0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vadehavscentret
PR-foto: Vadehavscentret

»Vadehavscentret ved Vesterhavet er et godt eksempel på universel design,« skriver debattørerne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Debat: Lad os bruge FN’s handikapdag til at kræve universelt design i byerne

Universelt design handler ikke kun om handikapadgang – det handler om inklusion af alle i byens rum, skriver fem debattører på FN’s internationale handikapdag. Vi skal ­­væk fra at tænke design for afgrænsede segmenter af mennesker, mener de.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lad det være sagt med det samme: Det byggede miljø afslører, hvordan vi grundlæggende ser på mennesker i vores samfund. Den måde, vi planlægger, designer og bygger på, afspejler jo i virkeligheden også, hvem vi planlægger, designer og bygger til og for.

På en dag som i dag – FN’s internationale handikapdag – hvor vi har muligheden for at sætte fokus på personer med handikap og andre med særlige behov, bør vi også tage en overordnet diskussion om, hvordan vi indretter det byggede miljø – og hvad det siger om vores menneskesyn.

Det er vigtigt, at vi bliver bedre til at drøfte den sociale værdi, arkitektur har, og den eksklusion eller inklusion, vi bygger ind i vores byer og bygninger. Et byggeri er ikke en isoleret størrelse, men indgår i en bredere værdi- og samfundspolitisk kontekst – også når det gælder handikap.

Jura skygger for kampen om inkluderende byrum

Handikap udgør en væsentlig og relevant case i diskussionen af, hvordan vi indretter vores samfund.

For det første har personer med handikap ofte nogle vitale, håndgribelige og specifikke behov i forhold til det samfund, vi prøver at skabe. Det gælder behovet for eksempelvis øget tilgængelighed i form af ramper, elevatorer, handikaptoiletter og blindeskrift i bygninger.

For det andet kan man også se handikap som et eksempel på, at tilgængelighed og kravet om særlige hjælpemidler ofte bliver til en kamp om reglementer, lovkrav og jura frem for en ansporing til det, det hele handler om: bedre og mere inklusion i det byggede miljø.

Stop med at designe for de få

Vi ser universelt design som en af løsningerne.

Hele tankegangen bag universelt design bygger på, at alle mennesker har forskellige funktionsevner over tid. Det betyder, at alle mennesker har forskellige og specifikke behov gennem livet – handikap eller ej. Det visionære ved universelt design er, at hvis vi begynder at planlægge, designe og bygge universelt til alle mennesker, kan vi skabe et mere inkluderende samfund for alle.

Derfor skal vi ­­væk fra at tænke design for afgrænsede segmenter af mennesker og over til at tænke universelle løsninger. Vi skal bruge ideen om universelt design til at bygge og skabe miljøer, hvor både børn, unge, voksne, seniorer og personer med handikap kan opholde sig og føle sig velkomne. På den måde kan vi også skabe stærkere sociale og samfundsmæssige bånd på tværs af forskellige grupper af mennesker.

Vadehavscentret er et godt eksempel

Vadehavscentret ved Vesterhavet er et godt eksempel på universel design. Her er der arbejdet med at skabe et hus, der tilbyder menneskelige proportioner, overskuelig orientering og intuitivt flow, naturlige materialer, god akustik og godt dagslys. Huset inkluderer alle, da det imødekommer menneskelig diversitet. Vadehavscentret tilbyder således både funktioner og oplevelser for alle, uanset alder og funktionsevne.

Vi bør sikre os, at det byggede miljø bidrager til at skabe et samfund, der ikke lader nogen i stikken – handikap eller ej. Derfor bør vi udbrede viden om den samfundsværdi, der kan skabes med universelt design som grundtanke. Så vi får skabt et mere inkluderende samfund, hvor vi bygger byer og bygninger for alle.

Dét vil, i et livstidsperspektiv, komme os alle til gavn.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden