0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
,Frøslev Træ
PR-foto: ,Frøslev Træ

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Lokalplaner hæmmer byggeriets bæredygtige udvikling

Lokalplaner fastholder byggeriet i sit konventionelle spor ved for eksempel at stille krav om anvendelsen af bestemte byggematerialer, især mursten og mørtel, skriver Martin L. Petersen, næstformand i foreningen Træ i Byggeriet.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lokalplaner er langt hen ad vejen et positivt tiltag, da de bidrager til at skabe sammenhæng og bevarer områders oprindelige udtryk.

Træ i Byggeriet
PR-foto: Træ i Byggeriet

Næstformand i foreningen Træ i Byggeriet, Martin L. Petersen.

Men der er også en bagside af medaljen, som der ikke har været et særligt stort fokus på. Vi ser nemlig ofte, at lokalplaner fastholder byggeriet i sit konventionelle spor ved eksempelvis at pålægge krav om anvendelsen af bestemte byggematerialer, især mursten og mørtel, der ikke nødvendigvis er det mest bæredygtige valg.

Skal vi derfor i mål med at reducere landets CO2-aftryk med hele 70 procent i 2030, kan man med fordel ruske op i de gamle traditioner og kigge på de mest restriktive lokalplaner. Her burde man nemlig – i stedet for at diskriminere i forhold til materialevalg – faktisk understøtte brugen af bæredygtige byggematerialer og ellers fokusere på det overordnede æstetiske udtryk, som man ønsker i det givne lokalområde.

»Blødstrøgne mursten i lyse farver«

Landets lokalplaner er bindende bestemmelser for, hvordan alt fra huse og haver til veje og stier skal være i et bestemt afgrænset område. Her støder man ofte på bestemmelser, som ikke understøtter den bæredygtige udvikling. Formuleringer som eksempelvis »bebyggelsens facader skal fremstå med blødstrøgne mursten i lyse farver«, og »facader skal udføres i gule mursten som de eksisterende«, er langt fra en sjældenhed.

Når først en lokalplan er vedtaget, svarer det til lovgivning på området, hvor det kan være svært at få dispensation, hvis man ønsker at afvige fra planen. Og det gør det langt hen ad vejen svært for boligejerne at vælge eksempelvis træ frem for mursten.

Træbyggeri behøver ikke ligne bjælkehytter

Dermed hæmmer en lang række lokalplaner rundt om i Danmark byggeriets bæredygtige udvikling, og det er en kendsgerning, som vi ganske enkelt bør have politiske drøftelser af på lokalt, regionalt og nationalt plan.

I klimarådets netop offentliggjorde rapport fremgår det, at byggeri i træ er en af måderne, hvorpå man kan reducere landets samlede CO2-udslip. Og derfor opfordrer vi netop til at kigge på lokalplanerne, der lige nu er en hæmsko for byggeriets bæredygtige udvikling i mange dele af Danmark. Og med Boligminister Kaare Dybvad Beks (S) forventning om, at der fra 2023 vil være obligatoriske bæredygtighedskrav til byggeriet, så er det aktuelt som aldrig før.

En af lokalplanernes helt store fordele er, at de bidrager til ensartethed og harmoni i lokalområderne

En af lokalplanernes helt store fordele er, at de bidrager til ensartethed og harmoni i lokalområderne, og det ønsker vi naturligvis ikke at lave om på. Men i dag er man nået så langt inden for træbyggeri, at det ikke længere behøver at være en begrænsning i forhold til at skabe et ensartet udtryk.

Mulighederne med træ er nemlig enorme, og man kan derfor langt hen ad vejen skabe et udtryk, der i høj grad harmonerer med det øvrige byggeri i området.

Træbyggeri behøver med andre ord ikke ligne norske bjælkehytter, som er en forældet opfattelse, der desværre nok fortsat lever videre hos mange. I dag er mange af de byggerier med det mest moderne udtryk, vi ser, faktisk bygget i træ.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden