Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Visualisering af Jessens Mole.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinder af arkitektkonkurrence fundet: Effekt er hovedrådgiver på Svendborgs kommende byrum med havnebad

En dommerkomité har udpeget vinderforslaget for det nye havnebyrum i Svendborg. Planen gør nye tekniske løsninger til rekreative elementer i byen, fortæller udviklingskonsulent og arkitekt Anna Als, Svendborg Kommune. Første etape er finansieret.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vinderen af arkitektkonkurrencen for Den Blå Kant - et nyt havnebyrum i Svendborg - er nu fundet.

Vinderforslaget er lavet af arkitektvirksomheden Effekt, der er hovedrådgiver, Sweco Architects, WTM Engineers og arkitektfirmaet Arcgency.

Kommunen går i gang med de første etaper, med 24 millioner kroner afsat af byrådet, og vil forsøge at skaffe finansiering til de efterfølgende etaper.

I en pressemeddelelse fremhæver Svendborg Kommune, at vinderforslaget, '100 % Svendborg', skaber sammenhæng langs Svendborg Havn, har byrum af høj kvalitet og klimasikrer havnen og byen mod højvande og kraftig regn.

Forslaget rummer blandt andet:

  • En stiforbindelse for gående og cyklister. Den binder havnen sammen fra Christiansmindestien til Den Runde Lystbådehavn. Undervejs passerer man byrum for ophold og aktiviteter.
  • Havnebad integreres i kajen på Frederiksø.
  • En ny havnepark ved Toldboden får skaterbane, legeplads og ophold.
  • En ny pumpestation i havneparken får fitness og leg på taget.

Borgmester Bo Hansen (S), der var formand for bedømmelsesudvalget, roser, at vinderforslaget tager udgangspunkt i og bygger videre på Svendborg Havns mange kvaliteter.

»Forslaget giver et bud på helt nye byrum og aktivitetsmuligheder på havnen, der vil komme alle borgere og besøgende til gode. Derudover får vi en klimaløsning, der forstærker den tætte relation mellem land, kaj og vand,« udtaler han i en pressemeddelelse.

RØD: Sikring af kulturarvsmiljøer. GRØN: Sammenhængende stiforbindelse. GUL: Rammer for aktivt liv.

Højvandssikring i tre dele

Højvandssikringen på den ydre del af havnen lægges over Frederiksø - en lille ø tæt på havnen - med en kombination af sluser og diger. Det skal bevare forbindelsen mellem vand og bymidte.

Vinderforslaget foreslår en ny kombineret bro og højvandssikring over vandet ved træskibshavnen.

Mellem Hudes Plads og Frederiksø mod nord og mellem Havnepladsen og Frederiksø mod syd anviser forslaget sluseløsninger i form af klapper på havbunden. Ved ekstremt højvande kan disse klapper hæves, og sammen med diger på land vil de sikre hele havneområdet mod oversvømmelse. Klapperne vil ikke være synlige ved normal vandstand og bliver kun aktiveret ved de sjældne højvandshændelser.

I situationer med skybrud og kraftig regn har vinderforslaget anvist løsninger, hvor vandet ledes væk fra bygningerne og ned i havnen via åbne render.

Medfinansiering fra forsyningsselskab

Realiseringen af Den Blå Kant afhænger af, i hvilken takt der skabes den nødvendige finansiering til projektet. Byrådet har foreløbigt afsat 24 millioner kroner. Til august ventes byrådet at godkende en plan, hvor havneparken ved den gamle toldbod og klimasikringen af Jessens Mole er første skridt.

Blandt andet havnebadet må vente på yderligere finansiering.

»Vi skal i gang med et større finansieringsstrategipuslespil,« fortæller udviklingskonsulent og arkitekt Anna Als, Svendborg Kommune, om de kommende etaper til Politiken Byrum.

Her ses en visualisering af havneparken, der er noget af det første, der realiseres.

Kommunen forventer at finde samarbejdspartnere i form af fonde, dels medfinansiering af grundejere og dels det lokale forsyningsselskab, der får løst en del af deres håndtering af regnvand og spildevand.

»Hele projektet handler om at skaffe merværdi, når der skal findes en teknisk løsning på en udfordring og så få skabt gode byrum i samme ombæring,« siger Anna Als.

Eksempelvis er den gamle pumpestation, der håndterer regn- og kloakvand, udtjent. I projektet bygges den nye pumpestation, så den samtidig bliver et rekreativt element. En sluse i de næste faser vil samtidig fungere som kajakhotel, giver hun som et andet eksempel.

I forbindelse med lokalplanlægning og miljøvurdering vil borgerne blive inddraget af kommunen. Samtidig skal forslagets økonomiske og tekniske sider bearbejdes.

Svendborg Kommune vil i samarbejde med Havneforum og andre nøgleaktører skabe midlertidige aktiviteter langs havnen, blandt andet for at afprøve om kommunen bevæger sig i den rigtige retning.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden