0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Fjeldsø Christensen
Foto: Mads Fjeldsø Christensen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Arkitekt og byplanlægger til Lars Autrup: Arkitekturen skal ikke fjernes fra lokalplanen. Lokalplanen skal stille flere krav til facader og visualiseringer

Arkitektbranchen har ikke længere samme styrende rolle i byggeprocessen, men bliver i stigende grad marketingsfolk. Det skal ikke reddes ved at fjerne arkitekturen fra lokalplanen, men ved at stille flere krav, skriver arkitekt MAA og byplanlægger Søren Nellemann i dette debatindlæg som svar til Arkitektforeningens direktør, Lars Autrup.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kære Lars Autrup. I et interview med Politiken Byrum 4. juni taler du om problemerne med lokalplaner, visualiseringer og arkitektur i relation til større byggerier i bymæssige omgivelser.

Du nævner, at problemerne med arkitekturen i den type byggerier er opstået, i takt med at den lokalt forankrede bygherre er blevet erstattet af developeren uden langsigtede interesser i bygningen.

Og, kunne jeg tilføje: En trængt arkitektbranche, der ikke længere har samme styrende rolle i byggeprocessen, men i stigende grad bliver en slags marketingsfolk, der skal sælge metervaren til offentligheden med lækre visualiseringer og poetiske beskrivelser af bæredygtighed og fællesskab.

Enig i analysen, uforstående over for løsningen

Jeg er som byplanlægger og arkitekt helt enig i analysen af problemet, og jeg byder debatten velkommen. Men jeg står lidt uforstående over for forslaget til løsning: at tage arkitekturen ud af lokalplaner og i stedet indføje en bestemmelse i planloven, om at arkitektur behandles i forbindelse med byggesagsbehandlingen.

Jeg ved ikke, hvordan du forestiller dig denne bestemmelse udformet, og hvordan man skulle sikre god arkitektur via byggesagsbehandlingen. Som flere kommenterer på indlægget, så bliver den offentlige og politiske debat om projekterne koblet helt af.

Lokalplanredskabet er ikke forældet. Det er ikke perfekt, og det kan forbedres som alt andet

Man kan også spørge, hvilke generelle regler der skal sikre god arkitektur ved hjælp af en rammelov som planloven. Skal reglerne gælde for alle typer bygninger, eller kun for større, centralt beliggende bygninger? Arkitektur er jo altid afhængig af konteksten. Eller skal det være en generel bemyndigelse til byggesagsbehandleren til at agere smagsdommer?

Det sidste er problematisk for borgernes (bygherrens såvel som offentlighedens) retssikkerhed. Endelig er de færreste byggesagsbehandlere i dette land uddannede arkitekter, så deres forudsætninger for at udøve denne censur er i mange tilfælde begrænset. Så alt i alt virker forslaget ikke særligt gennemtænkt, som det er præsenteret i interviewet.

Vi bør hellere fokusere på to problemer

Jeg tænker, at der er to problemer, som vi hellere burde fokusere på.

Det ene er, at lokalplanerne ikke stiller tilstrækkelige krav til arkitekturen. Det kan der være mange grunde til, blandt andet ønsket om robusthed. Men en lokalplan for et byggeri på et vigtigt sted i byen bør altid have rimeligt detaljerede bestemmelser om arkitektur og især om bygningens møde med gaden og udformningen af udearealer, herunder parkeringspladser. Det er nemlig ofte her, det går helt galt.

Det bør også være et krav, at illustrationer altid viser byggeriet i sammenhæng med omgivelserne

Et andet sted, hvor det går galt, er, at lokalplanen er for løs omkring facadematerialer. Der er i dag en række facadebeklædninger på markedet, som er vanskelige at vurdere på en tegning. I sidste ende er det et politisk valg, om lokalplanen skal sætte præcise rammer for arkitekturen eller give ejerne størst mulig frihed.

Stil flere krav til visualiseringer

Det bringer mig til det andet problem, som er visualiseringer. Der er eksempler på, at en højt profileret tegnestue bliver hyret til at skitsere et projekt og udføre lækre illustrationer af det. Efterfølgende bliver det projekteret af et helt andet firma, der har fået opgaven at få presset flest mulige kvadratmeter ind på grunden til den lavest mulige pris.

Reglen burde være, at der kun må være illustrationer af det, der er dækning for i lokalplanens bestemmelser. Og det bør også være et krav, at illustrationer altid viser byggeriet i sammenhæng med omgivelserne.

Skal bakkes op af arkitekturpolitik

Jeg er sådan set enig i, at lokalplanen ikke i sig selv kan sikre god arkitektur. Derfor skal den bakkes op af en arkitekturpolitik.

Vel at mærke en arkitekturpolitik, der er politisk ejerskab til, og som er integreret i kommunens kultur. Det behøver ikke engang at være en formuleret arkitekturpolitik, men en kultur hvor der er tillid mellem den politiske ledelse og forvaltningen, og hvor alle er enige om, at vi arbejder for at gøre vores by bedre og smukkere, og ikke for blot at imødekomme bygherrers og developeres (i øvrigt helt legitime) ønske om at gøre en forretning.

Men lokalplanredskabet er ikke forældet.

Det er ikke perfekt, og det kan forbedres som alt andet. Men i de rigtige hænder kan det rigtigt meget. Så det er ikke et spørgsmål om, at vi skal have arkitekturen ud af lokalplaner, men om at vi skal have mere af det ind. Og vi skal selvfølgelig have vores byggesagsbehandlere med i processen, så vi sikrer sammenhæng hele vejen rundt.

Jeg vil foreslå, at Arkitektforeningen indbyder sine medlemmer til en bred, landsdækkende debat, om hvordan vi bedst sikrer arkitektonisk kvalitet i samspillet mellem bygherrer, rådgiver og kommuner.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden