunernes måde at varetage deres rolle som beskytter af de bevaringsværdige bygninger.

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, By & Land, opfordrer det nyvalgte Folketing og den nye regering til at ændre lovgivningen, så hensynet til vore bevaringsværdige bygninger bliver lovfæstet.

Indfør bygningskulturråd

Et større politisk fokus på bygningsfredningsområdet og på de bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer er nødvendigt.

Både på Christiansborg og ude i kommunerne er det ganske få folkevalgte, der prioriterer og har visioner og holdninger til, hvordan vi sikrer vores fælles historie i den byggede kulturarv og, hvordan nybyggeri indpasses i historiske bymiljøer.

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur foreslår derfor, at det nye Folketing ændrer lovgivningen.

Vi foreslår at indføre armslængdeprincippet i forhold til kommunale beslutninger om bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer. Der etableres otte regionale bygningskulturråd. Rådene skal sikre, at nedrivninger, nybyggeri og ændringer af bevaringsværdige bygninger underkastes en uafhængig, faglig vurdering.

Vi håber, at Landsforeningen med dette fokus kan formå kulturministeren, regeringen og Folketinget til at tage vore historiske bygninger og kulturmiljøer alvorligt. Der er tale om umistelige værdier, der fortæller vores fælles historie og skaber vores identitet.

Lad mig til sidst støtte Birthe Iuels forslag om, at der bliver sat flere penge af til de fredede og bevaringsværdige bygninger. Slots-og Kulturstyrelsen har brug for flere ressourcer. Det vil ligeledes være fint med en ordning, der giver støtte til ejerne af de bevaringsværdige bygninger.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden