0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Urland
Fotos: Urland
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Urland-planlæggere: Kære Kaare Dybvad, her er 10 bud på at skabe balance mellem land og by

Beløn turistkommuner, der skaber grønne landskaber uden indtægter, gør handelsbyerne store igen, lav smukke langsom-ruter, giv os en helt ny planlov og grundlæg et landspolitisk forum for planlægning. Sådan lyder nogle af tegnestuen Urlands 10 bud på at skabe balance mellem land og by.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ifølge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad vil der inden for de næste seks måneder blive præsenteret nye forslag for at sikre bedre sammenhæng mellem land og by.

Kære Kaare. Der skal genskabes en balance mellem land og by – snarest! Her kommer 10 bud baseret på erfaringer fra tegnestuen Urland:

1. Opret rentezoner og nedrivningszoner

Det danske kreditsystem er så stærkt som aldrig før, men desværre mest til gavn for bybefolkningen. I nogle af de yderste landområder er lånesystemet reelt brudt sammen, og boligmarkedet er i frit fald.

Opbyg et nyt system med rentezoner, hvor borgeren på landet måske skal betale lidt mere for sit boliglån, men til gengæld kan få lov til at låne. Suppler med nedrivningszoner, hvor man får en passende skrotpræmie for at nedrive de udtjente boliger, gerne finansieret af kreditforeningerne.

2. Gør handelsbyerne store igen

Handel og kulturliv i de lokale hovedbyer er i hård, ulige konkurrence med de store bysamfund.

Der skal være bedre tilgængelighed til bymidterne, så lokale og besøgende ikke ender med at køre andre steder hen: Færre omfartsveje og bedre adgangsveje til de centrale torve, pladser og handelsgader.

Det er dyrt og besværligt at bygge ny og bedre infrastruktur i midtbyerne. Her kan staten hjælpe – det er trods alt ofte trafikpropper på statslige indfaldsveje, der er problemet.

3. Støt de små, stærke byregioner

De mindre byregioner omkring Aalborg, Esbjerg og Sønderborg kan godt klare sig mod de store, hvis de får de rigtige rammer.

Understøt de mindre byregioners særlige styrkepositioner med statslige arbejdspladser, vidensinstitutioner og uddannelser, der understøtter de klynger og samarbejder, som det lokale erhvervsliv allerede er godt i gang med.

4. Flyt politistationer og skadestuer tilbage til provinsbyerne

De store offentlige servicefunktioner er blevet unødvendigt centraliserede. Gør enhederne mindre og flyt politistationer, skadestuer, optræningscentre og hospicer tilbage til provinsbyerne. Det giver flere lokale arbejdspladser og bedre lokal service.

5. Grundlæg et landspolitisk forum for planlægning

Et Danmark i bedre balance er efterhånden på manges dagsorden. Desværre fægtes der i blinde med for mange tilfældige input fra nord, syd, øst og vest.

Der mangler en scene, hvor landspolitikerne kan diskutere planlægning i den helt store skala: Skal vi have mere eller mindre plads til landbrug, produktion, natur, boligområder, fritidslandskaber? Der mangler en platform for en bred folkelig debat om, hvordan Danmarks fremtidige by- og landområder bør prioriteres i forhold til hinanden.

Mange mindre landsbysamfund, nogle større byer og endda hele kommuner er efterhånden blevet rigtig gode til at arbejde med både viden og borgerinddragelse som afsæt for visionære, målrettede strategiske udviklingsplaner. Det er på tide, at Danmark også får sådan en.

6. Landsbyer med grøn strøm skal betale mindre

Den grønne omstilling kræver masser af plads til energilandskaber med vindmøller, solceller, biogas og ledningsanlæg. Her er det kun landområderne uden for de store byer, der kan levere.

Der skal følge belønninger med. Borgere bosat i nærheden af grønne energianlæg skal betale mindre – eller slet ingenting – for energi. Virksomheder skal have god rabat på elregningen, hvis de flytter ud i nærheden af grønne energiparker.

7. Beløn erhvervskommuner med en bid af skatten

De store erhvervskommuner får tit ros, men ikke meget økonomisk gevinst ud af at skaffe arbejdspladser til danskerne.

Opdel indkomstskatten, så ikke kun bosætningskommunerne, men også arbejdspladskommunerne bliver belønnet. I vores digitaliserede samfund burde det være simpelt at implementere. Det kunne for eksempel være en fjerdedel af skatten til den kommune, der leverer arbejdspladsen.

8. Beløn turistkommuner med en bid af skatten

De store turistkommuner leverer tiltrængte fritidshuse, rekreation og natur til storbyboerne. Det får de dog heller ikke meget økonomisk gevinst af.

Kommunerne burde få et godt fast tilskud per hektar rekreativt landskab af høj kvalitet, de leverer til fri anvendelse for danskerne. Opdel indkomstskatten, så kommuner med mange sommerhuse, ferielejligheder og flexboliger bliver belønnet, for eksempel med en fjerdedel af skatten til fritidskommunen.

9. Infrastrukturplan for land-Danmark med smukke langsom-ruter

Motorvejsnettet har vokset sig stort og stærkt, men kun for de kommuner og regioner, der er på griddet.

Der er brug for et nyt system af godsvejruter, så både pendlere og gods kan komme frem og tilbage fra de mange decentrale bo- og produktionsområder i Danmark. Samtidig er der brug for at nytænke de primære færdselsårer for turister – både så man kan komme let fra de store byer og ud i naturen med bil, bus eller tog, og så man kan komme godt rundt i sommerlandet ad smukke langsom-ruter.

10. Ny planlov – altså sådan rigtigt

Planloven er ikke gearet til at håndtere de aktuelle udfordringer uden for de største byer. Særligt i landområderne mangler der muligheder for at udvikle for eksempel attraktive bosætningslandskaber. Der skal ryddes op i uaktuelle efterladenskaber fra landbrug og industri og i stedet flyttes fokus mod produktionslandskaber og bosætningsmiljøer, der får det bedste ud af landets særlige natur- og landskabsressourcer.

Der er med jævne mellemrum blevet skældt ud på planloven – og så pillet lidt i hjørnerne af den – uden at det har gjort den store forskel. Få plansystemet gentænkt, så det kan understøtte en langsigtet strategisk udvikling i landområder, landsbysamfund og provinsbyer – og gør det grundigt og ordentligt denne gang.

Illustration
Foto: Illustration

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden