0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liselotte Sabroe (arkiv)
Foto: Liselotte Sabroe (arkiv)

Amager Fælled i København dækker i alt 318 hektar, hvoraf størstedelen af den gamle strandeng er fredet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny rapport: Omstridte københavnske boliger kan ligge i fire andre grønne områder

Tre alternative placeringer på Amager Fælled og et fjerde i Sydhavnen er i spil for de 2.500 boliger, der måtte lade livet under den københavnske kommunalvalgkamp. Kun ét af stederne er ikke fredet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Midt under kommunalvalgkampen sidste år måtte Københavns Kommune vinke farvel til udsigten til 2 milliarder kroner. Det skete, da det planlagte byggeri af 2.500 boliger på en del af Amager Fælled blev skrinlagt efter folkeligt og politisk pres.

Men onsdag aften – godt et halvt år efter, at den oprindelige plan blev droppet – løfter en ny rapport sløret for fire steder, hvor det store boligbyggeri i stedet kan ligge.

Kun ét område er ikke fredet

Tre af de alternative områder, som rapporten lægger op til, ligger også på Amager Fælled.

To af dem ligger i den sydlige del af fælleden. Begge områder er dog fredet, hvilket betyder, at det vil kræve et lovindgreb at få tilladelse til at bygge.

Det tredje alternativ på Amager Fælled ligger i den nordlige ende af fælleden over for Danmarks Radio. Det er ikke fredet.

Fjerde alternativ ligger i en anden del af byen, Sydhavnen, og går under navnet Sydhavnstippen. Det er også et grønt område, men det er til gengæld kun en lille del af området, der er fredet.

Sydhavnstippen er nederst på ønskelisten

I en email til Politiken udtaler overborgmester Frank Jensen (S), at Sydhavnstippen ligger »absolut nederst på min liste«.

Han understreger dog samtidig, at han ikke vil lukke for diskussionen af nogle af de fire foreslåede områder.

»For det er en bunden opgave, at vi skal finde en løsning. Alternativt skal vi ud og finde omkring 2 milliarder kroner, og så dybt er der ingen, der ønsker at skære i den københavnske velfærd,« udtaler Frank Jensen i emailen til Politiken.

Frø kom i vejen for oprindelig plan

Københavns Kommune havde i årevis haft planer om at bygge 2.500 boliger på små 19 hektar i den østlige del af Amager Fælled. Kommunen er nemlig afhængig af de 2 milliarder kroner, som byggeriet ville have indbragt kommunens selskab By & Havn, fordi pengene udgør en del af finansieringen bag anlægningen af byens metro.

Men da kommunalvalgkampen nærmede sig, begyndte den folkelige opstand mod byggeriet at brede sig.

De 19 hektar er ellers et af de få steder på fælleden, der ikke er fredet. Men flere organisationer og enkeltpersoner påpegede på baggrund af en rapport fra 2013, at lige netop dét område havde en meget høj biodiversitet med fredede dyr og planter – herunder den spidssnudede frø, som pludselig kom i folkemunde.

Snart vaklede også det politiske flertal bag byggeriet, alt imens store maskiner begyndte at gøre området klar til bebyggelse – men i 11. time kastede den socialdemokratiske overborgmester håndklædet i ringen og bad om en ny vurdering af, hvor de omstridte boliger i stedet kunne ligge.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden