0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Teknologiens Mediehus
PR-foto: Teknologiens Mediehus
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Sæt Københavns Havn fri i stedet for at kriminalisere de badende

Et nyt havnereglement kriminaliserer de 200.000 mennesker, der hvert år hopper i Københavns Havn uden for de overfyldte havnebade. 90’ernes politikere var langt mere visionære, skriver Trine Reitz Bjerregaard, ansvarshavende chefredaktør i Teknologiens Hus og havnebader.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den Lille Havfrue og Tivoli har i de senere år måttet vige pladsen som Københavns største turistattraktioner. I dag er det vores rene havnevand, som gør vores hovedstad verdenskendt – blandt andet i CNN, der i 2019 udnævnte København som verdens bedste storby at bade i. Det kan vi takke visionære politikere og embedsmænd for, der tilbage i 90’ernes økonomisk trængte København satte målet om en ren havn.

12 store spildevandsbassiner blev siden anlagt, og forurenende industrier sendt væk fra havneløbet. I dag summer kajkanterne i stedet af liv og vandglæde, og havneløbet bruges som én stor swimmingpool af turister og københavnerne selv med øget sundhed, socialt samvær og livskvalitet til følge.

I en by med alt for få idrætsanlæg, svømmehaller og grønne områder burde nutidens politikere og embedsmænd klappe begejstrede i hænderne over den gave, deres forgængere har givet København og københavnerne. I stedet er de i fuld gang med at ødelægge den med et nyt havnereglement. I stedet for at finde løsninger de relativt få steder, hvor svømning i havnen kan give sikkerhedsproblemer, vælger man at kriminalisere de 200.000 mennesker, der hopper i havnen hvert år uden for de overfyldte havnebade med et generelt forbud og bøder.

Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix

Ingen vilje fra By & Havn

Til en høring i marts, hvor By og Havn orienterede om det nye reglement, forsøgte flere at gøre opmærksom på, hvor stor en begrænsning det er for flertallet af havnens brugere. Men der var der ingen vilje til at imødekomme almene vandhunde – havnereglementet er, må man forstå, til for at beskytte det sejlende folk i havnen.

En idé om at forbeholde de første fire meter fra kajen til badende blev pure afvist, for så blev de mindre både jo skubbet længere ud i havneløbet, hvor de kunne støde på større både – i parentes bemærket, så sejler flertallet af robådene altså allerede et pænt stykke fra kajkanten. Et andet argument lød, at der stadig er forurenende udløb nogle steder, og at det vil være en stor opgave at skilte om det – et argument, der faldt få minutter efter præsentationen af planerne om danmarkshistoriens største byggeprojekt, Lynetteholm.

At få udpeget de få steder i havnen, hvor der ikke er rent nok til at bade, er åbenbart en for stor mundfuld

At få udpeget de få steder i havnen, hvor der ikke er rent nok til at bade, er åbenbart en for stor mundfuld – så er det da lettere bare at lukke vandet for 200.000 badende, synes logikken at være.

Godt nok er Danmark en gammel søfartsnation, og det er dejligt med plads til sejlads for de heldige. Men vi er også en nation af vandhunde og friluftsmennesker, der gerne vil bruge den begrænsede natur, vores landbrugs- og byudvikling har ladt tilbage. En af attraktionerne ved de mange nye bydele langs havnekanalen er netop muligheden for et friskt havnebad i nærmiljøet.

Lovliggør badning nær kajkanterne generelt

Selv er vi en lille gruppe af kvinder mellem 45 og 75 år, der har fundet sammen i en badeklub i vores nye bydel i Sydhavnen. Vi mødes hver morgen året rundt og starter dagen med et koldt gys – eller om sommeren med en lille frisk svømmetur langs kajen. Videnskabelige beviser har vi ikke, men vi bilder os selv ind, at det har holdt sygdom for døren, og i hvert fald holder det humøret oppe.

Om sommeren slutter mange arbejds- eller skoledagen med en svømmetur, og i weekenderne kommer der folk til fra andre kvarterer og nyder en badetur fra kajkanten. Vi er aldrig stødt på anden fare end et par aggressive svaner, der ligesom By & Havn ikke vil dele havnen med badeglade københavnere.

By & Havn fortæller stolt, at Borgerrepræsentationen skam har fundet penge til ét – måske to – nye havnebade. Hurra for det, men man giver ikke københavnerne den frihed til at bruge vores havn, som faktisk er både mulig og sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og det giver heller ikke det liv langs havnekanalen, som har sat København på vandkortet.

Vi er aldrig stødt på anden fare end et par aggressive svaner, der ligesom By & Havn ikke vil dele havnen med badeglade københavnere

Skal havnen være »vores alle sammens blå byrum«, som By og Havn selv benævner den på sin hjemmeside, må man i stedet finde 90’ernes visionære indstilling frem og se løsninger frem for begrænsninger.

Lovliggør badning nær kajkanterne generelt og lav så forbudszoner der, hvor det udgør en reel risiko. Og lad så havnepolitiet koncentrere sig om de få badende, der ikke kan dy sig for at svømme over kanalen eller hoppe ud fra broerne til fare for sig selv, og om de sejlere, der bryder fartgrænserne til fare for andre.

I 1991 viste borgerundersøgelser, at selv borgere i Brønshøj og Husum var klar til højere vandtakster, hvis de til gengæld fik mulighed for at bade i havnen. Københavnerne ønsker sig den åbne, fælles swimmingpool, som havnen kunne blive til – ikke at blive stuvet sammen i overfyldte badeanlæg for pøblen, mens sejlerne ejer resten.

Indlægget har tidligere været bragt i en kortere version i Berlingske.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden