0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Stephen Willacy om Mindet 6: Høje byggerier er også en del af byens dna

Aarhus´højhuspolitik sikrer både sammenhæng og regulering af placering af høje byggerier, skriver byens tidligere stadsarkitekt Stephen Willacy, der mener, at flere udtalelser om det kommende højhus Mindet 6 ikke holder vand.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg vil gerne komme med nogle bemærkninger til flere udtalelser om højhuse i medierne i den seneste tid, som jeg ikke mener holder vand.

Et debatindlæg i Byrummonitor 28. maj nævner, at man i Højhuspolitikkens Tillæg nr. 84 til Kommuneplan 2001 skriver, at man burde bygge højhuse på de højeste steder og ikke i Ådalen. Det er vigtigt at minde om, at der i samme dokument henvises til et vurderingskort over »områder, hvor projekter med høje huse ikke som udgangspunkt afvises«.

Disse områder inkluderer de laveste dele af Aarhus; hele havneområdet, fra Aarhus Ø til Slagteriområdet på Sydhavnen, inklusiv Rutebilstationen, Politigården og Bruuns Galleri. Også langs Åen ved Carl Blochs Gade og Søren Frichsvej.

Stephen Willacy
Foto: Stephen Willacy

Når jeg går rundt i Olafur Eliassons værk ’Your Rainbow Panorama’ på toppen af Aros, ser jeg Aarhus’ mange røde- og gulfarvede tage sammen med det grønne tæppe, som følger byens landskabskontur.

Der er efterhånden kommet en del boligblokke og højhuse i byen: De ikoniske havnekraner, bogtårnet, industrihavnens byggerier, Aarhus Ø, og midt i det hele Aarhus Domkirke, der rejser sig majestætisk.

Høje byggerier er også en del af byens dna.

Stephen Willacy
Foto: Stephen Willacy

Der er respektfuld afstand til domkirken

Lige om lidt bliver Lighthousetårnet, Kampanilen og Nicolinehus ved Bassin 7 på Aarhus Ø synlige i byens skyline og vil sammen med den kommende erhvervs- og kreative klynge ved Sydhavnskvarteret og Mindet 6, bidrage til Aarhus´ fortælling om en moderne, dynamisk by, som er i konstant bevægelse og stærkt forbundet med sin historie.

Aarhus er en by med et øhav af lokalmiljøer med hver deres egenart

Aarhus er en by med et øhav af lokalmiljøer med hver deres egenart, og med den voksende by bliver højhusene en integreret del af byens dna på udvalgte steder.

Der er efter min vurdering en god respektafstand imellem domkirken og de nye projekter i Sydhavnskvarteret og Mindet 6. Disse nye bydele ved Sydhavnen bliver høje og tætte, og de vil få deres særlige egenart og karakteristika som naboer til skalaen i den aktive industrihavn.

Det bliver nye destinationer i byen.

I højhuspolitikken er der udpeget særligt beskyttede sigtelinjer til domkirken for at forhindre byggeri foran og bagved. Kongelige bygningsinspektør Mette Viuf Larsen ser det som meget positivt, at disse linjer er tilvejebragt og respekteres.

Projektet for Mindet 6 påvirker ikke disse sigtelinjer. Der er allerede udpeget yderligere standpunkter til visualiseringer fra indfaldsvejene i højhuspolitikken. Ud fra disse er det muligt at lave en helhedsvurdering af den visuelle påvirkning på byens skyline, hvor Aarhus Domkirke og Aarhus Rådhus har særlig status.

Højhuspolitikken har reguleret projekterne

Det er vigtigt, at vi husker på årsagen til, at der blev udarbejdet en tillæg til højhuspolitikken i Aarhus. Der blev igennem en årrække foreslået adskillige mulige projekter i de lave områder i midtbyen, som for eksempel Perlekæde-projektet på Rutebilstation med udvidelsen af Bruuns Galleri og boliger, Frederiks Plads og en række projekter langs Mindet. Byrådet syntes, at det var vigtigt at tænke hele området i en større sammenhæng og indgå i en mere langsigtet planlægning.

Højhuspolitikken sikrer denne sammenhæng og en regulering af placering af høje byggerier.

Projekterne for Sydhavnskvarteret og Mindet 6 har været på tegnebrættet i en årrække, og afdelingen for Plan, Byggeri og Miljø i Aarhus Kommunes har løbende ’synkroniseret’ projekterne for at imødekomme de nye krav i højhuspolitikken. Mindet 6, som er tegnet af C.F. Møller, er tegnet som et punkthus, som vil fylde mindre synsmæssigt i forhold til det gængse rektangulære kontorhøjhus.

Det har været diskuteret at reducere projektet med 40 meter. Det ville være uheldigt for et projekt, hvor proportionerne er nøje afstemt mellem grundplan og højden. Dette er for nyligt beskrevet af C.F. Møller i medierne. Aarhus har allerede et uheldigt eksempel på denne type af projekter i Prismet, som netop har fået en meget uheldig proportionering mellem højde og masse.

Projektets facader mod områdets byliv ved Filmbyen er bearbejdet til at have en menneskelig skala. Her tilbagetrækkes selve højhuset med 20-25 meter, og der skabes en stor, landskabelig tagterrasse. Oplevelsen af højhuset bliver væsentligt reduceret ved dette træk, som kaldes ’vancouverism’ i højhuspolitikken.

Byrummet afgrænses af de historiske og værdifulde eksisterende 2-3 etager havnebygninger, som er forbundet med en bro til de ikoniske fem søstre. En række specialbutikker samt kreative og kulturelle aktiviteter indarbejdes her og bidrager positivt til bylivet.

Bydelen omkring Mindet 6 bidrager positivt til byens bæredygtige udvikling og udnytter den bynære beliggenhed ved havnen og tæt på byens transport-hub. Husets mange brugere vil understøttet butiksliv, byliv og byens kulturliv.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce