0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Christina Bode
Foto: Christina Bode
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Beboer i Roskilde: Når borgmesteren vil lege arkitekt, må byens skyline betale prisen

En ny lokalplan for den gamle Roskilde Højskole i Himmelev truer Roskildes skyline, der ellers er udtryk for byens udvikling gennem århundreder, og som det tilsvarende vil tage århundreder at rette op på, hvis man ikke passer på, skriver Martin Damm Olling i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Scenariet udspiller sig i øjeblikket i Roskilde, hvor byrådet i dag, 17. februar, står foran den endelige behandling af en ny lokalplan for den gamle Roskilde Højskole samt den omkringliggende grund på cirka 70 hektar. Én af landets smukkeste byggegrunde med beliggenhed direkte til Frederiksborgvej og med udsigt over Roskilde Fjord.

Den gamle højskole har stået i forfald og grunden været et vildnis, så området trænger til udvikling. Men i sin iver for at få grunden udviklet, har kommunen givet bygherre løfte om en ny lokalplan og i den forbindelse givet køb på væsentlige bærende principper fra den eksisterende lokalplan for området.

OBH Gruppen
Foto: OBH Gruppen

Resultatet er en plan, med en steds-fremmed arkitektur, der ikke harmonerer med den flotte højskolebygning og den smukke byggegrund. Samtidig er det en plan, der modvirker kommunes egne formålserklæringer for området; en plan som skaber et byggeri, der direkte skæmmer den fine gamle højskole, og skaber en arkitektonisk øjebæ i Roskildes skyline.

40 procent flere boligkvadratmeter

Tidligt i processen gav kommunen håndslag til bygherre på en forøgelse af bebyggelsesprocenten fra 25 procent til 34 procent, en forøgelse der fører til knap 40 procent flere boligkvadratmeter på grunden omkring Højskolen. Da kommunen samtidig havde som erklæret formål at skabe en grøn og park-lignende udvikling af grunden, stod man med et problem; man kan ikke få både park og 40 procent flere boliger på samme sted.

Det er helt uforståeligt, at man som kommune først kæmper for at bevare højskolebygningen for derefter at lade den omslutte af bagvedliggende højhuse

Borgmester Tomas Breddam (S), der på daværende tidspunkt var formand for Plan- og Teknikudvalget i kommunen, var derfor ude i lokalpressen med sin løsning; hvis man skulle bevare noget af parken, måtte man bygge i højden. Fire såkaldte punkthuse på grunden måtte blive fire i stedet for tre etager høje, Borgmesteren mente ikke én etage mere kunne gøre den store forskel.

Tomas Breddam havde desværre misset et af de bærende principper fra den eksisterende lokalplan, som specificerede at »ingen bygning på grunden må række over højden på taget af Højskolebygningen«. Et centralt princip for at sikre Højskolebygningen som den fremtrædende bygning i området og et princip, der anvendes mange steder hvor højderegulering er et essentielt element i at bevare prominente bygninger i et område.

En løsning, ingen kyndige arkitekter ville stå bag

Princippet har man nu slettet i forslaget til den nye lokalplan, og resultatet, som ligger til godkendelse i byrådet onsdag 17. februar, er et byggeri, hvor bagvedliggende punkthuse rækker fire-fem meter henover taget på den 12 meter høje Højskolebygning. Den gamle Roskilde højskole, der i mellemtiden er blevet fornemt renoveret, kommer til at fremstå – ved indkig fra Roskilde Fjord – indkapslet i de bagvedliggende højhuse. En løsning som ingen kyndige arkitekter ville stå bag.

Flere partier i byrådet gjorde en stor sag ud af at få bevaret og restaureret den tidligere forfaldne Højskolebygning. Den står nu fuldt restaureret, og troner fornemt på toppen af terrænet. Bygningen er næstefter Roskilde Domkirke nu en af de mest prominente bygninger på hele kyststrækningen, og bidrager på den måde smukt til Roskildes skyline.

Byens skyline er en væsentlig del af det indtryk, man får af byen, når man ankommer via fjorden eller befinder sig på stier og strande omkring fjorden. Byen skyline er et udtryk for byens udvikling gennem århundreder og en udvikling, som det tilsvarende vil tage århundreder at rette op på, hvis man ikke passer på den.

Det er helt uforståeligt, at man som kommune først kæmper for at bevare højskolebygningen for derefter at lade den omslutte af bagvedliggende højhuse, der vil omdanne den til en arkitektonisk øjebæ i byens skyline.

Spørgsmålet er, om fornuften indfinder sig for byrådets flertal i 11. time, eller om en borgmester, der leger arkitekt, får lov til at fastholde sin plan om at skabe et byggeri, der til tid og evighed vil stå som et symbol på en fejlslagen lokalplan.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden