0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Brian Fabricius
Foto: Brian Fabricius

Der er planlagt i alt ni højhuse i Carlsberg Byen i København. Bohrs Tårn fra 2018 tårner som det første 100 meter op i luften, men er ikke det højeste af de ni.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Saurons Øje i Carlsberg Byen vidner om en stolt arkitekturnation, der har solgt ud

Jeg forstår ikke, hvordan Københavns bystyre med den ene hånd tillader intetsigende bygningsværker som Bohrs Tårn og med den anden stopper altaner med borgerfjerne regler, skriver Brian Fabricius, beboer på Vesterbro i København.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der bygges på livet løs i de nye byområder i København. Der bygges på Havneholmen, på Carlsberg, i Nordhavn og i Valby. Der er snart ikke et levende spot tilbage i byen uden kraner og beton. Der skal bygges nyt overalt, og der skal bygges i højden, for der skal være plads til de mange, mange nye københavnere, som kommer til metropolen København.

Men går det så stærkt med at bygge, at vi glemmer kvaliteten? De bygninger, som opføres nu, skal gud hjælpe mig stå der i 100 eller måske 200 år.

Privat
Foto: Privat

Brian Fabricius.

Det efterlader jo tanker om, hvordan de tager sig ud, og selv om der er virkelig meget flot byggeri, så er der også noget, der simpelthen ikke burde kunne få byggetilladelse.

Jeg tænker ikke bare alle københavneres nye prügelknabe Østerport Station, som har taget over efter den forhadte HT-bygning på Rådhuspladsen. Eller for den sags skyld Blox, som også deler vandene (midt i havneløbet).

Nej, jeg har mere tanke på Saurons Øje (tårn i Ringenes Herre, der overvåger ringbæreren Frodo, red.): Bohrs Tårn i Carlsberg Byen. Der står det i al sin høje vælde plantet solidt i jorden som en klumpfod midt i landskabet. Det er ligeså brunt, som det er aldeles uinteressant midt i den historiske bydel.

Hvorfor så middelmådigt? Er det virkelig det muliges kunst i en stolt arkitekturnation med verdensberømte Jørn Utzon, Arne Jacobsen og Bjarke Ingels?

Grå med grå

Listen fortsætter med alt det kedelige arkitektur, som burde være henvist til Månen. På vejen ind til byens midte finder man en grå dværg i vejkanten, nemlig Cabinn-hotellet ved Banegraven. Det er grå med grå mursten på (eller de er måske gule). Det er en kedelig og glat betonbygning, som falmer lidt, når man ser på naboens farvede tivolilys. Det er et billigt byggeri uden ambitioner på arkitekturen, udsmykning eller bare udtryk.

Bevares, det er vel nok også konceptet og intet ondt om det, men det skal vel ikke nødvendigvis være hinandens modsætninger?

På Københavns Kommunes hjemmeside står der om embedsværket at, »stadsarkitektens rolle er at rådgive kommunens politikere og forvaltninger om byudvikling, planlægning og arkitektur, ligesom stadsarkitekten har en rolle i forhold til den hjemlige debat og ved at være Københavns stemme i internationale sammenhænge«.

Øjebæ i over 100 år

Jeg er ikke arkitekt eller særligt kreativ med sans for æstetik for den sags skyld. Måske er jeg bare en gammel, sur mand, men når jeg vover pelsen i dette indlæg, så er det ligeså meget for at sætte spørgsmålstegn ved det bygningsværk, som skal forme og være fremtidens København. Det bygningsværk som skal stå der mindst de næste 100 år.

Jeg forstår ganske simpelt ikke, at bystyret med den ene hånd tillader så intetsigende bygningsværk og samtidig med den anden hånd pedantisk kan stoppe simple drømme om en udhængt altan med obskure og borgerfjerne regler. Eller hvorfor stadsarkitekten skal bestemme, om byens tage skal være af tegl eller skifer.

Dét er der alligevel ingen, der kan se – modsat føromtalte øjebæ – og det virker ærligt talt usammenhængende.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.


GIF’en er animeret af Thomas Møller, billedet er taget af Brian Fabricius.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden