0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix

Carsten Kipper Thau, her afbildet i 2019.

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor emeritus Carsten Thau er død

Idéhistoriker og professor emeritus i arkitektur Carsten Thau er død, 73 år gammel.

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Carsten Kipper Thau, idéhistoriker og professor emeritus ved Det Kongelige Akademi, er død af kræft, 73 år gammel.

Det skriver Politiken i en nekrolog.

Her beskriver arkitekturredaktør Karsten R.S. Ifversen ham som en »enestående begavelse«, hvis foredrag var som forestillinger.

»På sæt og vis den distræte professor, der til tider så ud, som om han var mere hjemme i talen om forfatteren Marcel Proust, filmskaberen Peter Greenaway eller arkitekten Arne Jacobsen, end han var i sin egen krop. Men han var samtidig det mest generøse, kærlige og vittige menneske, der satte spor af varme i alle, der mødte ham. Han var sandt interesseret i sine bekendtskaber og brugte også sin store hukommelse på at huske dem og deres sorger og glæder,« skriver Karsten R.S. Ifversen.

Oplært af Adorno og Habermas

Carsten Thau er uddannet cand.phil. i idéhistorie i 1973 med studier på blandt andet Johann Wolfgang Goethe-Universität i Frankfurt am Main, hvor han gik til forelæsninger hos stjernefilosofferne Theodor W. Adorno og Jürgen Habermas.

Fra 1976 til 1994 var han lektor ved Arkitektskolen Aarhus og var kortvarigt forbi Københavns Universitet, inden han i 1996 blev ansat som professor på det, der dengang hed Kunstakademiets Arkitektskole, i dag Det Kongelige Akademi.

Han har skrevet flere bøger, herunder, sammen med Kjeld Vindum, ’Arne Jacobsen’ fra 1998, som er oversat til flere sprog og har været udgangspunkt for udstillinger om den danske arkitekt på MOMA i New York og på Louisiana herhjemme.

Beskrev Industriens Hus som husblas

Carsten Thaus evne til at sætte ord på arkitektur kom til udtryk i hans mange optrædener i tv, radio og aviser – herunder i DR-programmerne ’Arkitektens hjem’ og ’Sådan bor danskerne’. Og, tilføjer Karsten R.S. Ifversen, det var også Carsten Thau, der med foragt beskrev Industriens Hus’ glasfacader på Rådhuspladsen i København som husblas – en beskrivelse, der har siddet fast siden.

Han nåede også at sætte sit præg på debatspalterne i Byrummonitor. Ikke med egen pen, men med sin kritik af borgerinddragelse i Radio24syv, som fik arkitektstuderende ved Arkitektskolen Aarhus Anna Sophie Gille-Udsen til tasterne.

I 2002 blev han tildelt N.L. Høyen Medaljen af Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster (i daglig tale Akademiraadet), og i 2019 modtog han Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse, som i alt 275 modtager til alle tider.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden