0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Tony Christrup og Cecilia Lonning-Skovgaard: Byggebranchen skal hjælpe arbejdsløse københavnere ud af coronakrisen

Over 8.000 københavnere er blevet ledige under coronakrisen, og flere risikerer at miste deres job. Bygge- og ejendomsbranchen skal skabe nye jobs til de ledige i tæt samarbejde med kommunen, skriver beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og direktør i AG Gruppen Tony Christrup i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Coronakrisen har været hård ved servicebranchen i København. Forsvindende få fly i luften, stort set ingen turister på hotellerne og få foodies på restauranterne har kostet dyrt. I løbet af 2020 har vi fået over 8.000 flere ledige i hovedstaden. Og selv når vaccinerne forhåbentlig bringer hverdagen tilbage, kan vi ikke forvente, at de tabte jobs genopstår med det samme.

Vi må i stedet kigge efter nye muligheder i de brancher, som ikke har været så hårdt ramt af krisen. Her er det oplagt at se på bygge- og ejendomsbranchen, som stort set har kørt med uformindsket styrke gennem hele 2020.

Jobs de næste mange år

Bygge- og ejendomsbranchen har en gylden mulighed for at bidrage positivt til at genrejse hovedstaden. Boligmarkedet buldrer derudad, og der er flere store projekter i pipelinen, som kan skaffe jobs de næste mange år. Branchen er også begunstiget ved at have mange forskellige jobs, som ikke nødvendigvis kræver en håndværksmæssig baggrund.

Hvis vi skal lykkes med missionen, kræver det dog, at det private erhvervsliv og det offentlige indgår i et forpligtende og konstruktivt samarbejde uden en myriade af administrative regler

Et jobskifte eller en omskoling er ikke nemt. Det kræver en stor indsats af det offentlige, arbejdsgiveren og naturligvis det enkelte menneske. Men ved fælles indsats er det muligt. Coronakrisen har vist os, at vi som mennesker og samfund kan finde nye veje at gå. Gårsdagens krise kan blive morgendagens chance, så lad os skabe muligheden i fællesskab.

Hvis vi skal lykkes med missionen, kræver det dog, at det private erhvervsliv og det offentlige indgår i et forpligtende og konstruktivt samarbejde uden en myriade af administrative regler, der kan tage modet fra selv den mest optimistiske. De ledige skal screenes af jobcentrene, så branchen kun får de mest hårdtarbejdende og ihærdige kandidater ind ad døren.

På samme måde skal kommunen bidrage med den omskoling, der er behov for. Her har Københavns Kommune heldigvis fået mange flere muligheder for at tilbyde videreuddannelse end tidligere, blandt andet gennem de seneste måneders trepartsaftaler. Et hurtigt afklaringsmøde, hvor branchen og kommunen afklarer roller og forventninger, burde kunne lade sig gøre digitalt, så vi ikke spilder dyrebar tid for de ledige og for branchen.

Lærepladser i Tingbjerg

Også inden for det almene område er der meget at gøre for bygge- og ejendomsbranchen. Ved årsskiftet så vi, at boligområder i hele landet røg af ghettolisten takket være en generel fremgang i indkomst og beskæftigelse i 2019. Men mange af beboerne i de udsatte boligområder har ufaglærte jobs og risikerer at havne i arbejdsløshed under coronakrisen. Derfor er der brug for at fastholde den sociale indsats, så boligområderne ikke ryger tilbage på ghettolisterne.

I Tingbjerg bliver der om kort tid taget første spadestik til 1.000 nye private boliger. Boligerne skal tiltrække børnefamilier og skabe en fortætning af området, så vi får en dynamisk og levende bydel. I kontrakten er der stillet krav om, at de udførende firmaer skal stille et vist antal lærepladser, deltidsjobs og fuldtidsjobs til rådighed, ligesom der skal udbydes flere jobs som arbejdsdrenge på projektet.

De nye jobs er selvfølgelig åbne for alle at søge, uanset hvor de bor. Men erfaringer fra andre projekter viser, at det giver mange nye jobmuligheder til de lokale i kvarteret. Unge uden tidligere tilknytning til arbejdsmarkedet får lige pludselig noget at stå op til. De får selvværd og oplevelsen af at bidrage til et positivt projekt. På den måde skaber en omdannelse ikke kun fysiske forbedringer, men løfter også området socialt. Tingbjerg viser, at det er muligt at skabe konstruktive samarbejder mellem offentlige og private, som kommer mange borgere til gode.

Ghettolisterne hjælper i krisen

Under pandemien har flere politikere luftet muligheden for at suspendere ghettolisterne næste år, så de boligsociale områder ikke bliver ekstra hårdt ramt af coronakrisen. Men ghettolisterne har været med til at skabe et utroligt godt samarbejde mellem almene boligforeninger og kommuner, som har vist resultater. Så lad os holde fast i det gode arbejde og gøre alt, hvad vi kan, for at skabe nye muligheder for de beboere, der har mistet deres jobs.

Også i Mjølnerparken på Nørrebro er der positive takter. Flere firmaer har valgt at byde ind på renoveringen, selv om det er en opgave med mange udfordringer. Det viser, at bygge- og ejendomsbranchen tror på sagen og er klar til at påtage sig sit sociale ansvar. Så lad os få udbredt det gode samarbejde til endnu flere projekter, så erhvervsliv og kommune i fællesskab kan skabe en ny fremtid i byggeriet for mange ledige københavnere.

Det vil være en rigtig god start på 2021.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden