0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Filip Knaack Kirkegaard
Foto: Filip Knaack Kirkegaard

Her ses installationen ved biblioteket i Ikast. Der står lignende møbler i Nr. Snede ved byens skole.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem år efter »verdenspremiere«: Sms-møbler blev overhalet af teknologien

For fem år siden fik Ikast og Nr. Snede et nyt byrumsmøbel, hvor unge kunne sms'e beskeder til hinanden og høre musik. I dag er det dog kun de fysiske rammer, der er en succes. Den teknologiske indmad er allerede forældet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En verdenspremiere.

Sådan præsenterede Ikast-Brande Kommune for fem år siden det digitale byrumsmøbel Sound Satellite, der gav brugerne mulighed for at sms'e beskeder til møblet, så de vises på en skærm. En verbal graffitivæg, kaldte kommunen installationen, der både står i Ikast og Nr. Snede. Samtidig kan det afspille musik fra mobiltelefoner via bluetooth.

Hvordan er det så gået for projektet til cirka 750.000 kroner? Tanken var, at møblet skulle spredes i landet. Vi har fem år efter indvielsen set på, hvordan møblet bruges i dag.

Da Politiken Byrums udsendte sætter sig ved møblet, kommer en dreng forbi og kravler op på først det ene, dernæst et andet møbel. Det giver et bump i det bløde underlag, da han hopper ned igen.

Karina Kisum Jensen, planchef i Ikast-Brande Kommune, understreger, at de fysiske rammer intet fejler. De er en succes. Især i Nr. Snede, hvor møblet står ved skolen, bliver det flittigt benyttet til ophold og klatring.

Den digitale indmad, derimod, er allerede nu et levn fra fortiden.

Skærmen lyser stadig med rød skrift på mørk baggrund. Men i Ikast må vi opgive at sende en sms for at teste beskedfunktionen. Skriften på møblet er slidt af, og ingen har tilsyneladende efterspurgt, at det blev malet op igen.

En lang fødsel

Tankerne bag møblet har næsten et årti på bagen. Ideen til sms-møblet blev undfanget for ni år siden, i 2009, og installationen stod færdig fire år senere, i 2013.  Tiden har overhalet installationen, erkender planchefen.

»De unge mennesker har så mange andre muligheder på deres smartphones, som de ikke havde for 10 år siden, da ideerne blev udviklet, så de kommunikerer på alle mulige andre - og meget smartere måder med film, video, emojis og alt muligt, og dét her kan kun tekst og lidt lyd,« siger Karina Kisum Jensen.

HUSK LYD. Planchef i Ikast-Brande Kommune, Karina Kisum Jensen, forklarer her, hvordan Sound Satellite er et særligt byrumsmøbel.

Eftersom det var et forsøg på at skabe byrum til de unge mennesker, mener hun, at det har været investeringen værd.

»Møblet fungerer stadigt som aktivitets- og hænge-ud-sted, nu bare uden den digitale funktion,« påpeger hun.

Designer: Billige bluetooth-højtalere fjernede behov

Gustin Landskab har designet Sound Satellite. Arkitekt og indehaver Stephan Gustin beretter, at de inden arbejdet skitserede planerne for 100 børn for at få deres reaktioner og tanker.

»På selve udformningsdelen var drømmescenariet, at de gerne ville klatre, gemme sig, hvis det blæste, og rutsje på det. Vi kan se, at den del fungerer rigtig godt. Det er rart at sidde på det, og unge slænger sig på det,« siger Stephan Gustin, ejer og leder af Gustin Landskab.

Det er i dag muligt at købe det fysiske møbel hos leverandøren Outsider. Ordet 'Sound' i titlen er dog, ligesom den tekniske indmad, fjernet.

Stephan Gustin erkender, at den teknologiske del ikke har været den store succes, trods fortest. Det var ellers tænkt som en prototype, der kunne overføres til en robust og driftssikker løsning.

»Intentionerne var rigtig fine. Vi havde håbet, at det kunne øge brugen af blandt andet musik i byens rum,« siger Stephan Gustin.

Møblet kan afspille musik fra mobiltelefoner, hvis man forbinder sig via bluetooth. For at kunne skrue ned for musikken, hvis der var andre begivenheder, som krævede ro i byrummet, havde Gustin Landskab designet en fjernstyring for kommunens ansatte. Så løsningen var gennemtænkt.

»Året efter væltede det ud med bluetooth-højtalere, der langtfra kunne det samme, men var så billige, at de unge selv købte dem og tog dem med ud i byen,« konstaterer Stephan Gustin.

Er blevet klogere

Han mener »i allerhøjeste grad«, at han og hans virksomhed har lært noget. Teknologiprojekter skal kunne bære i mange år og hænge sammen økonomisk, understreger han.

»Der skal være en robusthed i løsningen. Hvis det bruger strøm, skal byens rum stadig virke, hvis lynet slår ned. Det samme gælder jo, at hvis du sætter glas op, skal der være nogen til at tørre det af og vedligeholde det løbende. Hvis man beslutter at anvende højteknologi, der endnu ikke er afprøvet og testet, så skal man sammen med bygherre sætte et økonomisk loft for, hvor stor en del af den samlede sum, eksempelvis tre procent, man må bruge til at prøve det af,« siger Stephan Gustin.

Firmaet arbejder fortsat med teknologi i mange løsninger. Et eksempel er en skærm, hvor børn kan dreje på et håndtag for at skabe strøm og få fortalt historier og forskellige lyd- og lysinstallationer. Det virker, siger Stephan Gustin.

»Heldigvis er der ofte en vis risikovillighed i forhold til at afprøve noget nyt. Det ville være fatalt, hvis man ikke ville det,« mener han.

Ikast-Brande: De unge syntes, det var fedt

Planchef Karina Kisum Jensen er glad for, at kommunen prioriterede at forsøge at skabe et byrum for byens unge.

»Man har lov til at blive klogere, og man skal også prøve nogle ting af, og dengang vi gjorde det, syntes de unge mennesker, at det var helt vildt fedt, at der endelig var nogen, der tog dem alvorligt,« siger Karina Kisum Jensen.

Som planchef støder hun ofte ind i problemstillinger, hvor hun skal forholde sig til den teknologiske udvikling i fremtiden.

»Nu er vi i en økonomiklasse, så det er til at overkomme med sådan et møbel her, men man skal selvfølgelig altid overveje helt gevaldigt, hvad man gør, for man kan nogle gange rende ind i nogle ret store investeringer,« siger Karina Kisum Jensen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden