0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Realmægler-direktør: Det undrer mig, at klimaet er glemt i de nye tilstandsrapporter

Det bør gøres tydeligt i tilstandsrapporterne, at der er gevinster ved energirenoveringer, skriver Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Snart ser de første nye tilstandsrapporter dagens lys. De nye regler træder officielt i kraft fra 1. oktober 2020.

Det er tiltrængt med en digital fornyelse af det 15 år gamle system. Samtidig kunne man jo håbe, at de nye farvebetegnelser bliver nemmere at forstå end de nuværende K1’ere, K2’ere og K3’ere.

Alligevel sidder man tilbage med en følelse af, at det er gammel vin på nye flasker, som Sikkerhedsstyrelsen nu disker op med.

Det er det traditionelle huseftersyn fortalt i en anden indpakning. Hvis det kan løfte forståelsen af fejl og mangler i boligen, er det selvfølgelig godt.

Ej heller set med juridiske øjne vil der være nogen grund til bekymring for boligejerne. De rapporter, der allerede er udarbejdet, vil være gyldige til udløb. Det samme gælder i øvrigt for elinstallationsrapporten.

Men kunne vi ikke være lidt mere ambitiøse her i året 2020, hvor dagsordenen er grønnere end nogensinde før, og hvor samfundet og klimaet skriger på løsninger, der kan hjælpe med at reducere CO2-udledningen?

Vi ved fra Energistyrelsen, at boliger og byggeri står for 40 procent af energiforbruget, så hvis Danmark skal nå klimamålene, gemmer der sig utvivlsomt et stort potentiale i en energioptimering af den eksisterende boligmasse.

Set i det lys kunne man spørge:

Hvorfor er boligens fejl og mangler i forhold til klimaet ikke en del af tilstandsrapporten?

Udbyttet ved renovering

For at kunne foretage en energirenovering af boligen er det nødvendigt at vide, hvad udbyttet er.

I dag er det i forvejen en lang og kringlet vej, man skal igennem for at søge energitilskud og håndværkerfradrag. Samtidig er det svært at finde et sted, hvor energibesparelsen indgår i et samlet perspektiv for boligen og for klimaet.

Netop det problem har vi hos RealMæglerne fået øje på. Derfor har vi lanceret Min Klimaberegner, som med udgangspunkt i data fra ejendommens energimærke giver boligejerne et hurtigt overblik i forhold til de besparelser, de kan opnå ved forskellige energirenoveringer af boligen.

Samtidig vises CO2-reduktionen ved renoveringen i antallet af træer, som årligt kan optage og binde den samme mængde CO2. Konsekvensen for klimaet sættes altså ind i en sammenhæng, som er nem og håndgribelig at tage og føle på.

Det siger sig selv, at det ikke er muligt at jævne alle de boliger – der på ét eller flere punkter ikke lever op til dagens energistandarder – med jorden. Husk på, at langt størstedelen af boligmarkedet for villaer og parcelhuse er bygget omkring 70’erne. Mange af disse boliger kan med ret simple justeringer løftes til grønne energimærker.

Men sådan en ambition kan vi kun lykkes med, hvis vi har nogle fælles retningslinjer, og disse kunne med fordel være en integreret del af tilstandsrapporten.

Retningslinjer med en tydelig vej fra tanke til handling:

  • Gør det nemmere og mere fordelagtigt at søge grønne lån til energiforbedringer
  • Gør det nemmere og mere fordelagtigt at søge energitilskud
  • Gør besparelsen i energiforbruget mere tydelig i forbindelse med energiforbedringer
  • Gør gevinsten for klimaet mere tydelig ved energiforbedringer
  • Find en retfærdig model for udfasning af boliger, der ikke længere (økonomisk forsvarligt) kan energirenoveres i forhold til markedsværdien for boligen

Hvis vi i Danmark for alvor skal flytte på klimaaftrykket, skal vi derhen, hvor fejl og mangler i en bolig også ses i hensynet til klimaet.

En ’energisluger’ skal have en farve i tilstandsrapporten, fordi så begynder vi i det mindste at forholde os til det.

Tilstandsrapporten kunne endda indledes med en klimavinkel, som viser en top-3 over de bedste klimaforbedringer for boligen, og eventuelt hvilke bæredygtige materialer der bør anvendes.

På denne måde kan ejendomsmægleren – uanset om han er Realmægler eller fra en anden mæglerkæde – også have noget konkret og afstemt med i hænderne, når boligen skal fremvises: ’Her er boligen’, ’her er, hvad I kan gøre’ og ’sådan finansierer det sig selv’.

Som ejendomsmæglere ved vi allerede, at gode energimærker sælger boliger. Beregninger fra blandt andet Dansk Byggeri har dokumenteret, at prisen stiger og salgstiden falder, når boliger energiforbedres.

I dag har 650.000 bygninger i Danmark et energimærke, og 225.000 boliger har et energimærke E eller dårligere. Hvis et 100 kvadratmeter stort parcelhus går fra energimærke G til E ved for eksempel at isolere hulmuren og udskifte vinduerne, stiger husets salgspris med cirka 113.000 kroner. Samtidig falder den gennemsnitlige salgstid betragteligt. (Dansk Byggeri, 2019).

Den gennemsnitlige gevinst ved at forbedre boligen én energiklasse er cirka 50.000 kroner. (Og her skal forrentningen af forbedringen naturligvis ses over tid).

I forvejen koster det boligejerne omkring 20.000 kroner for udarbejdelse af tilstandsrapport, elinstallationsrapport og ejerskifteforsikring, når de sætter boligen til salg.

Hvad med at tænke klimaet ind i gennemgangen af boligen før salget?

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden