0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Københavns Kommune
PR-foto: Københavns Kommune
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Kampen for naturen på Amager Fælled er ikke helt slut

En del af Amager Fælled skal bebygges, og billederne fra Henning Larsen af det nye projekt Vejlands Kvarter ser indbydende ud. Men er det muligt at flytte tusindvis af menneskers larm, affald, beton og kloakker ud i naturen og øge biodiversiteten, spørger Klaus Mygind, medlem af Borgerrepræsentationen for SF.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En del af Amager Fælled skal bebygges. Det kan vi ikke komme udenom.

Tre landsbyer i træ som bindes sammen af natur-korridorer med snoede gange og træer. Alle billederne fra Henning Larsen Architects af det nye projekt ser indbydende ud.

Og det er da også en god idé at skabe tre landsbyer og lade naturen vokse ind i bydelen. Naturen er god for os mennesker, og derfor er en grøn by vigtig. Men jeg kan godt blive i tvivl om, hvorvidt man kan leve op til de smukke billeder.

Det er meget interessant, når vinderforslaget har en ambition om at forøge biodiversiteten i området. Det er et kontroversielt syn på byggeri, og det er ambitiøst og grænseoverskridende, men har det gang på jord?

Forbehold inden vi stemmer ja

Er det muligt at flytte flere tusind mennesker og al deres larm, affald, beton og kloakker ud i naturen og ikke alene fastholde status quo, men ligefrem øge biodiversiteten? Jeg ser frem til svaret og håber det bedste.

Det ser fantastisk ud med en landsby i træ, som skal opfylde FN’s verdensmål

Vi har naturligvis brug for nytænkning af byggeri og nye idéer til, hvordan vi får skabt mere natur i byen. Her skal vi tænke nyt i hele vores byplanlægning og sørge for at der kommer natur på jorden, på husvæggene, på taget og i alle andre sprækker i byen. Og det ser fantastisk ud med en landsby i træ, som skal opfylde FN’s verdensmål for bæredygtighed. Men holder det?

Vi har i SF nogle forbehold, før vi stemmer for en lokalplan, som skal muliggøre byggeriet. Vi har gennem hele processen kæmpet for, at byggeriets aftryk på Fælleden skulle være så lille som muligt - højst 12 ud af de 18 hektar, som byggefeltet har.

Derfor vil vi i den videre proces arbejde for, at byggeriet bliver trukket tilbage mod indkørslen fra Vejlands Allé. Det kan ske ved, at landsbyen tæt på Vejlands Allé bliver bygget højere og tættere, men med samme etagemeter, så den fylder mindre.

Vi mener også, at området skal være bilfrit med ét samlet parkeringsanlæg ved den nuværende indkørsel fra Vejlands Allé. Det skal det for at sikre en sund bydel, hvor vi mindsker luftforureningen og øger trygheden for mennesker og dyr.

I resten af området skal der kun være adgang for kørsel med et særligt formål som flytning, varelevering, handicap og beredskab. Det kræver også en tilpasning i forhold til det projekt, der ligger nu.

Hvorfor byggede vi ikke Teglholmen sådan?

Vi skal lave en bydel, hvor der bruges mindre areal på parkeringspladser, hvor det er delebiler, der dækker beboernes behov. Det er også i tråd med det forslag til ny kommuneplan, der netop er sendt ud i anden høring.

Og sidst, men ikke mindst, så vil jeg arbejde for, at vi får en såkaldt faunapassage over Vejlands Allé mellem Artillerivej og den lille sø, så der skabes sammenhæng mellem Amager Fælled og Kalvebod Fælled.

Der er brug for, at der skabes sammenhæng mellem Amager Fælled og Kalvebod Fælled for dyrelivet. Jeg tror nemlig ikke helt på, at det kan lykkes at øge biodiversiteten, når man først kører bulldozerne i stilling og graver ud. Med andre ord er kampen for naturen på Amager Fælled ikke helt slut.

På Borgermødet den 9. december, hvor vinderprojektet ”Fælledby” blev fremlagt, havde næstformanden for Danmarks Naturfredningsforening i København, Knud Erik Hansen, en rammende kommentar: »Hvorfor byggede vi ikke sådan, da vi for eksempel byggede Teglholmen i Sydhavnen?«

Det var jo en indirekte anerkendelse af Fælledbyens kvaliteter. Svaret er, at klimakrisen og de stærke folkelige bevægelser for beskyttelse af grønne arealer nu kræver bæredygtigt byggeri, og heldigvis ser det ud til, at By & Havn, arkitekter, byggebranchen og os politikere nu gør os umage for at indfri kravene og tænke kreativt. Presset og udfordringerne bliver heller ikke mindre i fremtiden.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.