0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Urban Power
PR-foto: Urban Power
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Rune Veile: Lad et grønt tæppe flyde over Søren Kierkegaards Plads

Lav Søren Kierkegaards Plads i København om til en grøn oase med en udstillingsbygning for bynatur, foreslår Rune Veile fra Urban Power i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Naturen er presset på mange fronter, og særligt byerne er en udfordring for planter og dyr. Heldigvis kommer der i disse år mere og mere fokus på at skabe biodiversitet i byerne. Ikke kun til glæde for insekter, fugle og andre dyr, men i høj grad også for mennesker, der får langt højere livskvalitet, når der er er god adgang til det grønne.

Men rigtigt mange steder i København fremstår stadig meget grå, og der er et kæmpe potentiale for at skabe flere grønne åndehuller i byen. Særligt i den inderste del af byen og mange steder langs havnebassinet.

Vi er igennem de sidste mange år blevet gode til at tænke bilerne ud af vores byrum og skabe fine belagte pladser. Men nu er tiden kommet til at bringe naturen ind i byen og bruge den kreativt, så vi kan skabe særlige byrum med fokus på både natur, opholdsmuligheder og særlige funktioner.

Senest er det coronaen, der har understreget vigtigheden af at have grønne lommer i byen. Det er afgørende for vores trivsel i byen, at vi har let adgang til grønne åndehuller.

Hvad vi har brug for nu, er gode foregangseksempler og nye kreative måder at bringe naturen ind i byen på.

Urban Power
Visualisering: Urban Power

En typisk 00’er-plads

Et særligt interessant sted i byen er Søren Kierkegaards Plads.

Ifølge Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører for Socialdemokratiet i København, er dette en typisk 00’er-plads:

»Der, hvor vi kun lavede pladser i granit. Og jo, et totalt ikke-sted, hvor man aldrig kunne drømme om at opholde sig. Til trods for, at det ligger lige ved en af de store kulturinstitutioner i byen og ned til vandet,« har Jonas Bjørn Jensen skrevet til mig i en email.

Mange har nok oplevet at cykle, køre eller gå langs havneløbet i tomrummet mellem Blox, Krigsmuseet og Den Sorte Diamant og tænkt: »Er her ikke lidt tomt?«

Ved at sammentænke en grøn plads med en ny udstillingsbygning for bynatur kan vi skabe en grøn oase

Stedet er oplagt som et nyt grønt byrum. Men det kan meget mere end det. Og ved at sammentænke en grøn plads med en ny udstillingsbygning for bynatur kan vi skabe en grøn oase, der vil stå i stærk kontrast til de massive bygninger, der omgiver pladsen.

En flydende park

Hos Urban Power forestiller vi os en park, som flyder hen over vejen, og som indeholder flere funktioner.

Under det grønne tæppe kan der for eksempel placeres et bynaturcenter, det vil sige et center, der informerer og inspirerer til, hvordan vi begrønner vores byer, og hvad naturen i byen gør for både mennesker, dyr og klima.

Tanken er, at selve parken bliver et udstillingsvindue for naturtyper, der kan integreres i bymiljøer. Her vil der kunne findes eksempler på rekreativ udnyttelse af regnvand, forskellige træer, buske og andre planter, der med fordel kan gro i byen.

Funktioner, som eksempelvis legeområder, meditationszoner, udsigtsplateauer og små intime lommer, hvor man kan være alene, men stadig midt i byen, kan integreres i det grønne.

Det sidste er et vigtigt indslag i forhold til den aktuelle udvikling af byens rum, hvor mange skal kunne være i det fri og samtidig på afstand af andre mennesker.

Ole Birk Olesen bakker også op

Ole Birk Olesen, spidskandidat til kommunalvalget for Liberal Alliance i København, har også udvist stor begejstring for at begrønne Søren Kierkegaards Plads og udnytte den bedre, så københavnerne har lyst til at bruge pladsen.

Biodiversitet skal vi gå meget mere op i

»Biodiversitet skal vi gå meget mere op i og afsætte meget mere plads til, men det er ikke i det indre København, at vi kan få mest biodiversitet for pengene. Byen er der, hvor vi mennesker bor og lever, men der udfolder sig intet menneskeliv på Søren Kierkegaards Plads i dag. Den er bare tom med gennemkørende biler. Jeg vil gerne have et område, som københavnerne har lyst til at være i. Måske også efter at solen er gået ned – der er jo ingen naboer, som generes netop der,« har Ole Birk Olesen skrevet til mig i en email.

Men spørgsmålet er så, om det handler om at få mest biodiversitet for pengene?

Et træ er ikke bare et træ

Hos Urban Power mener vi, det er afgørende at bruge naturen aktivt i byen, både for at få mere biodiversitet, men i høj grad også til at skabe særlige destinationer i byen, som opfylder mange formål.

Jonas Bjørn Jensen bakker op om ideen med et bynaturcenter på Søren Kierkegaards Plads. Han skriver videre:

»Et træ er jo ikke bare et træ. Og vi har netop set, at det er vigtigt for biodiversiteten samlet set, at vi understøtter biodiversitet i hele landet. Hvis ikke vi har træer og lokal natur i København, så forsvinder fugle, insekter og andre levende dyr og organismer. Ligesom effekten af optagelse af CO2 for eksempel er langt større i byerne.«

En byskov vil blokere udsynet

Arkitekterne bag Blox, hollandske OMA, har tidligere foreslået at plante en skov på pladsen. Men i Urban Power mener vi, at vi kan tage skridtet videre og udvikle et rekreativt byrum med mange flere facetter. Den centrale placering midt i byen og lige ved havnebassinet er jo et enestående sted i forhold til at etablere et nyt særligt grønt byrum.

Og hvor en skov vil blokere for det smukke Kongens Bryghus og Krigsmuseet bagved, vil dette grønne tæppe i stedet skabe en iscenesættelse af de gamle bygninger.

Et bynaturcenter vil være en attraktion – ikke bare for københavnerne, men også for folk der kommer langvejs fra for at opleve København som foregangsby for en bæredygtig udvikling og livsstil.

Nu er spørgsmålet, om København er klar til at få gjort noget ved den golde stenørken på Søren Kierkegaards Plads.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrum@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden