0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danske Byggecentre
PR-foto: Danske Byggecentre
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Uden dokumentation af materialer når vi ikke regeringens klimamål

Man ikke kan reducere byggeriets CO2-udledning med 70 procent, hvis man ikke kender byggematerialernes indhold og klimabelastning, skriver Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre. Øget tilgængelighed af dokumentationen er fundamental.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Man kan i diverse debatindlæg finde kvalificerede bud på, hvordan de mange midler, som staten har frigjort for at holde hånden under byggebranchen i coronakrisen, bedst kan fremme bæredygtigt byggeri i Danmark.

Hertil diskuteres, hvordan vi i byggebranchen bevæger os mod den grønne omstilling og en miljøvenlig byggebranche med en stærkt reduceret klimabelastning.

Her spiller byggematerialer en stadig stigende rolle, i takt med at vi i branchen bliver bedre og bedre til at bygge energieffektivt. Det er bredt anerkendt blandt fagfolk, byggeriets parter og politikere, at byggematerialer i fremtiden vil spille en større rolle, når vi i fremtiden planlægger og bygger bæredygtigt.

Vi kan ikke CO2-reducere uden at kende materialer

Særligt dokumentation på byggematerialers indhold og klimabelastning vil være af afgørende betydning, da man ikke kan reducere byggeriets CO2 med 70 procent, hvis man ikke kender til byggematerialernes indhold og klimabelastning.

Det er altså helt essentielt for fremtidens grønne byggeri, at man ved, hvad man bygger med, og hvilke stoffer de pågældende materialer indeholder

Byggeriet vil i dag have dokumenteret, hvad valg af byggematerialer og byggeprocesser gør for byggeriets samlede påvirkning. Her er certificeringer en måde at dokumentere, at et byggeri opfylder kriterierne for bæredygtighed.

Det er altså helt essentielt for fremtidens grønne byggeri, at man ved, hvad man bygger med, og hvilke stoffer de pågældende materialer indeholder. Derfor vil tilgængeligheden af denne dokumentation være fundamental for fremtidens byggeri.

I Danske Byggecentre kender vores medlemmer til arbejdet forbundet med at skaffe den fornødne dokumentation på byggematerialer. Derfor udviklede vi databasen BygDok. BygDok er udviklet for at samle al denne dokumentation ét sted, så byggeriets parter nemt, hurtigt og billigt kan finde det.

Dokumentation af 146.000 byggematerialer

Databasen indeholder i skrivende stund dokumentation på mere end 112.000 byggematerialer med CE-mærkning, 27.000 med sikkerhedsdatablade, 17.000 med PEFC- eller FSC-mærkning og 15.000 med en EPD-miljøvaredeklaration.

Databasen og den frie tilgængelighed til dokumentation på byggematerialer er vigtig, hvis vi skal skubbe yderligere til udviklingen og sætte øget fokus på dokumentation af byggematerialer. Kun derved kan vi fremrykke den bevægelse, der finder sted i byggeriet, nemlig den bæredygtige bevægelse, hvor byggeriets parter kræver dokumentation på byggematerialer.

Byggeriet skal gøre mere brug af de dokumentationer og certificeringer, der findes. Da vi derved kan begynde en ny standard for certificeret bæredygtigt byggeri og presse producenterne af byggematerialer i retningen af endnu mindre klimabelastning og mere dokumentation.

Hvis ikke vi gør det, når vi ikke regeringens klimamål, og vi risikerer at blive udkonkurreret af udenlandske konkurrenter, hvor et langsigtet fokus på dokumentation på byggematerialer kan give dem en konkurrencemæssig fordel i fremtidens byggeprojekter.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.