0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Debat: Lad os få en mærkningsordning, der tager hele bygningens livscyklus med

De eksisterende certificerings- og mærkningsordninger inden for byggeriet er for svære at bruge, hvis man vil sammenligne huse, der er forskelligt certificeret, skriver Gert Johansen og Kirsten Nielsen, formand og næstformand for Konstruktørforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Over en tredjedel af EU’s samlede udledning af CO2 stammer fra bygningers energiforbrug. Derfor ligger der et kæmpe potentiale i at energieffektivisere bygningsmassen for at opnå et klimaneutralt samfund i både Danmark og EU i 2050.

Vi synes derfor, at vi skal gå skridtet videre ved også at indføre en mærkningsordning, der tilskynder til at genbruge byggematerialer, da genanvendte materialer i det samlede klimaregnestykke ikke vægter lige så tungt som nyt materiale, der sætter et større CO2-aftryk ved fremstilling og transport.

Nuværende mærkningsordninger har bredt fokus

Selvom der allerede findes flere certificerings- og mærkningsordninger, som fremmer miljø- og klimamæssige tiltag i bygninger, har de typisk et mere bredt fokus.

Samtidig kan ordningerne også være svære at bruge, hvis man ønsker at sammenligne huse, der er certificeret efter forskellige ordninger.

Derfor skal vi have en ny slags mærkning for både nybyggeri og renovering, der omfatter den samlede miljø- og klimabelastning for hele livscyklussen. Fra råstofudvinding, produktion og transport af materialer til forbrug af ressourcer og energi i udførelses-, drifts- nedrivningsfasen.

Sådan en livscyklus-mærkning af byggeriet vil dog stille krav til data og beregningsmetoder. Derfor skal vi øge indsatsen med at indsamle data og udarbejde beregningsmetoder, der gør det muligt at udregne en bygnings samlede miljø- og klimabelastning i hele husets levetid. Det bør vi, langt hen ad vejen, kunne indbygge i for eksempel Revit og andre komponentstyrede  projekteringsværktøjer.

Sådan kan vi motivere til at mindske klimaaftrykket

Selvfølgelig er det ikke nok med en mærkningsordning alene. Der skal også økonomiske incitamenter til, for at bygherrerne bliver motiveret til at løfte klimaopgaven med at blive CO-neutral i 2050.

Motivationen kan enten komme ved, at sådan en mærkningsordning enten bliver lovbestemt eller ved, at det udløser lavere skatter og afgifter, når man for eksempel genbruger materialer i renovering og nybyggeri.

Hvis mærket blev en del af bygningsreglementet på lige fod med energimærket, så ville en køber af en ejendom kunne se, hvad klimaaftrykket for ejendommen er. Vi kan også forestille os, at der kunne være krav i bygningsreglementet til det maksimale klimaaftryk i nybyggeri, så byggebranchen allerede i projekteringen bliver nødt til at påvise, hvordan projektet opfylder kravene.

For at fremme brugen af genbrugsmaterialer foreslår vi, at man opretter et centralt register for genbrugsmaterialer, hvor byggebranchen nemt kan få et overblik over, hvad der er tilgængeligt på markedet, hvilken stand materialerne er i, og hvor store mængder der er. I fremtiden vil nye materialer være mærket, allerede når de bliver brugt i et byggeri, så man efterfølgende nemt kan se deres klimaaftryk, og hvilke former for genanvendelse de egner sig til.

Vi skal handle nu

For et livscyklus -mærke for byggeriet kan blive en realitet, opfordrer vi til, at Danmark sætter turbo på energieffektivisering i byggeriet – hvilket også indgår som en vigtig del af EU’s klimaaftale fra juni 2018.

Derfor har Konstruktørforeningen også tilsluttet sig en ny grøn alliance, der med kampagnen ’Grøn Logik’ og otte konkrete forslag opfordrer den nye regering til at føre en mere ambitiøs energipolitik. Blandt andet foreslår vi bindende mål for energieffektivisering og en ambitiøs renoveringsstrategi.

I det lys er det positivt, at der i forbindelse med det nye regeringsaftale arbejdes for at indgå en ambitiøs klimaaftale. For vi skal handle nu og ikke sende udfordringerne videre til de fremtidige generationer.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden