0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Frederiksberg. Altanerne på billedet er ikke Birgitte Francks.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Frederiksberg-borger: Vi ældre må gøre opmærksom på os selv, hvis vi vil have en stemme i byen

Jeg tror på, at de ældre skal være i samspil med kommunen, gøre sig positivt bemærkede og komme med konstruktive forslag, så kommunen ikke kun styres af skrivebordsgeneraler, skriver Birgitte Franck, beboer på Frederiksberg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Byen bliver oversået med altaner – klistret uden på husene. Når det handler om ældre huse, forstår jeg det godt, fordi det vil ødelægge et hus, hvis man skulle montere altaner på anden vis.

Privat
Foto: Privat

Birgitte Franck.

Når det gælder nye huse, handler det vel primært om økonomi? Det er billigere at klistre en altan uden på huset end at gøre denne til en del af huset. Med sidste model kommer den vel også til at stjæle nogle kvadratmeter.

Jeg er gammel, og mit hus på Frederiksberg er 50 år. Kønt er huset ikke, men min altan er pragtfuld. Der er murstensvægge på begge sider ind til naboerne, og da altanen er indbygget i huset, sidder jeg i læ for vind og nysgerrige blikke. En superaltan for ældre. Tænk også på dette med alt det seniorbyggeri, der opføres i disse år.

Det må være en menneskeret at nå over, før det bliver rødt

Altanen er vestvendt, så der er lys en stor del af dagen. Jeg starter, fra det tidlige forår, min morgen på altanen klokken cirka 7. Læser avis, tjekker nyheder, drikker kaffe. Er det for koldt, kryber jeg ned i soveposen. Næste runde handler om at nippe visne blade af planter, klippe hist og her, vande og måske samle krydreurter ind til aftensmaden. At plukke tomater eller peberfrugter, at se bierne sværme rundt i sommerblomsterne giver mig livskvalitet.

Så skriver jeg også til Frederiksberg Kommune fra min altanplads og fortæller, hvordan man kunne gøre selve byen mere ældrevenlig:

At kunne få lov at nå over lyskurven, før lyset skifter, burde være en menneskeret. Det er svært, når man skal krydse en trafikeret vej i en lyskurv, for her er det bilerne, der ikke må vente for længe. På mine daglige gåture, der er rimeligt lange, vil jeg så gerne kunne gå på stier tiltænkt fodgængere uden at skulle hoppe for livet på grund af cykler.

At kunne få lov at nå over lyskurven, før lyset skifter, burde være en menneskeret

Tænk, jeg vil også gerne kunne gå fra indkøbscentret – forbrug – til biblioteket – kultur – uden at skulle springe for livet på grund af den grønne cykelstis hurtigtgående trafikanter.

På mine gåture, hvor jeg godt kan trænge til at hvile mine ben og især min fod, tager jeg billeder til kommunen med forslag om små stille steder med et par bænke, som man kan dreje rundt i retning af solen.

Ældre skal gøre sig bemærket

Når jeg engang bliver rigtig gammel og måske gangbesværet, så vil jeg trille min rollator eller kørestol ud på altanen og fortsat nyde at være menneske og at være ude i det fri.

Det er vigtigt at fortælle kommunen, hvor jeg som ældre synes, den kan gøre en forskel

Det er vigtigt at fortælle kommunen, hvor jeg som ældre synes, den kan gøre en forskel. Jeg tror på, at de ældre skal være i samspil med kommunen, gøre sig positivt bemærkede og komme med konstruktive forslag. Kommunen har skrivebordsgeneraler. Byens borgere – heriblandt de ældre, der ikke længere cykler eller kører bil – har oplevelser samt en stemme, der skal høres.

Det må handle om samspil mellem kommune og de ældre. Jeg tror, de lytter.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden