0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
C.F. Møller Architects
PR-foto: C.F. Møller Architects
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


C.F. Møller: Vi kan forsikre om, at de høje arkitektoniske ambitioner på Mindet 6 indfries

Mindet 6 vil ikke kompromittere, men tværtimod komplimentere Aarhus’ skyline, skriver en af arkitekterne bag, Michael Kruse, partner i C.F. Møller Architects i dette debatsvar.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vibeke Skjøttgaard, Asger Poulsen og Jeppe Spure Nielsen udtrykker i et debatindlæg 28. maj sympati for de arkitektoniske ambitioner og valg bag højhuset Mindet 6 i Aarhus, selv om de er i tvivl, om ambitionerne kan indfries.

Det kan vi, som arkitekt på projektet, forsikre dem om, at de kan, da projektet lever op til Aarhus’ ønsker om udvikling af Sydhavnskvarteret igennem en nidkært gennemarbejdet arkitektonisk løsning.

Mindet 6 indgår som en integreret en del af Aarhus Kommunes gældende højhuspolitik og ligger på kanten af havnen som en del af Sydhavnskvarteret: byens nye udviklingsområde for erhverv og by- og kulturfunktioner. Historisk har området været omdrejningspunkt for byens udvikling siden vikingetiden som handelsby, over industrialiseringen til nutidens videns- og uddannelsesby. Området transformeres fra lukket industri til et nyt åbent og aktivt bymiljø.

Udgangspunktet for projektet er en eksisterende industriel toetagersbebyggelse med en flot insitu-støbt konstruktion – opført i 1927 til foderstoflager som del af Jydsk Andels foderstofforretnings siloanlæg. Denne ret fantastiske bygning (som i dag næsten er forfaldet helt) bevares, reetableres og suppleres med et nyt højhus, der placeres nøje i relation til den eksisterende konstruktion, så både bygning og hele området gives nyt liv i både historiske og nye rammer.

C.F. Møller Architects
Visualisering: C.F. Møller Architects

De tre nederste etager etableres med udadvendte byfunktioner og iværksættermiljøer som foodlab, restaurant og så videre. Den lave bygning danner således en naturlig base for højhuset, der skalamæssigt og klimatisk etablerer rammer for fredelige og attraktive byrum som stort bidrag til byens kommende rekreative og grønne forbindelse mod syd (jævnfør Knud Fladeland Nielsens oprindelige fine plan for byens udvidelse imod vandet). På taget etableres en ny offentlig og grøn tagpark med en lang række aktiviteter, væksthuse og opholdsmuligheder – et attraktivt samlingssted og miljø med udsigt over både by og havn.

C.F. Møller Architects
Visualisering: C.F. Møller Architects

Mindet 6 skiller sig ud

Vibeke Skjøttgaard, Asger Poulsen og Jeppe Spure Nielsen værdsætter, at projektet skaber »en større solrig plads med træer, butikker og restauranter i stueetagen, en grøn taghave med offentlig adgang, tilpasning til menneskelig skala på de nederste forskudte etager samt en bred sti for fodgængere og cyklister som del af et stisystem gennem Sydhavnsområdet«, men udtrykker bekymring om vindforholdene.

Vi kan oplyse, at der er lavet omfattende vindanalyser og udarbejdet miljørapport i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanen. På grund af den eksisterende industribygning vil vindforholdene på gadeniveau ikke forværres væsentligt, og på det kommende grønne tag etableres der lokale foranstaltninger, der sikrer gode opholdsmuligheder her.

C.F. Møller Architects
Visualisering: C.F. Møller Architects

Vibeke Skjøttgaard, Asger Poulsen og Jeppe Spure Nielsen spørger også til, om projektet ikke kompromitterer skyline og savner en anden forklaring end den rent æstetiske på husets højde. Det forstår vi godt, da denne sammenhæng ikke findes endnu, og det netop giver en god anledning til at se byggeriet i sin rette og kommende sammenhæng.

Forklaringen er, at Mindet 6 ikke kompromitterer, men komplimenterer skyline. Husets højde er nøje afstemt efter højden på Lighthouse på Aarhus Ø, som netop nu er i gang med at blive bygget. Dermed opstår der en klar relation mellem to pejlemærker, hvor Mindet 6 markerer Aarhus’ historiske udgangspunkt ved Aarhus Ås udmunding og byens nye udvikling imod bugten og indsejlingen mod byen. Fælles for begge byggerier er deres slanke udseende og næsten samme højde.

Mindet 6 skiller sig ud ved at være formet efter sin historiske bases geometri, der skaber højhusets asymmetriske og femkantede layout med slanke ender. Bygningens tre store udkragninger forstærker den historiske reference og relaterer sig til den gamle bygnings udkragede facader samt skalaen i den nære kontekst og byen generelt. Huset opføres i lys terrazzo og vil opleves slankt og forskelligt, alt efter hvorfra i byen det ses og bidrage til at binde Aarhus visuelt sammen fra Sydhavnskvarteret til Aarhus Ø.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce