0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bloxhub
PR-foto: Bloxhub
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Torben Klitgaard: Coronakrisen har givet den grønne omstilling ét ekstra håndtag

Krisen har givet os en ny bevidsthed, om at vi som enkeltpersoner kan handle, så kollektivet får det bedre. Det kan blive den største gevinst til klimakrisen, vi overhovedet har set, skriver Bloxhub-direktør Torben Klitgaard i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bylivet kommer tilbage nu. I Danmark er skolerne åbne igen, arbejdspladser fyldes langsomt op, butikkerne har slået dørene op, og nu kommer restauranter og cafeer også med. Det er kontrolleret og begrænset, men trods alt en åbning.

Spørgsmålet er nu, om vi ønsker at skabe en ny virkelighed, eller om vi insisterer på, at alt skal forblive ved det gamle.

Jeg håber på det første.

For med covid-19-krisen forhåbentligt på retur er det nu, vi bør stoppe og virkelig tænke igennem, hvad det er, vi har lært de seneste måneder? Er det en læring, vi kan omsætte til nye måder at være sammen på, nye måder at kommunikere på, nye services og nye produkter – og dermed vækst og genrejsning?

Svaret er ja, for det er netop det, vi kan i Danmark – omsætte læring til innovation. Og det er mange år siden, at det har været så nødvendigt som nu.

Vi har brug for en ny normal i byerne

Selvfølgelig er det fristende at bruge byen igen, som om intet var sket. Og vi har også allerede set mange eksempler på, at man hurtigt kan glemme de adfærdsbegrænsende forholdregler – ikke mindst social afstand – som covid-19-krisen har påført os alle.

Forhåbentlig er åbningen første skridt mod en ’ny normal’, der gælder hele befolkningen – men særligt os i byerne.

Vi kender godt prognoserne: 70 procent af Jordens befolkning vil bo i bynære områder i 2050. Vil urbaniseringen, fortætningen og presset på byerne fortsætte? Det hurtige bud er ja – hvorfor skulle det ikke det?

Men med covid-19 har vi set, hvor hurtigt problemerne kan eksplodere, når en virus angriber os – og særligt i byerne. Over hele kloden. Og derfor vil byerne også blive en stor del af løsningen på, hvordan vi håndterer ’farlige gæster’ som vira i fremtiden.

Det nye er, at med covid-19 har den grønne omstilling fået et ekstra familiemedlem. Nemlig samfundssindet og den sociale sammenhængskraft

Så alle os med kærlighed til livet og arbejdet i byerne: unite! Det må være læren. Sammen skal løsningerne findes. Borgere, myndigheder, virksomheder og forskere. Intet mindre.

Den gode nyhed er, at vi allerede er gode til samarbejde og partnerskaber i Danmark, blandt andet med vores stærke tradition for offentligt og privat samarbejde.

Denne gang er opgaven at koble traditionen og viljen til samarbejde med forståelsen af vigtigheden af det kollektive ansvar. Vi har vist os selv, at vi kan begge dele. Nu er opgaven at holde fast i de erfaringer, vi har gjort os.

Krisen kan blive den største gave til klimaet

Scenen for den nye normal hedder ’den grønne omstilling’.

Det nye er, at med covid-19 har den grønne omstilling fået et ekstra familiemedlem. Nemlig samfundssindet og den sociale sammenhængskraft. Det har vi de sidste to-tre måneder set udfolde sig i Danmark i form af hensyn, respekt, sammenhold og – ikke mindst – en ny bevidsthed om, at jeg faktisk kan handle på en måde, så vi får det bedre.

Lokal handling kan skabe en direkte samfundsmæssig effekt; det har aldrig været tydeligere. Og den læring kan give den grønne omstilling endnu større impact. Bevidstheden om, at jeg kan gøre en forskel for os, er blevet eksponentielt større under covid-19-krisen. Den lære er for dyrebar til ikke at udnytte den maksimalt.

Det nytter rent faktisk at tage bittesmå skridt i den rigtige retning.

Tag for eksempel vores madaffald, som fremover omsættes til biodiesel til de københavnske busser, eller krypterede data af vores færden på cykel gennem byen, som omsættes til intelligente ’hjælperuter’ i form af den korteste vej, smukkeste vej og så videre. Små eksempler fra hverdagen, hvor individuel handling skaber en kollektiv effekt – til gavn for borgere og by.

Så hvis vi bliver ved med at gøre det intelligent, kan det ende med, at covid-19-krisen blev den største gave til klimaudfordringerne, vi overhovedet har set (for nu at citere Grundfos-direktør Mads Nipper i Berlingske 14. maj). Og dermed kan læringen fra covid-19 skabe en grønnere fremtid.

Den nye normal har mulighederne for at give os en grøn fremtid – hvis vi selv vil være med til at skabe den med det ansvar for fællesskabet, der er knyttet hertil.

Så hvor er det godt at kunne komme derud igen og bruge byen. Men det kræver, at vi holder fast i det, vi har bevist, at vi kan.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden