Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat

Coronaudbruddet betyder, at Rikke Juul Gram og resten af Schønherrs landskabsarkitekter – ligesom adskillige andre danskere – arbejder hjemmefra. Her ses Rikke Juul Grams hjemmekontor.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Rikke Juul Gram rapporterer fra hjemmetegnestuen: »De udfordringer, der for et par uger siden var de største, er ikke forsvundet i mellemtiden«

Den beslutsomhed, innovation og investeringer i løsninger, som vi viser i coronakrisen, må vi ikke glemme i klimakrisen, skriver Rikke Juul Gram, partner og kreativ direktør i Schønherr, i dette debatindlæg. Kom med hjem til landskabsarkitekten, hvor projekterne fortsætter.​​​​​​​

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I dag er udsigten fra tegnebordet en anden end den sædvanlige.

Den er med en fuld indsigt til alle naboerne på den anden side af gaden, hvor jeg bor. De sidder også og arbejder under stuelampen her på en grå tirsdag eftermiddag, og byen er så stille, at man næsten kan høre lyden fra deres tastaturer.

Coronaen svæver nu over hele verden med sit brede vingefang, og vi er alle grounded og bekymrede.

Schønherr
PR-foto: Schønherr

Rikke Juul Gram.

Bekymrede for nogen af vores nærmeste, for mennesker vi ikke kender, for den nedad-accelererende verdensøkonomi, for vores arbejdspladsers overlevelse, og for alle de mange andre virksomheder, som lige nu er så ubegribeligt hårdt ramt.

Som det er nu, er andre fag utvivlsomt mere påvirket af den store nedlukning af samfundet, end vi endnu er i arkitektbranchen – vi, der ellers plejer at have rollen som kanariefuglen i kulminen.

Men hvor længe det varer, er naturligvis et stort spørgsmål.

Iblandt grønne planter og bunker af Lego

Tegnestuens godt 30 kollegaer har alle i dag sendt de aftalte, fælles opdateringsmails, som løbende beretter, hvad vi hver især sidder derhjemme og arbejder med, hvilke erfaringer og faglige spørgsmål vi gerne vil dele med hinanden samt billeder af den måde, vi har indrettet de steder, hvorfra vi nu sidder og passer vores arbejde.

Jeg er dybt imponeret og taknemmelig over, hvad vores kollegaer kan få til at lykkes derhjemme

Det bringer, ud over den sociale kontakt vi pludselig mangler, en ret fin indsigt i, hvilke liv vi ellers lever uden for tegnestuens kontorfællesskab. Nogen har placeret pc’en i et lille hjørne på et bord fuld af store, grønne planter. Andre har arrangeret sig på trappens repos med børnenes Lego i bunker under arbejdsstationen. Rigtig mange har indrettet sig ved spisebordet, lige over for ægtefællens misundelsesværdigt store skærm.

Man skiftes til at hjemmeundervise børnene og passe den otte timers arbejdsdag. Det private og det professionelle blandes sammen på en ny måde, og jeg er dybt imponeret og taknemmelig over, hvad vores kollegaer kan få til at lykkes derhjemme og på de vilkår.

Danske Ark rakte ud

Det samme forlyder fra mange af vores fagfæller på de andre tegnestuer.

Vi får arbejdsopgaverne til at glide. Heldigvis er arkitektbranchen så digitaliseret og så vant til at kommunikere på tværs af kloden, at det meste kan lade sig gøre for en tid, selv hvis vi sad under en palme på hver sin øde ø.

Så længe der er internetforbindelse.

Heldigvis er arkitektbranchen så digitaliseret og så vant til at kommunikere på tværs af kloden, at det meste kan lade sig gøre for en tid

Allerede mandag i sidste uge begyndte vi i branchen at tale sammen om muligheden for, at Danmark meget snart kunne stå i en helt ny situation. Danske Arkitektvirksomheder viste sig allerede da klar til at række ud efter byggebranchen og de offentlige samarbejdspartnere for en dialog.

Under tirsdagens møde med tegnestuens bestyrelse blev vi enige om at lave en slags beredskabsplan for at forsøge at undgå, at arbejdet og vores opgaver ville blive sat på meget lavt blus – eller i værste fald helt i stå.

Lige så abstrakt det da forekom, så så vi ind i, at virkeligheden i Italien kunne blive vores.

Derfor gik vi, som mange andre tegnestuer, blandt andet i gang med at sikre, at alle medarbejdere kunne opkobles vores system fra eventuelle hjemmearbejdspladser, at intern kommunikation rullede fra alle stationer, og at planlagte møder med dem, vi samarbejder med og er afhængige af, kunne afholdes på en virtuel sky. De redskaber er allerede en integreret del af vores hverdag, og det har vi i sandhed fået brug for nu.

Bygherrerne er omstillingsparate

Til vores lettelse har flertallet af vores bygherrer og samarbejdspartnere indtil nu vist sig ligeså omstillingsparate.

Mange har tilsyneladende forstået, at den gensidige afhængighed i branchen bygger på evnen til at træffe beslutninger, søsætte planer og holde aftaler

Mange har tilsyneladende forstået, at den gensidige afhængighed i branchen bygger på evnen til at træffe beslutninger, søsætte planer og holde aftaler. Ellers bidrager vi alle til den opbremsning af aktiviteterne, som er den Store Bastian, når omsætningen skal holdes og lønninger betales.

Vores byggeplads på det historiske torv i Nyborg, på Rådhustorvet i Vejle og flere andre steder holdes stadig i gang, vi tegner campusplaner, bymidteplaner, bebyggelsesplaner, genbrugspladser, broer og veje.

Og ikke mindst søger vi hver eneste dag kendte og nye løsninger på, hvordan mængderne af CO2 kan nedbringes, hvordan regnvand, grundvand, stormflod og havvandsstigninger kan håndteres på en måde, der skaber værdi for mennesker, byer, planter og dyr – og ikke lade problemerne resultere i det modsatte.

Vores byggeplads på det historiske torv i Nyborg, på Rådhustorvet i Vejle og flere andre steder holdes stadig i gang

De udfordringer, der for et par uger siden var de største, er ikke forsvundet i mellemtiden.

Selv om mange lige nu ikke har overskud til at tænke på klimaforandringer og presset på naturen, er det vigtigere end nogensinde, at vi, også med denne enorme samfundsopgave, fortsat udviser beslutsomhed, innovation og investeringer i de løsninger, som skal holde sammen på verden i fremtiden.

Også her skal der handles. Nu.

Hvis stat, kommuner og private aktører fortsat formår at holde kadencen i at afsøge løsninger og gennemføre planlagte opgaver og udbud på klimaområdet, så kan vi vise os ligeså ansvarlige her som i håndteringen af den store sundhedsmæssige udfordring, som vi også står midt i.

Vi ses IRL om et stykke tid. Indtil da – på skærmen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden