0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Link Arkitektur
Visualisering: Link Arkitektur

Lidls kommende hovedkvarter i Aarhus K skal efter planen fylde 11.000 kvadratmeter.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommunen stillede krav til Lidl om idrætsaktiviteter i p-hus

København bør følge Aarhus' eksempel og stille krav til developere og bygherrer om idrætsaktiviteter, mener Idrætsforum København.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når 250 Lidl-medarbejdere i 2021 flytter fra Kolding til Aarhus i forbindelse med, at den tyske supermarkedskædes hovedkontor skyder op på de tidligere godsbanearealer, skal der også være plads til medarbejdernes biler.

Derfor opføres der sammen med det nye hovedsæde et stort parkeringshus med 350 parkeringspladser. Men p-huset får ikke kun plads til biler. I udbuddet af p-huset var det nemlig et krav, at bygherren, Lidl, skulle lave et multifunktionelt hus med bevægelse.

På den måde sikrede kommunen, at to behov, der ofte er svære at finde plads til, blev efterkommet i én bygning.

»Vi kan simpelthen integrere i salgsaftalerne, at der skal tilvejebringes faciliteter, og det forsøger vi at tage hul på i de her år. Vi er ikke i mål og er derfor ikke den store solstrålehistorie, men vi er i meget større grad blevet opmærksomme på behovet,« siger Michael Tolstrup, der faglig koordinator i Aarhus Kommunes Bolig og Projektudvikling.

Bad developeren komme med idé

Både Aarhus og Københavns Kommune har flere indbyggere per idrætsanlæg end gennemsnittet for resten af landet.

Men hvor Københavns Kommune bliver kritiseret for ikke at være gode nok til at efterkomme behovet, får Aarhus ros af Danmarks Idrætsforbund (DIF). Blandt andet, fordi kommunen er god til at pålægge developerne krav.

Det er det multifunktionelle p-hus ved Lidl et eksempel på.

Funktionsmæssigt kommer det til at minde om Lüders P-hus med motionstag i den nye københavnske bydel Nordhavn. Men p-huset i Aarhus K, som den nye bydel på godsbanearealerne kommer til at hedde, bliver større, fordi motionsfaciliteterne vil brede sig ud i byrummet, siger Michael Tolstrup.

Præcist hvordan motionsfaciliteterne skulle integreres i p-huset, lod Aarhus Kommune være op til Lidl og Link Arkitektur, der har fået til opgave at tegne hovedkontoret og p-huset. Herefter gik kommunen i samråd med Lidl og Aarhus K's bydelskontor og kom frem til en endelig plan.

»Vi vil ikke designe og færdigprogrammere det hele alt for meget på forhånd. Vi vil gerne levne muligheden for at blive klogere sammen med developeren og brugerne,« siger Michael Tolstrup.

DIF: Mangelvare i København

Modellen, hvor kommunen stiller krav til developere og bygherrer, er en »mangelvare« i Københavns Kommune, mener Idrætsforum København, der er DIF's forlængede arm i hovedstaden.

For eksempel kunne kommunen have stillet krav om et motionstag i forbindelse med godkendelsen af en kommende Ikea ved shoppingcentret Fisketorvet på Vesterbro.

»Der kommer en stor tagflade med et rekreativt område, og der mener vi, at man kunne have stillet krav til bygherren om at udnytte tagfladen bedre - for eksempel med bevægelse, motion og idræt,« siger Søren Hemmingshøj, sekretariatsleder i Idrætsforum København.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmesterpartiet i København, Socialdemokratiet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden