0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Har vi hovedet under armen i kampen for at være først med det bæredygtige?

Hvis vi skal lykkes med at nedbringe vores CO2-udledning med 70 procent, skal vi sætte vores byggeri på slankekur, gå materialeforbruget efter i sømmene og bygge med flere upcyclede og miljøvenlige materialer, skriver direktør i AG Gruppen Tony Christrup.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Corona har fyldt alt i vores bevidsthed i de sidste to måneder. Alt fra hverdagens små gøremål til globale tendenser har handlet om corona. Men nu kan vi skimte en vej ud af krisen i Danmark. Flere vender tilbage på arbejde, de yngste er begyndt i skole igen, og frisørerne står endnu en gang klar med saksen.

Corona er en akut krise, som Bill Gates og andre kloge folk havde set komme. Men vi var også en del, der blev taget på sengen. Vi havde ikke forestillet os, at så meget kunne ændre sig på så kort tid.

Klimakrisen er derimod en langvarig krise, som vi har levet med i flere årtier, og modsat covid-19-situationen venter der ikke nogen vaccine forude.

Coronaen må ikke gå ud over bæredygtigheden

Det må ikke ske, at alle sejl bliver sat i søen for at afbøde coronakrisen, uden at vi tager nogen nævneværdige hensyn til bæredygtigheden. Det ville i så fald være et kæmpe tilbageskridt. Omvendt har coronakrisen vist os, at vi kan udrette mirakler, hvis bare vi vil det nok.

Efter mange år med skåltaler er byggebranchen endelig begyndt at handle. Men handler vi klogt og forudseende, eller har vi hovedet under armen?

Skulle vi ikke tage at bruge endnu mere af vores energi på at mindske energiforbruget, bygge med miljøvenlige materialer og øge biodiversiteten, når vi kommer tilbage på arbejde igen?

I byggebranchen er vi mange, som har forpligtet os til at bygge mere bæredygtigt. Jeg er medlem af et panel nedsat af Københavns Kommune, der skal rådgive kommunen i, hvordan vi skaber en mere bæredygtig og socialt inkluderende hovedstad. I panelet er vi 12 branchefolk fra byggeriet. Stort set alle paneldeltagere arbejder på den ene eller den anden måde med at gøre deres næste byggeri mere bæredygtigt end det forrige.

Efter mange år med skåltaler er byggebranchen endelig begyndt at handle. Men handler vi klogt og forudseende, eller har vi hovedet under armen i vores forsøg på at være først med det nyeste og det mest bæredygtige? Det kan jeg godt spørge mig selv om nogle gange.

Bygninger skabt af metroens gamle beton

I AG Gruppen var vi de første til at eksperimentere med upcyclet byggeri. Sammen med NREP og Lendager Group byggede vi Ressourcerækkerne og Upcycle Studios af gamle mursten og overskydende beton fra metroen. Byggerierne gav os mange værdifulde erfaringer. Vi oplevede blandt andet, at det var svært at få upcyclede materialer i den ønskede kvalitet til tiden og løb flere gange tør for materialer med forsinkelser og store frustrationer på pladsen til følge.

Derfor har vi arbejdet målrettet på at blive bedre til at upcycle materialer og gemmer blandt andet brugbare materialer ved nedrivning, så de kan bruges i nye projekter. Samtidig arbejder vi med forskellige bæredygtighedscertificeringer som Svanemærket og DGNB, og senere på året afslutter vi Danmarks største DGNB Guld-boligprojekt Greensquare Garden.

Upcycling må ikke blive dogme

I Københavns Kommunes panel har vi drøftet muligheden for at skabe en stor digital database, hvor det er muligt at søge efter gamle byggematerialer på tværs af firmaer og organisationer. Det vil gøre det lettere at få de rette materialer til tiden og hjælpe det cirkulære byggeri fremad. Men vores erfaringer viser også, at upcyclede materialer har sine begrænsninger.

Ligesom du kan spise 4.000 kalorier om dagen uden at vide det, kan du let udlede meget mere CO2, end du behøver, alene på grund af dit materialevalg

Vi skal bygge så meget, vi kan, med det vi har. Men vi må ikke gøre upcycling til et nyt dogme. Vi skal arbejde med det, hvor det giver mening og ellers bruge andre værktøjer fra værktøjskassen. Her tænker jeg på DGNB-certificeringer, svanemærket byggeri og LCA-analyser, der gør det let at se, hvilke materialer der er bedst at bygge med ud fra en livscyklusbetragtning.

Ligesom du kan spise 4.000 kalorier om dagen uden at vide det, kan du let udlede meget mere CO2, end du behøver, alene på grund af dit materialevalg.

Her kan vi i byggebranchen med fordel bruge mere træ i konstruktionerne, bygge med genbrugsmursten og kombinere træ og beton i hybridhuse. Det kræver vilje blandt developere, bygherrer og myndigheder at tænke stort og forbruge småt. Men det kan lade sig gøre, hvis vi tør eksperimentere mere.

Så lad os sammen sætte byggeriet på slankekur. Lad os vælge materialer med lavt energiforbrug, bruge dem med omtanke og gøre vores bedste for at skabe smuk arkitektur, der står i mange generationer. Det er nøglen til et bæredygtigt byggeri.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden