0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrum@pol.dk


Byudviklingschef hos Cowi: Anerkend social afstand som et nyt byggekriterie

Byerne bruges, når vi søger socialt samvær, men fremover kommer vi til at holde afstand. Det paradoks skal løses ved at gentænke vores handelsstrøg, med markant mere grøn bynatur og ved at anerkende social afstand som et nyt byggekriterie, skriver byudviklingschef i Cowi Karin Thuesen Pedersen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De seneste 10 år er byudvikling i de store byer i høj grad sket gennem omdannelse af nedslidte eller funktionstømte områder. Der er bygget tæt og højt for at imødekomme en øget befolkningstilvækst og stigende urbanisering i byerne.

Alene i København har der i årene efter finanskrisen i 2009 været en nettotilflytning på cirka 12.000 personer årligt. Og i København, Aarhus, Odense og Aalborg er der siden 2010 opført 2,8 millioner kvadratmeter nye boliger.

Samtidig er lejlighederne i de store byer blevet mindre og mindre i takt med boligpriserne himmelflugt. Behovet for rekreative arealer løses i stigende grad via altaner, da de dyrebare arealer i de store byer er øremærkede til at opføre bygninger og ikke grønne opholdsarealer.

Corona udfordrer den tætte by

Det har fungeret godt, når livet i høj grad har kunnet leves på cafeer, i byrum og pladser næsten hele året rundt. Men coronakrisen har i den grad udfordret den tætte by, glæden ved urbane byboliger og den åbenlyse mangel på grønne områder: Coronavirus har optimale betingelser for spredning og smitte i storbyer som New York, Madrid og Stockholm. Herhjemme har København og andre større byer også været hårdt ramt.

Krisen har vist, hvor stort et socialt behov vi har, og hvor afgørende det er for vores mentale sundhed, at vi kan komme ud og være sammen med andre mennesker

Samtidig har krisen vist, hvor stort et socialt behov vi har, og hvor afgørende det er for vores mentale sundhed, at vi kan komme ud og være sammen med andre mennesker. Så hvordan løser vi dette paradoks?

Jeg mener, at vi må stoppe op, lære af krisen og gentænke, hvordan vi planlægger fremtidens byrum, som med corona omfatter en ændret social virkelighed.

Her er tre områder, hvor vi oplagt kan sætte ind:

Gentænk handelsstrøg med byhaver

Vores digitale vaner har ændret sig markant under coronakrisen. Vi har set en eksplosiv stigning i internethandel på bekostning af de midlertidigt lukkede fysiske butikker. I marts 2020 steg omsætningen for internethandel med knap 20 procent i forhold til marts 2019.

Lad os få det mest positive ud af dén udvikling og gentænke vores byrum på de dele af de klassiske brede handelsstrøg, som med al sandsynlighed kommer til at stå uudnyttede hen efter krisen.

Lad os gentænke vores byrum på de dele af de klassiske brede handelsstrøg, som med al sandsynlighed kommer til at stå uudnyttede hen efter krisen

Vi skal naturligvis fortsat understøtte et godt handelsliv i byerne, men vi bør også kigge på, hvordan vi kan omdanne tomme butikker til andre formål og indrette gågader og handelsstrøg til byhaver og byparker.

På den måde kan vi fortsat have udendørs socialt samvær, men nu med mere afstand.

Skab plads til samvær med bæredygtig bynatur

Vi skal turde tænke ud af boksen, når vi skaber de grønne byrum, der kan favne vores nye sociale virkelighed. Antallet af beboere i de større danske byer, der går tur i parker og rundt om søer, vidner om behov for at være sammen – også på den anden side af coronakrisen.

Den grønne omstilling er her helt afgørende at tænke ind som drivkraft, når vi bygger nye byområder: Vi har mulighed for at skabe grønne arealer, hvor miljømæssig, social og sundhedsmæssig bæredygtighed går hånd i hånd. For eksempel ved at udvikle klimatilpasningsløsninger på de grønne arealer.

Vi skal planlægge vores byer, så der tages hensyn til, at vi med kort varsel kan indrette os efter behovet for midlertidig social afstand

Det kunne være regnvandsbassiner, der samtidig kan bruges som rekreative områder – der vel at mærke er indrettet efter, at færre mennesker skal færdes på arealerne samtidigt.

Anerkend og udnyt social afstand som nyt byggekriterie

Byerne vil også fremover være vores sociale og kulturelle forankringspunkter. Vi skal derfor planlægge vores byer, så der tages hensyn til, at vi med kort varsel kan indrette os efter behovet for midlertidig social afstand.

Der kommer sandsynligvis også et nyt epidemiforebyggende kriterie i vores byplanlægning, kommune- som lokalplaner, ligesom vi i dag bygger cykelstierne brede nok til to christianiacykler og indretter vores veje med særlige busbaner og ensretning.

Samtidig får vi længere mellem bydelene, når vi skal efterleve behovet for større spredning af vores sociale mødesteder. Og vi kommer til at transportere os langsommere, når vi skal være færre personer i den samme bus og metro end tidligere.

Men det er samtidig en mulighed for at bygge til oplevelsen af ’landsbyer’ inde i de større byer, hvor man i højere grad styrker de lokale særpræg i et byområde og dermed styrker oplevelsen af det på én gang både lokale og storbymangfoldige.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden