Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Lars Autrup: Vi skal aktivt arbejde os fri af coronakrisen

Coronakrisen har overraskende hurtigt ramt tegnestuerne og ikke mindst de selvstændige og projektansatte arkitekter, skriver Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen, i dette debatindlæg. Vis samfundssind ved at sætte nye projekter i gang, skriver han.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Arkitektfaget står altid forrest, når der sker økonomiske omvæltninger i samfundet, og er dermed gerne blandt de første til at mærke en krise.

Allerede i foråret 2008, og dermed længe før Lehman Brothers’ kollaps i september 2008, begyndte de første byggeprojekter at stoppe, og byggeriet stod over for en brutal opbremsning.

Den aktuelle krise, afstedkommet af en virus, har dog sit eget mønster, hvor hele det danske kultur-, spise- og underholdningsliv blev nedlukket på ganske få dage.

Men overraskende hurtigt har det også ramt tegnestuerne, hvor bygherrer og myndigheder går ned i tempo og stopper fremdriften på projekterne.

Der er også rigtig mange små selvstændige og projektansatte blandt arkitekterne. Denne gruppe er særligt udsat for tiden. I mange tilfælde står de helt uden indtægt fra den ene dag til den anden. Her hilser vi regeringens hjælpepakker velkommen, som med den sidste hjælpepakke torsdag også nåede ud til de mest udsatte grupper.

Køb billetten nu til efterårets koncert

Men det er min generelle opfattelse, at rigtig mange for tiden føler sig usikre på fremtiden – næsten lige meget om man er i det offentlige eller på det private arbejdsmarked. Det kræver samfundssind at løfte hinanden fri af denne situation.

Alle os, der kan agere, skal forsøge at se frem på den anden side af krisen, hvor alle de dejlige opgaver og svære udfordringer, som optog os for nogle uger siden, stadig er relevante og kræver en fokuseret indsats.

Vi skal måske arbejde på en ny måde i en periode, men på ingen måde opgive visionerne for det samfund vi lever i

Så hvordan kan vi udvise samfundssind? Det kan vi ved at støtte hinanden og tænke på dem, der lige nu mister deres indtægt og måske slet ikke har en virksomhed, når verden normaliseres, og vi alle igen forventer højt serviceniveau og muligheder på alle hylder.

Du skal huske at købe take away fra restauranterne, masser af billetter til efterårets koncerter og forestillinger, og måske er det netop nu, at du skal købe den ring, du længe har set hos den lille guldsmed?

Sæt nye projekter i gang

Når det kommer til arkitektfaget, skal man på samme måde tænke på sine samarbejdspartnere og bidrage til fremdriften i projekterne, hvor man kan – meget gerne igangsætte nye projekter, som peger ind i fremtiden på den anden side af viruskrisen.

Det betyder, at man som bygherre eller myndighed skal tænke på sine kollegaer i rådgivervirksomhederne, samtidig med at man også holder sine egne organisationer optimistiske og fokuserede på deres professionelle virke.

Heldigvis er der allerede kommuner, som tænker i dette samfundssind, og en kickstart af de almene renoveringer vil også være et konstruktivt pletskud.

Vi har alle brug for den optimisme, som peger frem og minder os om, at der kommer en hverdag på den anden side. Det gælder alle parter og dele af samfundet, og vi må ikke gå i dvale.

Arkitektur et vigtigt redskab

Vi skal måske arbejde på en ny måde i en periode, men på ingen måde opgive visionerne for det samfund, vi lever i.

I dag har vi alle sammen stærke digitale redskaber til rådighed, og der er rigtigt meget arbejde, som kan gennemføres, selv om man sidder derhjemme eller ikke kan mødes til fysiske møder.

Der ligger et stærkt samfundssind i at holde hjulene i gang og værdsætte vores vidt forgrenede netværk af små og store arbejdspladser.

Arkitektur er et vigtigt redskab, når nye visioner for samfundet skal udformes, og netop nu har vi i den grad brug for stærke visioner.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden