0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niels Hougaard/Realdania
Pressefoto: Niels Hougaard/Realdania
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Jesper Nygård svarer på kritik: Det er herligt, at skaterne har indtaget en plads, der ikke var tiltænkt dem

Det er ganske rigtigt, at Jarmers Plads foran Realdania i København ikke er planlagt til skatere, skriver Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania som svar på Finn Rudaizkys opfordring til at ændre pladsen. Men det er præcis det gode eksempel på, at byen ikke alene skabes af arkitekter og planlæggere, men også af dens brugere.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Københavns indbyggere og de mange, der hver dag besøger hovedstaden, er vidt forskellige. Derfor skal byens rum også være det.

Der skal være noget for enhver smag – både parker og grønne forløb, men også mere urbane byrum med et andet udtryk, som inviterer til andre aktiviteter. For modsætninger skaber dynamik, og i min optik skal der være plads til både Nørrebroparken og Superkilen, samt til Ørstedsparken og Jarmers Plads.

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation Finn Rudaizky opfordrer til, at Realdania gør pladsen foran vores bygning til en grøn indgang til Ørstedsparken, hvis forslaget om at overdække Vesterport i København realiseres.

Lad det være sagt med det samme: Ændrer omgivelserne omkring Jarmers Plads sig over de kommende år – for eksempel hvis banegraven overdækkes og bebygges – kan det være nødvendigt igen at se på området som helhed og på de forskellige funktioner, der skal etableres gode rammer for, og på samspillet mellem vores forplads og omgivelserne.

Det drøfter vi selvfølgelig gerne, hvis Københavns Kommune vurderer, at det er relevant.

Når det er sagt, så færdes jeg jo selvsagt på pladsen næsten hver eneste dag, og jeg er glad og stolt over dens samspil med bygningen og det rolige åndehul, den giver på et sted, hvor trafik og støj fylder en del.

Vans-sko opkaldt efter pladsen

Men allermest er jeg stolt over, hvordan Jarmers Plads bliver brugt i dag. Af turister og af københavnere, der tager en pause og hviler benene på den runde Verdensmålsbænk, vi har sat op. Eller af børnenes trafikskole, der bruger pladsen som træningsbane.

Og af skaterne, der bruger både plads og bænke til spektakulære tricks.

Der er endda for nogle år tilbage produceret en særlig sko fra mærket Vans med navnet Jarmers.

Realdania
Foto: Realdania

Jarmers Plads juni 2020.

Nogle af skaterne kender vi, fordi de bruger pladsen ret fast. Andre kommer bare en gang imellem, som tidligere på sommeren, hvor formentlig en fritidsklub lagde vejen forbi og tilbragte flere timer på pladsen med skateboards og løbehjul.

Det er ganske rigtigt, som Finn Rudaizky antyder, at pladsen af gode grunde ikke oprindeligt blev anlagt til for eksempel skateraktiviteter. Men jeg elsker, at de er her nu. Det er nemlig lige præcis det gode eksempel på, at byen og byens rum ikke alene skabes af dygtige arkitekter og byplanlæggere, men også – og særligt som tiden går – af de mennesker, der bor og færdes i byen. For når tiderne skifter, så skifter også brugen af byens rum.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden