0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix

Billedkunstneren Poul Gernes overmalede i 1989 den i dag over hundrede år gamle Palads-bygning i pastelfarver.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Omdan Palads' indre og læg biografsalene under jorden

Riv Københavns ikoniske biograf Palads ned, lav biografsale under jorden og genopbyg den med samme ydre, men nyt indhold, skriver Klaus Mygind, medlem af Borgerrepræsentationen for SF. Omdannelsen af Berlin Slot er et oplagt eksempel at kigge på.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tak til Akademiraadet for at blande sig i debatten om de store byggerier i København, omtalt i Politiken Byrum 3. juli. Det er godt med kritiske øjne på Københavns byplanlægning.

Københavns Kommune
PR-foto: Københavns Kommune

Jeg er helt enig i kritikken af Nordisk Films forslag om at rive Palads ned og i stedet opføre et kæmpehus tegnet af BIG. Det er alt for stort, og det er spekulativt.

Men hvad gør vi? Palads-bygningen er indholdsmæssigt utidssvarende, og bag den har vi en banegrav, som i hvert fald ikke udgør et attraktivt byrum i den nuværende udformning.

Men at rive den ned, vil være dårligt for København.

Berlin Slot: Samme ydre, nyt indhold

Nordisk Film vil gerne bygge underjordiske biografer under Palads og under den nuværende plads foran bygningen. Min idé er at lade Nordisk Film udvide sine arealer under jorden og bygge nye, tidssvarende underjordiske biografer samtidig med, at Nordisk Film forpligter sig til at bevare Palads-bygningen over jorden i sin ydre form.

Man kan rive Palads ned. Bevare de genbrugelige materialer fra den ydre facade. Bygge de nye underjordiske biografer og indrette Palads-bygningen over jorden til nye aktiviteter. Til sidst kan man genopbygge det ydre gamle Palads med de bevarede og nye materialer, så Palads får det samme udseende.

Jeg er helt enig i kritikken af Nordisk Films forslag om at rive Palads ned og i stedet opføre et kæmpehus tegnet af BIG. Det er alt for stort, og det er spekulativt

Er det meningsfuldt? Ja, for bygningers udtryk og historie har betydning og værdi for mennesker. Langt de fleste har gode erindringer med Palads. Palads er kendt som forlystelsessted i København. Vi har været der.

I Berlin er man netop nu ved at færdiggøre genopbygningen af det gamle Berlin Slot midt i centrum, der blev ødelagt under krigen. Ruinen blev fuldstændig fjernet i 1950.

Berlin Slot fremstår i dag med samme ydre, men med nyt indhold. Det kan vi også i København. Nordisk Film vil få nye biografer – København kan beholde en vigtig bygning.

Kunst- og musikbibliotek og dans for alle

Hvad skal bygningen bruges til ud over at være adgang til en række underjordiske biografer? Jeg vil foreslå, at bygningen bliver et folkeligt møde- og forlystelsessted, der giver plads til ikke-kommercielle aktiviteter. Det har byen brug for.

Det kan ske ved, at Københavns Kommune får råderet over dele af huset som modydelse for, at undergrunden under bliver brugt til biografer. Den plads kan bruges til byens foreningsliv, til kulturinitiativer, til debat om byens liv og udvikling. Basen kunne være et kunst- og musikbibliotek med masser af udøvende aktiviteter. Der kunne være ’dans for alle’ om vinteren ligesom i Fælledparken om sommeren.

Men hvad gør vi? Palads-bygningen er indholdsmæssigt utidssvarende, og bag den har vi en banegrav, som i hvert fald ikke udgør et attraktivt byrum i den nuværende udformning

Hvad så med banegraven? Her kan der fortsat udvikles projekter, men de skal tilpasses Palads-bygningen og Vesterports bevaringsværdige stationsbygning. Et byggeprojekt her skal have en passende byggeprocent, og det skal skabe en grøn sammenhæng fra Ørstedsparken til den nye bypark i starten af Vesterbrogade, som Tivoli, de andre grundejere i gaden og Københavns Kommune netop har udarbejdet forslag til.

Hvad med biltrafikken i området? Den skal mindskes markant. Erhvervs-, handikap- og beredskabtrafik skal fungere i området. Men ellers skal det være gående, cykel og kollektiv transport. Der ligger to metrostationer, to S-togsstationer og Hovedbanegården inden for 500 meter.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.