0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Mette Lis Andersens nytårstale: »Der er ingen grund til bekymring for corona-årgange. Måske næsten tværtimod«

Coronapandemien har ikke kun påvirket verden negativt. Byggebranchen har vist, at den hurtigt kan omstille sig, og på Det Kongelige Akademi viste de afgangsstuderende meget højt niveau trods socialt afsavn, skriver skolens bestyrelsesformand, Mette Lis Andersen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Coronakrisen har skabt store udfordringer for os alle. Usikkerheden om, hvordan det ville påvirke branchens virksomheder, skabte forståelig uro allerede i starten af 2020. Nogle valgte at iværksætte ’præventive’ fyringsrunder forholdsvis hurtigt, andre så tiden an, og endnu andre valgte en agil krisestyring, hvor hurtig ad hoc-tilpasning blev sat i værk i takt med udviklingen.

Også de videregående uddannelsesinstitutioner har været hårdt ramt af coronakrisen. Fra den ene dag til den anden har store dele af undervisningen i perioder skullet gennemføres digitalt og i nye formater.

Det har krævet en omfattende indsats og engagement fra både studerende og medarbejdere. På Det Kongelige Akademi, hvor studierne normalt er baseret på tilstedeværelse, samarbejde og værkstedsaktiviteter, har det krævet særlig stor kreativitet og fleksibilitet. De studerende har været bragt i undervisningssituationer, der langtfra har været, som de plejer.

De har savnet den sociale side af det at være studerende, og samspil og faglig udveksling har været udfordret. Derfor var det også overraskende positivt at se den digitale afgangsudstilling, hvor det faglige niveau er meget højt.

Der er ingen grund til bekymring for ’corona-årgange’. Måske næsten tværtimod.

Et kvantespring i nye samarbejdsformer

På særdeles kort tid har branchen formået at virke under radikalt nye vilkår. Og det er ikke kun af det onde. Der er også kommet en række positive og forventeligt varige ændringer til i den måde, der drives både virksomhed og uddannelse på. Tidsbesparende digitale møder til velegnede drøftelser, online kommunikationsformater, hvor enkel og hurtig udveksling kan nå frem, også til store fora, digital ledelse til udvalgte opgaver, digital undervisning med videre.

Og mon ikke digitalt hjemmearbejde er kommet for at blive? Omfanget må afhænge af opgavetyper og konkrete omstændigheder. Der er åbnet for at skabe mere fleksibilitet, hvor balancen mellem arbejdsliv og familieliv kan få et velkomment løft.

Der er taget et kvantespring fremad i nye arbejds- og samarbejdsformer, der formentlig var blevet en del af branchens fremtid under alle omstændigheder. Men som nu blev implementeret med eksponentiel hastighed, båret af simpel nødvendighed.

Det siger lidt om branchens evne til hurtig ageren, som også kan aktiveres i andre sammenhænge!

Vækstpotentialet i kreative erhverv skal øges

Det fører direkte til den grønne omstilling, der i 2020 har fået en større og tiltrængt plads i samfundsdebatten, og som bliver en afgørende udviklingsfaktor for branchen i 2021 og fremover.

Branchens evne til at levere ambitiøse bidrag og svar på, hvordan Danmark omstilles til en grøn dagsorden, kan ikke undervurderes. Dansk viden og kreativitet rummer både store potentialer og et ansvar for at bidrage hjemme, men også ude i verden.

Også EU’s budget for 2021 et klart og markant grønt omstillingsperspektiv, mens finanslovsaftalen for 2021 rummer om ikke tilstrækkelige så i hvert fald skærpede krav på en række konkrete klimaområder.

’Ikke-steder’ blev pludselig værdifulde, og ’yderområder’ blev til ferier med oplevelser af lokale attraktioner

Samtidig har regeringen sat fokus på behovet for forskning, som understøtter og fremmer viden og produktion, der skal bidrage til den grønne omstilling. Der er afsat øremærkede grønne forskningsmidler og puljer, som i øvrigt bør udvides hurtigst muligt. En stor del af disse midler vil blive udmøntet gennem partnerskaber mellem myndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner, hvilket øger de vigtige tværfaglige samarbejder på tværs af sektorer. Tværfaglige samarbejder på tværs af sektorer er vigtige tiltag, som kan fremme og geare den grønne omstilling.

Samme tankegang ligger bag et treårigt, tværgående projekt, som regeringen igangsatte i 2020. Projektet har til formål at øge vækstpotentialet i de kreative erhverv gennem udvikling af tværgående samarbejder mellem de kreative erhverv og uddannelses- og forskningsinstitutionerne.

Det Kongelige Akademi, Arkitektskolen i Aarhus og Designskolen i Kolding deltager sammen med Erhvervsministeriet i Linked, som projektet hedder. Vi har store forventninger til, at det kan forme en fælles platform for øget udveksling, udvikling, viden og målrettet forskning på tværs af de kreative virksomheder og uddannelser. Måske ligger der også̊ her kimen til en udvidet forskningsindsats!

Omstilling er mere end CO2

Også i de kommende strategiske rammekontrakter mellem den enkelte videregående uddannelsesinstitution og uddannelses- og forskningsministeren vil det være et af de centrale aftalepunkter, hvordan forskningsindsatsen geares mod grøn omstilling. Et særdeles velkomment perspektiv for uddannelserne.

På Det Kongelige Akademi har vi siden 2016 arbejdet med FN’s verdensmål. Studerende uddannes med forståelse for centrale samfundsmæssige problemstillinger og finder nye veje til konkrete løsninger, der rummer svar på et eller flere af de 17 verdensmål.

Verdensmål og grøn omstilling er to sider af samme sag. Og der er grund til også at rette opmærksomheden på, at der er tale om andet og mere end teknik, CO2 og klima, hvor vigtige disse temaer end er.

De mere bløde dimensioner som social balance, fællesskaber, natur og biodiversitet er andre centrale problemstillinger, der har afgørende betydning for, hvordan vi udvikler vores samfund med bæredygtige og grønne perspektiver, hvor mennesker trives.

Yderområder blev til feriedestinationer

Coronapandemien har her givet os et vigtigt skub. Begrænsningerne i aktivitet og adfærd satte allerede i foråret gang i en ny interesse for naturen. Ture med familie og venner skabte nye mødesteder og åbnede øjnene for naturens kvaliteter og muligheder. Sommeren uden udlandsrejser bød på ferier i Danmark, på øerne og til ukendte destinationer rundt om i landet. ’Ikke-steder’ blev pludselig værdifulde, og ’yderområder’ blev til ferier med oplevelser af lokale attraktioner.

Hjælp til nabo, familie og andre, måske særligt sårbare, åbnede op for betydningen af sociale fællesskaber og – i hvert fald for en stund – lysten til selv at bidrage og deltage.

For branchen ligger det lige for at inkludere natur, biodiversitet og sociale fællesskaber som to væsentlige udviklingsparametre i den grønne omstilling

For branchen ligger det lige for at inkludere natur, biodiversitet og sociale fællesskaber som to væsentlige udviklingsparametre i den grønne omstilling. Det gælder byudvikling, hvor boformer med nye typer fællesskaber kan bidrage til social velfærd.

By- og boligområder, hvor natur og biodiversitet kan skabe rekreativ værdi for lokalområdet og samtidig bidrage til klima- og CO2-mål. Og det gælder udvikling af de såkaldte ’yderområder’, der måske fremover skifter navn i takt med etablering af naturbaserede klimaparker og benyttelse af for eksempel Vadehavscenteret, Naturkraft og naturparkernes og øernes rekreative potentialer.

Større faglig udveksling i fremtiden

Det forudsætter samarbejde på tværs af brancher og udveksling af fagligheder, der tilsammen skaber nye tilgange og værdifulde løsninger. Tilsvarende i uddannelsessektoren, hvor Det Kongelige Akademi og CBS i 2020 sammen har uddannet den første årgang af kandidater, der blandt andet kombinerer kreativitet og forretningsforståelse. DTU og CBS har for nylig annonceret, at de vil indgå et tilsvarende samarbejde om kandidat- og masteruddannelser.

Det bliver spændende at se, hvordan branchens virksomheder og uddannelserne griber boldene og bidrager med egne kræfter og med større faglig udveksling og tværfaglighed for at nå̊ de ambitiøse udfordringer, der ligger forude.

Godt nytår!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden