0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boligbyggeri i Københavns Nordhavn.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


KADK-forskere: Vi skal spørge, hvorfor vi bygger og for hvem. Ellers når vi aldrig i mål med den grønne omstilling

Det er ikke nok at fokusere på byggeprocesserne på byggepladsen. Vi er også nødt til at se på, hvordan processerne i hele byggeriets værdikæde understøtter nutidens store krav om grøn omstilling. Og branchen skal sætte barren højere. Sådan skriver fem KADK-forskere i dagens debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Byrummonitor omtalte 26. august en ny rapport udarbejdet af Værdibyg med titlen ’Forskning og udvikling i byggeriets processer’. Rapporten peger kort fortalt på, at byggeriets parter bruger færre midler – både i form af tid og økonomi – på at forstå byggeriets processer, og at vi derfor bliver dårligere og dårligere til at samarbejde i og om byggeriet.

Det er et stort problem, ikke bare for byggebranchen, men for hele vores samfund.

Vi byder derfor rapporten og diskussionen velkommen, men vi vil gerne argumentere for, at der lægges et andet fokus. For det er ikke nok at fokusere på byggeprocesserne på byggepladsen. Vi er også nødt til at se på, hvordan processerne i hele byggeriets værdikæde understøtter nutidens store krav om grøn omstilling.

Sæt barren højere

Det er efterhånden alment kendt, at byggeriet spiller en nøglerolle i landets (og hele planetens) bæredygtige omstilling. Hvis vi fortsætter med at bygge, som vi gør i dag, lykkes vi ikke med at bremse klimaforandringerne. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, med mindre vi i byggeriet udleder væsentligt mindre CO2, end vi gør i dag og i det hele taget begynder at forholde os til byggeriet på nye, innovative måder.

Vi er helt enige med Værdibyg i, at en del af svaret ligger i at forstå og forbedre byggeriets nuværende processer, så alle aktører er klædt bedre på til at samarbejde effektfuldt.

Men vi mener, branchen kan sætte barren højere. Især når vi taler forskning og uddannelse. Hvor Christian Koch, professor i construction management ved Chalmers Tekniske Universitet i Göteborg til lanceringen af Værdibygs rapport 26. august foreslog at fokusere på processerne på byggepladsen, vil vi foreslå noget andet:

Lad os fokusere på at forstå de processer, der kan sikre en nødvendig bæredygtig omstilling af byggeriet.

Hvor der i rapporten fra Værdibyg generelt tales om at forbedre byggeriets processer, vil vi mene, at den ressourceknaphed, planeten står over for, gør det tvingende nødvendigt at fokusere på, hvad det er, vi vil opnå ved at forbedre processerne.

Byggeriet er langt fra målet

Byggeriet er i dag langt fra at gøre sit til at begrænse den klima- og miljømæssige belastning af planeten, og selv om budgetter og tidsplaner sætter grænser, må vi som branche tage større ansvar. Vi har brug for at forstå og forholde os til, ikke bare hvordan vi bygger, men også hvorfor og for hvem og med hvilke varige kvaliteter. Når først materialerne og tegningerne er landet på byggepladsen, er det meste givet.

Når vi uddanner nye tømrere, arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører, etnologer, byudviklere eller andre spirende byggeriaktører er det det, vi skal fokusere på. Den grønne omstilling af byggeriet og hvad den kræver.

Vi skal give dem midlerne til at nå målet – metoderne og værktøjerne, som gør, at de og vi sammen kan innovere den måde, der bygges i dag. Det er den samme dagsorden, vi som virksomheder, uddannelsesinstitutioner og fonde skal fokusere på, når vi skal prioritere og investere i undervisning i innovation og ledelse i byggeriet.

Byggeriets processer understøtter ikke bæredygtighed

Uden det som fokus når vi ikke i mål. Byggeriets processer i dag understøtter ikke bæredygtighed godt nok, og vi har brug for at accelerere udviklingen af en bæredygtig praksis.

Med KADK’s forsknings- og undervisningsprojekt ’Innovationsledelse i byggeriet’ undersøger vi, hvordan vi klæder byggeriets fremtidige aktører på til at omstille byggeriet. Det gør vi blandt andet sammen med forskere og studerende fra KEA, DTU og SBI, fordi vi anerkender, at det allervigtigste middel til at indfri de høje ambitioner er samarbejde på tværs af hele byggeriets værdikæde.

Vi hilser Værdibygs rapport velkommen og stiller os til rådighed for videreudvikling af rapportens anbefalinger og fokus.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden