0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FSB
PR-foto: FSB
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


FSB-formand: Der kommer en tid efter corona – den kan Landsbyggefonden være med til at sikre

Politikerne skulle netop til at forhandle om udmøntning af Landsbyggefondens milliarder til almene renoveringer, da coronakrisen ramte. Nu er der kun endnu større behov for at få dem ud hurtigst muligt, skriver FSB-formand Steen Søndergaard Thomsen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Staten har lempet det kommunale anlægsloft for at fremrykke bygge- og renoveringsprojekter på for eksempel skoler og veje. Men Folketinget har endnu et godt værktøj, der kan holde hånden under beskæftigelsen i byggebranchen og hjulene i gang i denne coronatid.

Værktøjet er Landsbyggefondens milliarder, der venter på at blive brugt på køen af stærkt tiltrængte renoveringer. Pengene har beboerne endda selv sparet op. Det vil sige, at det ikke vil koste noget for staten at give Landsbyggefonden mulighed for at anvende midlerne – faktisk udgør køen lige nu den nette sum af 18 milliarder kroner.

Det er vigtigt at få pengene ud af to grunde.

Lige nu gælder det selvfølgelig om at undgå for store omkostninger af denne krise ved at holde hjulene i gang i byggeindustrien. Det siger sig selv. Derfor har byggebranchen i længere tid – og nu bakket op af et flertal i Folketinget – forsøgt at råbe regeringen op for at udmønte pengene. Heldigvis har finansminister Nicolai Wammen bestemt ikke udelukket, at fondens midler kan være med til at afhjælpe konsekvenserne af coronakrisen.

Men sunde boliger er og bliver også nødvendige i et velfærdssamfund. Der kommer også en tid efter corona – og den skal vi ikke glemme.

Politikerne bestemmer over beboernes penge

Nu skulle man tro, at beboerne selv kunne bestemme over deres penge, men sådan er det ikke. Nej, det er Folketingets partier, der sætter sig sammen for at lave en aftale om, hvor mange penge beboerne i almene boliger må bruge til at renovere deres boliger for. Det skulle partierne netop i gang med, da coronavirussen lukkede samfundet ned.

Derfor kan vi kun appellere til, at politikerne griber muligheden for at slå to fluer med ét smæk og virkelig får ryddet op i den lange renoveringskø, der er. For det er os, der får ondt i hovedet af indeklimaet, når skimmelsvampen har lidt for godt fat. Det er os, der mærker fodkulden i lejligheden, fordi der ikke er isoleret nok. Og det er os, der er generet af trækken fra de utætte vinduer.

Sunde boliger er afgørende for den blandede by

Sunde boliger er et velfærdssamfund værdigt. Tænk bare på, hvordan folk flyttede fra baggårdenes nedslidte huse med lokum i gården til lys og luft og lejligheder med eget badeværelse og altan.

Bevægelsen fra slum og spekulation til nye og non-profit almene boliger blev blandt andet båret af mennesker med en vision. FSB’s grundlægger, advokat Rasmus Nielsen, er et glimrende eksempel på det. Han grundlagde i 1933 i København boligselskabet under navnet Foreningen Socialt Boligbyggeri.

Lys, luft og moderne funktionelt byggeri af de bedste bygnings- og landskabsarkitekter, hvor ingen skulle tjene på, at andre skulle have et sted at bo. Det var udgangspunktet for hans tanker.

Vi skal ikke kun bygge nyt. Derfor skal renoveringerne have et vældigt skub nu – også i København

Den ændring af boligforholdene har den almene sektor historisk set en meget stor andel i. For her fik vi skabt gode og sunde boligforhold, også for dem der ikke har mange penge. Det er et af velfærdssamfundets kerneområder, og det skal vi ikke sætte over styr.

Vi har ikke kun brug for tilstrækkelige midler fra Landsbyggefonden for at holde skimmelsvampen ude og fodkulden på afstand. Vi har også brug for sunde boliger, fordi de er vigtige for den blandede by. Vil man have en blandet hovedstad i det her land med gode almene boliger, skal de eksisterende være sunde. Vi skal ikke kun bygge nyt. Derfor skal renoveringerne have et vældigt skub nu – også i København.

For en blandet by er faktisk en forudsætning for vores velfærdssamfund. Hvis vi ikke ser og oplever, at vi er forskellige, er det svært at forstå pointen i det samfund, vi har valgt at have i Danmark – et samfund, hvor vi langt hen ad vejen sørger for hinanden.

Stor klimagevinst

Der venter også en meget stor klimagevinst, når der skal renoveres – også selv om de almene boliger ikke tilnærmelsesvis har samme størrelse som parcelhuse og villaer, som tilmed skal opvarmes på seks sider, mens de fleste lejligheder kun skal opvarmes på to til tre sider.

For til gengæld bor der cirka én million danskere i almene boliger. Det er noget, der batter rent klimamæssigt, når en stor del af dem renoveres – endda primært deres tage og facader, hvor der er mest at vinde klimamæssigt og størst behov for, at håndværkerne sætter ind.

Derfor er den almene sektor en vigtig spiller i at få gennemført klimalovens mål om, at Danmark i 2030 skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i forhold til 1990.

Flere ældre og færre trapper

Renoveringer er også en god anledning til at tænke på, at vi bliver stadigt flere ældre, der ikke er let til bens og derfor ikke er ven med trapper. Sagt med andre ord er det en god anledning til at etablere tilgængelighedsboliger med nem adgang, for eksempel via elevator, når man alligevel er i gang med at renovere.

For dem bliver der masser af behov for med den voksende ældre befolkning. Og det er langt billige end at bygge nye.

Brug nu værktøjet

Så kære regering. I har et godt redskab i værktøjskassen.

Et værktøj, der ikke kun kan bruges til at holde hånden under tusindvis af mennesker, der risikerer at miste deres job på grund af coronavirussen, men også et værktøj, der kan få bugt med de bygningsfysiske dårligdomme, der sniger sig ind på de almene boliger.

Det er tid til at tænke hele vejen rundt. Tænk corona, tænk velfærdssamfund, tænk klima, tænk befolkningsudvikling – det betaler sig på alle måder for samfundet!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden