Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skal du se i sommerferien? Vi har bedt fem kendere anbefale tre steder, der er et besøg værd

Det danske sommerland byder på masser af inspiration til god byudvikling. Vi har spurgt en arkitekt, en developer, en ingeniør, en landskabsarkitekt og en præsident, hvilket oplagt, overset og kontroversielt sted, de vil anbefale at se i sommerferien.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bilbao har Guggenheim-museet, Paris har Pompidou-centret og Ruhr-distriktet har Landschaftspark.

Hvad kan det danske sommerland byde på af inspirerende steder?

Politiken Byrum har bedt en arkitekt, en developer, en ingeniør, en landskabsarkitekt og en præsident give et bud på det oplagte, det oversete og det kontroversielle sted, som er et besøg værd i sommerferien.

Rikke Juul Gram

Landskabsarkitekt, partner og kreativ direktør, Schønherr

Den oplagte: Vadehavscentret ved Ribe

Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Klik på billedet for at forstørre.

»Vadehavscentret ved Ribe er den nye port til Vadehavet, som sammen med det hollandske og tyske vadehav blev klassificeret som Unesco Verdensarv i 2014.

Vadehavet er et enestående stykke dansk natur, som er vært for 15 millioner trækfugle på deres rejse mellem nord og syd. Det eksisterende center er blevet ombygget i overensstemmelse med landskabets karakter og lokale bygningstradition og er et af landets bedste eksempler på, hvordan arkitekturen og landskabets flade horisont forenes og beriger hinanden.«

Den oversete: Papirtørreladen ved Mossø

Rikke Juul Gram
Foto: Rikke Juul Gram

Klik på billedet for at forstørre.

»Klostermølle ved Mossø er stedet, hvor benediktinermunke i 1050-1100 anlagde et af Danmarks første klostre, Voer Kloster, som blev nedrevet efter reformationen. Munkene bragte ny ingeniørkunst til Danmark og byggede en stadigt eksisterende 1.300 meter lang dæmning, som tvang Gudenåen væk fra sit naturlige leje ned gennem Klosterkæret og ledte den frem til klosteret, således at der opstod fald nok mellem åen og søen til at drive en vandmølle.

Kornmøllen blev i 1872 ombygget til at fremstille papirmasse af træ. I 1933 udbyggedes med papproduktion, og fra denne tid stammer den 90 meter lange og otte meter høje tørrelade.

Gå tur på munkenes imponerende dige og besøg samtidig Nordens længste træbygning, der står smukt, hengemt i naturen.«

Den kontroversielle: Testvindmøllerne i Østerild

Openhouse.dk
Pressefoto: Openhouse.dk

Klik på billedet for at forstørre.

»I en rydning i Østerild Plantage mellem Limfjorden og Vigsø Bugt findes et fascinerende billede på grøn energiproduktion - et billede med kolossal mytisk og æstetisk kraft.

Her står nemlig en række enorme testvindmøller. 220 meter høje og til forskel fra de hundredevis af småmøller, der har bredt sig over landet, er giganterne i Østerild virkelig værd at se på. Med en skala der passer til deres styrke og opmarcheret med imponerende konsekvens.

Østerild er ikke længere blot en livløs granplantage. Naturen har haft godt af at få lys og fred for at kunne trives og brede sig. Hvor møllerne har fået plads, har den kedelige monokultur forandret sig til klithede med marehalm, revling og lyngbakker. Med vådområder, der igen giver plads til padder og vandsalamandere.

Natur og energiproduktion i skøn forening.«

Niels Lønborg Brandt

Tidl. udviklingschef, Jeudan, nu adm. direktør, The Silo, og formand, Torvehallernes advisory board

Den oplagte: Vejle Fjord

Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Klik på billedet for at forstørre.

»Det mest oplagte sted er uden tvivl Vejle Fjord, som lige nu har fået tilført og åbnet en fantastisk bygning med Kirk Kapitals hovedsæde designet af Olafur Eliasson. Det er med til at gøre det eksklusive byrum i havnemiljøet endnu mere attraktivt.

Grundet Vejlefjordbroen er det faktisk et byrum, som også er værd at opleve på afstand. Faktisk vil jeg mene, at det skulle være anbefalet at køre med 30 kilometer i timen i sporet tættest på Vejle, når man kører over broen, så man har god tid til at nyde udsigten.

Når man nu er på de kanter, så må man heller ikke glemme at reservere plads i Treetop Restauranten; den er hele rejsen værd i sig selv.«

Den oversete: Havnefronten i Aalborg

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Utzon Center ved Aalborgs havnefront. Klik på billedet for at forstørre.

»En byrum som, når man kommer fra hovedstadsregionen, godt kan overse, er hele havnefronten i Aalborg. Utzon Center er naturligvis en markant tilførsel. Men også benyttelsen af gamle industribygninger - som Nordkraft til kulturelle aktiviteter - er absolut med til tilføre området noget, der gør det værd at besøge i alt slags vejr.

Også planerne for udnyttelsen af den gamle spritfabrik bliver spændende at følge. Her er der nævnt ønsker om at tilføre stedet et større madmarked eller foodcourt. Det er virkelig et område, hvor man, ligesom i Nordhavnen i København, kan gå rundt i alle gaderne og nyde kombinationen af både boligbyggeri, nye store offentlige bygninger samt udnyttelsen af bestående industriel arkitektur.«

Den kontroversielle: Havneområdet i Helsingør

Steen Jespersen/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Steen Jespersen/Ritzau Scanpix

Klik på billedet for at forstørre.

»Et byrum, som fik en meget kontroversiel start med kritik af kommunens massive investering heri, er noget tættere på hovedstaden. Havneområdet i Helsingør er for alle sommergæster og fastboende et must, når man er på besøg i den region. Udover de faste funktioner som museum, kulturhus og skibsfartmuseum har byen også formået at aktivere selve havnen med aktiviteter mange gange i løbet af sommeren.

Derudover ligger der i de gamle haller bagved en fin samling af streetfood, som både i godt og dårligt vejr er et besøg vejr. Et tydeligt bevis på, at det som kommune godt kan betale sig at investere i byrum, som kombinerer arkitektur med både kulturudbud og kommercielle aktiviteter. Selv om det ofte er forbundet med kritik i opstartsfasen, så betaler det sig for det meste for alle involverede, når der er gået nogle år; præcis som vi har set det i Helsingør.«

Birthe Iuel

Præsident, Historiske Huse

Den oplagte: Roskilde Domkirke

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

»Denne sommer er Roskilde Domkirke med dens omgivelser og torvet, hvor arkitekt Erik Brandt Dam har sat sit følsomme spor, et must. Man må ind i domkirken - ikke mindst på grund af billedhugger og professor Bjørn Nørgaards model til dronningens og prinsens sarkofag.

Undervejs kan man gøre ophold ved det omstridte Vikingeskibsmuseum og give betonbrutalismen en chance.«

Den oversete: Snostrup Kirke i Frederikssund

Google Streetview
Foto: Google Streetview

Klik på billedet for at forstørre.

»Hvis ikke man lige ved det, kommer man til eller fra Roskilde let til at køre forbi Snostrup Kirke.

Her har arkitekt Leif Hansen og billedkunstner Malene Bach for nyligt færdiggjort restaureringen af kirkens indre så nænsomt og smukt, at man får lyst til at gå i kirke blot for at mærke rummet.«

Den kontroversielle: Vinge i Frederikssund

Frederikssund Kommune
Foto: Frederikssund Kommune

Klik på billedet for at forstørre.

»Er det mon muligt at skabe den ideelle by på flad mark?

Lige uden for Frederikssund, blot en kilometer fra Snostrup Kirke, ligger Vinge - et forsøg på at skabe et nyt komplet bysamfund på jernbanestrækningen mellem Frederikssund og København.

Tag ud og se projektet nu, hvor det endnu er i sin spæde begyndelse.«

Niels Ove Kildahl

Arkitekt og partner, Hele Landet

Den oplagte: Fjordenhus i Vejle

Preben Stentoft
Foto: Preben Stentoft

Klik på billedet for at forstørre.

»Vejle vil ses fra månen, og den vision er netop lykkedes i de næsten kirkelige rum i Kirk Capitals nye hjem tegnet af Olafur Eliasson. Fjordenhus er et gesamtkunstwerk uden nutidig sammenligning, en håndværkspræstation uden fortidig sammenligning og et generøst værk, som ikke kun udgør en række kapitalfondes nye hjem, men som giver kunst og arkitektur, der tilgodeser offentligheden.

Det er absolut nødvendigt at give store oplevelser tilbage til besøgende, når man bygger et kontordomicil i hjertet af Vejle Fjord. Er sommerheden stadig over os, kan jeg anbefale at hoppe i havnen, sammen med Fjordenhus, fra de glimrende badefaciliteter langs kajen.«

Den oversete: Birk Centerpark i Herning

Klik på billedet for at forstørre.

»Det kræver to fremsynede skjortefabrikanter, to visionære arkitekter og en håndfuld vedholdende kommunale planlæggere at skabe, realisere og fastholde ambitionerne for et unikt sted og masterplan som Birk Centerpark. En masterplan så skarp, at den er værd at rejse langvejs for at se og værd at bruge timer i.

At landskabsarkitekterne Anne Marie Rubin og Bo Jensen allerede i 1960 kunne etablere en så fremtidssikret vision er i sig selv en præstation. De væver med kunst, landskabskunst og arkitektur så nydeligt bolig, kulturinstitutioner, uddannelsesinstitutioner og erhverv sammen. Det vidner om stærke samarbejdsrelationer og en evne til at integrere og innovere i fagskel og om en evne til at tænke meget langsigtet.

Birk Centerpark er en kæmpe oplevelse.«

Den kontroversielle: Gellerup i Aarhus

SLA
Foto: SLA

Klik på billedet for at forstørre.

»Gellerup har valgt en radikal fysisk strategi, som, på et infrastrukturelt niveau, faktisk ser ud til at virke. Mere gennemstrømning i den oprindelige park, som nu er ombygget til gader, topfaciliteter til sport og rekreation, der lover lys for enden af en ophedet debat om sociale boligområder og deres beboere.

Besøg det nye landskab, der flyder igennem parken og besøg modernistisk arkitektur i verdensklasse, før det fejlagtigt bliver revet ned i stedet for at revitalisere de historiske bygninger. Køb grøntsagerne til din grill i Bazar Vest og oplev noget så sindsoprivende som at få modarbejdet dine fordomme om Danmarks mest udskældte ghetto.«

Martin Manthorpe

Ingeniør og strategidirektør, NCC

Den oplagte: Havnebadet i Nordhavn, København

Martin Manthorpe
Foto: Martin Manthorpe

Klik på billedet for at forstørre.

»Miljøet omkring Göteborg Plads med de ikoniske Portland Towers er i en rivende positiv udvikling i disse år. Først med blandede boliger og med opblomstringen af mindre spisesteder/snackbarer har livet på Nordhavn virkelig taget fart.

Den seneste prik over i’et er åbningen og lanceringen af havnebadet, der kobler liv i byen med liv ved havet. Der sker også en sammenkobling blandt tilflyttere og københavnere fra brokvartererne, og havnebadet binder på fornemmeste vis ikoniske bygninger som FN-byen og Portland Towers sammen henover vandet.«

Den oversete: Smagen af øen på Samsø

Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Nordby overdrevsbakker. Klik på billedet for at forstørre.

»I centrum af Danmark ligger Samsø. I byen Nordby er der sket et lille udviklingsmirakel de seneste sæsoner. Med opgraderingen af 'Den gamle købmandshandel' og tilkomsten af 'Smagen af øen' har Nordby fået nyt liv.

Stedet skal absolut besøges - og passende kan man i nabostedet, Cafe Underground, runde af med en god gammeldaws med det hele. 4 kugler er nok!

En slentretur ned omkring Nordby Gadekær, ind og ud af gyderne i den gamle landsby og et familiebillede ved klokketårnet fuldender besøget. Og dog: fra Nordby går turen videre ud i de karakteristiske bakker og øens nordligste punkt Issehoved. God sommer!«

Den kontroversielle: Pier 2 i Aarhus

Dome of Visions
Pressefoto: Dome of Visions

Dome of Visions. Klik på billedet for at forstørre.

»På Pier 2 i Aarhus Havn kan man hænge ud over kaffen i Bucky's Bar. Til højre har du kulturdynamoen Dokk1, og på den anden side af Molslinjen har du Danmarks største havnebad, Bassin 7, og Isbjerget. Derovre er der liv, mens der bygges. Også her på Pier 2 er der med Dome of Visions masser af liv, mens byen og borgerne planlægger, hvad der skal på den sidste stribe af Ø'en.

Det bliver spændende, hvad de kommer frem til. En af tankerne - fra Ø'ens borgere - er en eksperimenterende bypark. Den bæredygtige Dome of Visions lægger kuppel og have til hundredvis af events arrangeret af og for især byens unge i aktivistmiljøet. Pudsigt som kuplen og havnen på samme tid indbyder til ro og refleksion samtidig med, at det syder af aktiviteter og drømme, der peger fremad.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden