Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Laura Stamer
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny formand for Danske Ark: Arkitektur reduceres for ofte til 'det ser da flot ud'

Katja Viltoft, partner hos JJW Arkitekter, er valgt til ny formand for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kolja Nielsen har efter fire år på posten valgt at stoppe som formand for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder (Danske Ark) for at fokusere på rollen som adm. direktør for arkitektvirksomheden Cebra.

Nyvalgt formand er Katja Viltoft, arkitekt, partner og bestyrelsesformand hos JJW Arkitekter.

Det skriver Danske Ark i en pressemeddelelse.

Katja Viltoft har de seneste år været næstformand for Danske Ark. Hun ser »både fantastiske muligheder og udfordringer« i brancheorganisationens arbejde de kommende år.

»På mulighedssiden får arkitektbranchen en kæmpe bevågenhed, og vi har internationale firmaer, der markerer sig og laver fantastiske bygninger. Vi kommer til udlandet, og der er gang i branchen lige nu. Men jeg synes, at vi i endnu højere grad skal tydeliggøre, at arkitektur ikke bare er design, men er værdiskabende. Et hospital, der er bygget, så det er velfungerende, giver bedre drift og vilkår for ansatte og patienter. En skole, der er godt designet, giver bedre trivsel  og øger indlæringen hos eleverne,« siger Katja Viltoft og tilføjer:

»Jeg synes, at arkitektur for ofte reduceres til ’det ser da flot ud’, men at den store værdiskabelse, hvor arkitektur blandt andet kan være med til at sikre grøn omstilling, bliver glemt.«

Samtidig bliver arkitektbranchen mødt af »rigtig mange krav, betingelser og rammevilkår«, som hele tiden ændrer sig og skærpes, mener hun.

»Der skal vi dels som virksomheder følge med og udvikle os, så vi er helt fremme i forhold til at styre komplekse processer, men vi skal også kæmpe imod, når der er rammebetingelser, der ikke giver mening,« siger Katja Viltoft.

Branche i opbrud

Arkitektbranchen er i opbrud. Der er opkøb og sammenlægninger, og eksempelvis ingeniørvirksomheder får arkitektafdelinger. Hvad betyder det for, hvordan Danske Ark agerer?

»Det er vigtigt for os, at vi holder på arkitektmedlemmerne, uanset om de bliver opkøbt af entreprenører, ingeniører, udenlandske firmaer eller er enkeltmandsfirmaer. Det er arkitektbranchens vilkår, vi kæmper for, og det er jo de samme rammevilkår, man skal arbejde under.«

Så det, jeg hører dig sige, er, at Danske Ark grundlæggende skal fortsætte med samme arbejde, selv om medlemsvirksomhederne ændrer sig?

»Ja, det er dybest set det samme, vi laver. Grundlæggende melder alle tilbage fra de nye organisationer, at de fortsat er medlemmer af Danske Arkitektvirksomheder og organisationen. Flere af dem sidder i udvalg og i bestyrelsen. Så vi har fortsat opbakning og mandat, selv om strukturerne ændres,« siger Katja Viltoft og tilføjer:

»Det vigtigste er, uanset om man har egen virksomhed eller indgår i en alliance, at man skaber professionel rådgivning og har en høj arkitektonisk kvalitet i sine løsninger.«

Brancheglidningerne, hvor eksempelvis ingeniørvirksomheder opkøber tegnestuer, kalder hun en »naturlig udvikling«.

»Hver virksomhed finder sit felt og sin niche, og der er masser af potentiale for arkitektvirksomhederne at udnytte,« siger Katja Viltoft.

Hun minder om, at halvdelen af Danske Arks medlemmer er enkeltmandsvirksomheder, der har andre problemer end brancheglidning.

»De er jo lige så vigtige for samfundet. Det er dem, der skaber den flotte tilbygning eller det nye køkken, man bliver glad for, hvor de store arkitektvirksomheder måske laver en bygning i New York. Det er alt sammen arkitektur, der gør en forskel.«

Små virksomheder skal hjælpes med digitalisering

Hvordan ser du Danske Arks rolle i forhold til digitalisering og nye teknologier?

»Det er et felt, som mange af vores medlemmer har godt fat i med eksempelvis digital projektering. Det kræver et konstant fokus i de enkelte virksomheder. Der er det måske mest vores mindre medlemmer, vi skal understøtte, så de kommer med på det tog. Vi kan se, at de store trækker det i gang og er på forkant, men vi skal sikre os, at de små ikke kobles af. Det er vigtigt, at vi kobler den viden, der er på tværs i branchen.«

Behov for dialog

Lene Espersen, adm. direktør for Danske Ark, fremhæver i en pressemeddelelse, at Katja Viltofts evne til at føre en god dialog bliver en styrke, eftersom arkitekter er afhængige af et godt samarbejde med de øvrige aktører i byggeriet.

»Med Katja Viltoft i formandsstolen får vi en ukuelig optimist, en arkitekt og forretningskvinde, der brænder for at skabe bedre vilkår for arkitektvirksomhederne – og som finder løsninger via dialog og samarbejde. Det er et stort plus for en branche, hvor vi selvfølgelig har behov for at tale vores egen sag, men hvor vi ofte står stærkest, når vi indgår alliancer og samarbejder med byggeriets øvrige aktører,« udtaler Lene Espersen i pressemeddelelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden