0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Chris Hopkins
PR-foto: Chris Hopkins

Kasper Guldager Jensen er seniorpartner i arkitektvirksomheden 3XN.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Kasper Guldagers nytårstale: Coronakrisen viste, at vi opfører os som frøen, der ikke opdager, at vandet koger – men at vi handler, når vi skal

Coronapandemien har vist, at vi har brug for en brændende platform, før vi handler. Lad os håbe, at 2021 bliver året, hvor cirkulært byggeri vinder indpas, og hvor byggeri ikke kun måles på økonomisk afkast, men på sociale, miljømæssige og økonomiske bundlinjer, skriver seniorpartner i 3XN Kasper Guldager Jensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Året 2020 blev uden tvivl et år overskygget af corona. Men det blev også et år, som beviste, at vi kan overkomme selv de største farer, når vores liv og samfund er i fare. Denne evne til at kunne forandre adfærd og til at stå sammen, når det gælder, er vores samfunds nye superkraft, og giver mig tro på, at 2021 kan blive et år i klimaets tegn.

Coronapandemien viste, at vi har brug for en brændende platform, før vi handler. Det minder mig om historien om frøen, som instinktivt redder sig selv ved at hoppe op af en gryde med spilkogende vand, hvis den smides deri. Hvorimod frøen dør, hvis vandet bringes langsomt i kog, mens den er i gryden.

Den når simpelthen ikke at hoppe op, inden det er for sent.

Det er vor tids paradoks. Skal verden gå under, før vi gør noget ved det? Når vi har vaccineret os ud af pandemien, er det vigtigt at sikre økonomisk genopbygning, men vi skal samtidig handle på den klimakrise, som nu er så tydeligt klar. Det store spørgsmål er, om økonomisk vækst og en positiv klimastrategi kan blive hinandens forudsætning?

Cirkulær filosofi og forretning

For 10 år siden var jeg med til at skrive en bog om ’Cradle to Cradle i det byggede miljø’ (med Søren Lyngsgaard, og andre). En filosofi, som iagttager, inspireres af og efterligner naturens økosystemer med en ambition om at afskaffe affald som begreb.

Målet var at oversætte denne filosofi til en byggemanual til den danske byggebranche. En dengang ny tilgang til at diskutere og forstå bæredygtighed og et forsøg på at etablere bæredygtighed i en positiv dagsorden.

Visionen er, at vi – ved at anvende naturens egne biologiske kredsløb og menneskabte tekniske kredsløb – kan skabe en verden uden affald. Byggeri med positive aftryk, som kan rense luften i vores byer, som kan øge biodiversiteten, som kan producere ren energi, og som er bygget af sunde, genanvendelige materialer.

En bog, som vi i øvrigt skrev uden at bruge ordet bæredygtighed én eneste gang

For fem år siden kombinerede jeg denne tanke om kredsløbsdesign med skalerbare forretningsmodeller i bogen ’Building a Circular Future’ (med John Sommer og andre). En bog, som vi i øvrigt skrev uden at bruge ordet bæredygtighed én eneste gang. Vi fokuserede udelukkende på, hvilken værdi vi kan skabe ved at bygge cirkulært.

Resultatet blev en grundig analyse af et større byggeri, som traditionelt ville have kostet 16 millioner kroner at rive ned. Ved at bygge med cirkulære samlinger, designe for adskillelse og anvende materialepas, beviste vi, at samme byggeri havde en potentiel gensalgsværdi på 35 millioner kroner.

Bogen beskriver 15 principper for cirkulært byggeri og giver en lang række eksempler og konkrete redskaber til at arbejde med cirkulære løsninger og forretningsmodeller. Styrken bag dette forretningsfokus er, at med en positiv forretningsmodel bliver bæredygtighed noget, som du ikke har råd til at undvære.

Byggeri med flere bundlinjer

Vi ser i disse år institutionelle investorer og ejendomsselskaber satse på fast ejendom og grønt byggeri i stor skala. Globalt set er renten gået ned de sidste 10-15 år, og investering i ejendomme er i dag mere interessant end obligationer.

Der er med andre ord kæmpe potentiale til at skabe forandringer, hvis vi kan bygge med et positivt aftryk.

Mit bud er, at den eksisterende forretningslogik kan forbedres. I dag er afkastet konge, men vi måler kun på den klassiske bundlinje. Lad os skabe flere bundlinjer og flere typer afkast. Vi har brug for en byggebranche, som arbejder på tværs og skaber værdi lige fra investor til beboer med byggeri, som måles på mere og skaber værdi udover det, som vi fokuserer på i dag.

Lad os bygge færre individuelle kvadratmeter og flere til fællesskabet

Hvad er værdien af cirkulært byggeri, genanvendelige materialer og bygninger som materialebanker? Kan en facade i kobber blive din nye pensionsopsparing?

Hvad er værdien af levende byer med plads og råd til alle? Kan vi lave typologier til nye livsmønstre med synergier mellem unge og gamle og lokale økonomier mellem boliger og småerhverv?

Hvad er værdien af mere natur og øget biodiversitet? Kan naturens egne økosystemer bruges til at håndtere klimaudsving, gøre vores byer grønnere, mindske stress og understøtte sundhed?

Lad os skabe målbart byggeri med positive aftryk. Lad os bygge færre individuelle kvadratmeter og flere til fællesskabet. Og lad 2021 blive et år med plads til tanke og handling. Hvor byggeri bliver målt på både sociale, miljømæssige og økonomiske bundlinjer.

Den bedste måde at forudse fremtiden på er ved at være med til at skabe den.

Velkommen til 2021, må det blive et brændende varmt år.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden