0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sidse Grangaard
Privatfoto: Sidse Grangaard
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Arkitekt: Nyt skybrudsbyrum bør – med et enkelt forbehold – være ideal for byudviklere

Fremtidens udfordringer kan kun løses, hvis vi lærer at udvikle universelle løsninger, skriver arkitekt og ph.d. Sidse Grangaard, som forsker i universelt design, i dette debatindlæg. Københavns nye skybrudsprojekt, der skaber et byrum, er et eksempel til efterfølgelse – men det viser også, hvilken fejl man ikke må begå.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Scandiagades nye kombinerede skybruds- og byrumsprojekt udviklet med input fra lokale beboere er næppe det sidste projekt af denne type i København eller andre af landets kommuner. I en tid, hvor klima- og bæredygtighedsdagsordenen stiller nye krav, skal vi tænke i universelt design. For på den måde kan vi sikre inklusion og understøtte borgernes deltagelse i såvel deres eget liv som samfundslivet.

Jørgen True
Foto: Jørgen True

Sidse Grangaard, arkitekt, ph.d. og seniorforsker ved SBI.

Det er genialt at skabe både skybrudssikring og et rekreativt, grønt areal på samme sted. I dette tilfælde på et sted i én af de historisk fattigste bydele, som tidligere udelukkende blev brugt til hundeluftning.

Universelt design er et værdibaseret begreb, som grundlæggende handler om at inkludere menneskelig mangfoldighed uanset køn, alder, social status, kultur, etnicitet og funktionsevne og på den måde understøtte menneskers handlekraft, trivsel og sundhed samt sociale deltagelse i samfundet. Der er derfor tale om en arkitektur, der vægter såvel sanselige og stimulerende oplevelser som funktionelle aspekter.

De fleste børn vil elske at løbe op og ned ad de små bakker, gemme sig under broerne, kigge efter bier i træstammerne og så videre – mine egne børn har allerede gjort det

Beboernes ønsker »om et mødested i området, om biodiversitet, om plads til både bevægelse og fordybelse, om et mere synligt og tilgængeligt grønt område, og ikke mindst plads til fællesskab« i det gamle Sydhavnen, som der står på en plakat ved haverne, er blevet fortolket og realiseret i otte nedsænkede haver med hvert sit tema. Hen over haverne slynger en gul sti sig på gangbroer.

Umiddelbart et byrumsprojekt i tråd med FN’s verdensmål og tidens stil – et både humoristisk og frisk tvist med de gule stiger ned i ’bassinerne’.

Universelt design er nyt i Danmark

I Danmark er det forholdsvist nyt at tale om universelt design. Derfor efterspørger tegnestuer og bygherrer gode eksempler på universelt design (se for eksempel ’Analyse af bygherrens tilgang til tilgængelighed og universelt design i byggeriet’ og ’Analyse af de gældende regler om tilgængelighed i Bygningsreglementet’) – en efterspørgsel som nok både handler om at forstå, hvad universelt design er, men også om at blive inspireret. For tidligere har fokus været på adgang i form af tilgængelighed – forstået som handikaptilgængelighed materialiseret i ramper og ledelinjer, der ligner marcipanbrød.

Sidse Grangaard
Privatfoto: Sidse Grangaard

De gule stiger ned i bassinerne er et humoristisk og frisk tvist, skriver Sidse Grangaard.

Med et enkelt forbehold er Scandiagade et godt bud på universelt design, som alle bør lade sig inspirere af.

For skybruds- og byrumsprojektet emmer af muligheder for såvel fysiske som sanselige og stimulerende oplevelser for store som små. Her kan der tages en pause i det grønne midt i byen, holdes picnic, eller man kan hjælpe til med at dyrke krydderurter og måske byde op til dans på pladsen med de kulørte lygter. De fleste børn vil elske at løbe op og ned ad de små bakker, gemme sig under broerne, kigge efter bier i træstammerne og så videre – mine egne børn har allerede gjort det.

Her er rigtig meget af det, som ofte efterlyses, når vi taler om universelt design. Her er stoflighed, overskuelighed og valgmuligheder.

Dårlig adgang for ældre og klapvogne

Mit forbehold relaterer sig til princippet og løftet bag FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, ’Leaving no one behind’, hvor mål 11, ’Bæredygtige byer og lokalsamfund’, blandt andet har fokus på børn og ældre. Vi må ikke fremover være så fokuseret på at skabe spændende og sanselige byrum, at vi helt glemmer også at tænke på, at man skal kunne få adgang.

I Scandiagade inkluderes alle i bevægelsen igennem det nye byrum – men kun i gadeplan. For nogle oplevelser kræver, at man selv kan gå ned ad trappen til de nedsænkede haver. Det betyder, at der vil være sydhavnere, som lades tilbage på stien. Med tanke på, at mange beboere i det gamle Sydhavnen er ældre og gangbesværede, ligesom mange beboere er børnefamilier, kan man undre sig over, at ikke bare nogle af haverne er udformet, så det er muligt at ankomme med klapvogn eller rollator.

Vi må ikke fremover være så fokuseret på at skabe spændende og sanselige byrum, at vi helt glemmer også at tænke på, at man skal kunne få adgang

Københavns Kommune udmærker sig ellers ved at være én af de få danske kommuner med en arkitekturpolitik, der fokuserer på, at byen skal være inkluderende.

Et sted, hvor det i særlig grad giver mening at inkludere alle, er i Byhaven, én af de otte haver i Scandiagade. Her gør højbedene det muligt at komme tæt på planterne, men også at deltage i Byhaveforeningen – også for dem, som ikke har fysikken til at lue ukrudt nede på jorden.

Glem ikke adgang for alle

FN’s verdensmål angår også os i Danmark og ikke blot projekter i fattige lande fjernt herfra. En opnåelse af verdensmålene kræver, at princippet om Leaving no one behind helt naturligt indgår i alle tiltag, planer og designs.

FN’s verdensmål angår også os i Danmark og ikke blot projekter i fattige lande fjernt herfra

Derfor kan Scandiagade både inspirere og bidrage til eftertanke omkring, at ingen skal lades tilbage uanset alder, handikap, indkomst eller geografisk placering. Byens rum skal være sanselige og stimulerende, men også rummelige og give adgang, så alle får mulighed for at være med.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

Sidse Grangaard
Privatfoto: Sidse Grangaard
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden