0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Filip Knaack Kirkegaard
Foto: Filip Knaack Kirkegaard

Julie Holck, ph. d. og konsulent med speciale i bysamarbejder, siger, at ejendomsejerne ikke har tradition for at involvere sig i bysamarbejder, men hun forventer, at det vil ændre sig.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor udfordring for bysamarbejder: Dem med mest på spil bliver væk

Bysamarbejderne breder sig i Danmark, og stadig flere byer har et byforum eller Business Improvement Districts (BID's). Men ejerne af ejendommene - som ofte har flere penge i ryggen - er svære at involvere, selv om de i realiteten har mest på spil.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bysamarbejder, hvor kommunen og erhvervsdrivende går sammen om at udvikle for eksempel bymidten, mangler en afgørende aktør.

Sådan lød det mandag på konferencen 'Business og bysamarbejder – med byen på bundlinjen', der blev afholdt af netværk for privat-offentlige bysamarbejder.

Ejendomsejerne er nemlig i høj grad fraværende fra møderne. Det er paradoksalt, mener Jens Chr. Petersen, der er konsulent og ejer af virksomheden Institut for Center-Planlægning.

»Måske er det faktisk ejendomsbesidderen, der har mest på spil,« siger han.

For mens en frisør kan flytte sin salon, hvis kunderne fordufter fra et område, har ejeren af bygningen stadig sit butikslokale; nu uden lejeindtægt. Alligevel er ejendomsejerne altså svære at få til at møde op.

»Dem, der ejer ejendommen, er aldrig til stede,« siger han.

Skyder ansvaret fra sig

Julie Holck, ph.d. og stifter af konsulentvirksomheden Living Cities, er i gang med at evaluere, hvordan de 11 byer i netværk for privat-offentlige bysamarbejder arbejder med bysamarbejder.

»De ser det ikke som deres opgave,« forklarer hun om ejendomsejernes fravær i bysamarbejder.

»De ejer en bygning, de skal passe på og sørge for har en fin facade. Alt det andet, der foregår uden for bygningen, ser de som kommunens ansvar,« siger Julie Holck.

Flere penge

BID's var et udtryk, der ofte blev brugt på konferencen, for der kommer flere af dem i Danmark i disse år. Det står for Business Improvement Districts. Forbillederne i Canada, USA og mange andre lande er dog på ét punkt væsentligt anderledes. Dér betyder lovgivningen, at et flertal af medlemmer i et BID kan pålægge samtlige grundejere i området at betale for indsatserne.

I Danmark kommer pengene oftest fra en kombination af kommunen og erhvervsdrivende, men på frivillig basis.

Julie Holck mener, at der er behov for at få ejendomsejerne med ind i bysamarbejderne – og ikke blot butiksejere – for at løfte byrum og områderne.

»De har ofte flere penge, og det er langsommere penge med en lang horisont. Men mange vil se tal på effekter og have en garanti for Return on Investment, men nej, man kan jo ikke sige helt præcist, hvad disse indsatser gavner. Omvendt ved alle jo, at folk hellere vil købe ejendom i et populært område,« siger Julie Holck.

Gladsaxe fik ejendomsejerne med

Meget symbolsk blev konferencen afholdt i et erhvervslejemål, der pt. står tomt i et erhvervsområde i Gladsaxe. Bygningen blev opført i 1946 og var i mange år smedje og produktionshal. I 2016 blev den totalistandsat og indrettet som domicil for virksomheden Eniro, indtil den flyttede ud for et par år siden. Nu er bygningen tom. Et forsøg på at få en international virksomhed til at bruge den som domicil mislykkedes.

Filip Knaack Kirkegaard
Foto: Filip Knaack Kirkegaard

Konferencen blev afholdt i en kontorbygning, der afventer ny lejer.

»Nogen har sagt, at dette er det flotteste hus. Det skulle bare ligge et andet sted,« siger Henrik B. Andersen, leder af asset management i Fokus Asset Management, som forvalter bygningen for en investeringsfond med pensionsselskaber i ryggen.

»Kvarteret skal have et løft,« siger formueforvalteren.

Det arbejdes der også på. En forening, Gladsaxe Erhvervsby, arbejder på at give området en identitet, grønne åndehuller og liv, blandt andet i sammenhæng med den kommende letbane.

Filip Knaack Kirkegaard
Foto: Filip Knaack Kirkegaard

Hallerne har beholdt det originale fabrikstag, der giver masser af lys.

Karen Brosbøl Wulf, leder af Gladsaxe Erhvervsby, noterer med tilfredshed, at mange af grundejerne er med i samarbejdet.

En af grundejerne, Dyrup, åbner deres private matrikel for at lave en fælles have for området. Næste uge har tre grundejere et møde, hvor de skal diskutere en ny, grøn sti hen over deres private områder.

»De tror på, at det giver noget igen,« siger Karen Brosbøl Wulf om grundejernes engagement.

Også Fokus Asset Management er nu involveret i foreningen og dens arbejdsgrupper.

»Hvis ikke vi gør noget, så ligger området dødt hen,« siger Henrik B. Andersen.

»Tidligere har bygningen været lejet ud, og så har vi ikke set værdien af det,« siger han retrospektivt.

Ejeres involvering har effekt

Karen Brosbøl Wulf, leder af Gladsaxe Erhvervsby, er glad for, at ejerne af kontorbygningerne i erhvervsområdet kan se en værdi i at engagere sig i byudviklingen.

Når ejerne beslutter sig for at gøre noget, kan det have stor effekt, lød det fra flere på konferencen.

Per Andersen, formand for Esbjerg Byforum, fortalte, at en lokal ejendomsejer med 100 ejendomme fra tid til anden, når der er behov for det, lægger et stort pengebeløb, uden at ville have sit navn frem.

I Vordingborg har kommunen oplevet, at når først én ejendomsejer renoverer sin facade, så ranker alle ryggen, og så bliver de andre facader også renoveret.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden